Birçok vatandaş, “Eskiden daha iyiydi, geliş-gidiş daha fazlaydı, kapılarımız açıktı. Komşuluk neredeyse kardeşlik gibiydi” şeklinde görüş bildirdi. Ancak teknolojinin ve televizyonun yaygınlaşmasıyla birlikte, “Televizyonun çıkmasıyla komşuluk ilişkileri azaldı” yorumları da dikkat çekti.
Pandemi döneminin ardından insanların yalnızlığa alıştığı, sosyal ilişkilerin kısıtlandığı vurgulanırken, “Şimdi insanlara güven azaldı, komşulukta güven de kalmadı” tespitleri de öne çıktı.
Ekonomik kaygıların ve bireyselleşmenin artmasıyla birlikte, “Şimdi her şey para ve menfaat üzerine kurulu” değerlendirmeleri de yapıldı.
Öte yandan bazı vatandaşlar ise “Eskiden de iyiydi, şimdi de iyidir. Eğer sen iyi olursan, komşun da iyi olur” diyerek, komşuluk ilişkilerinin bireysel tutumlarla şekillendiğine dikkat çekti.
Genel olarak, Samsunlular komşuluk kültürünün değişse de temelinde dayanışma ve samimiyetin önemli olduğunu vurguladı.