Dronla görüntülenen deltada yaşanan çekilmenin, bölgedeki biyolojik çeşitliliği tehdit eder boyuta ulaştığı belirtiliyor. Uzmanlara göre bu tabloyun temel nedeni ise son yıllarda artan kuraklık.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Faruk Aylar, deltada yapılan incelemelerde su seviyelerinin geçmiş yıllara kıyasla daha düşük olduğunu söyledi. Kızılırmak Deltası’nın hem Türkiye’nin önemli sulak alanlarından biri hem de bölge için kritik bir tarım sahası olduğuna vurgu yapan Aylar, özellikle göl seviyelerinde belirgin bir alçalma gözlemlendiğini ifade etti. Bu durumun doğrudan kuraklıkla ilişkili olduğunu belirten Aylar, Türkiye genelindeki yağış azlığının Samsun’u da ciddi şekilde etkilediğini dile getirdi.
Yüksek kesimlerde kar ve yağmur yağışlarının azalmasının su kaynakları üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çeken Aylar, barajlardaki doluluk oranlarının düştüğünü, Kızılırmak Deltası’ndaki göller ile yer altı sularının yeterince beslenemediğini söyledi. Bu sürecin, deltada yaşayan birçok canlı türü için risk oluşturduğunu vurguladı.
Mevsim normallerinin oldukça altında yağış gerçekleştiğini ifade eden Aylar, kış mevsiminin başlamasına rağmen bölgede ne kar ne de yağmur şeklinde kayda değer bir yağış görülmediğini sözlerine ekledi.





