https://www.youtube.com/watch?v=DSK-lbIm8dQ

Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına konuşan esnafın birçoğu, vergi borçları yapılandırılmasının yetmeyeceğini, kredi kartı borçlarına acilen yapılandırma gelmesi gerektiğini belirterek, devlete destek çağrısında bulundu

İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin torba yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklife eklenen maddeyle, vergi, prim dahil, kamuya olan borçların yapılandırılarak 18 taksitle ödenmesinin yolu açıldı. Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına konuyla ilgil değerlendirmelerde bulunan esnaf, vergi borçlarının yapılandırılmasının çözüm olmayacağını belirterek, esnafa daha fazla destek verilmesi gerektiğini söyledi.

ESNAF PERİŞAN
Ali Osman KEFELİ: Esnafın zaten hali perişan, daha da perişan oluyor bu durumda. Çekilen kredinin ana parası ve faizi var esnaf bu parayı işi yokken nasıl ödeyecek? Esnaf, zor bir süreçten geçerken bu ülkede nasıl yaşayacak? Çoğu zamabn siftah yapmadan kepenk kapatıyoruz. Devletimizin acilen konuya el atması gerekiyor.

BORCUN İÇİNDEYİZ
Murat ÇAKALSAKAL: Pandemi sürecinin başından itibaren esnafa yardım yapılmadı. Borçları ertelemek ve kredi çekmek artık çözüm değil. Esnaf olarak borcun içinde yüzüyoruz. Devletin bize bir an önce el atması lazım. Biz ertelemelerle ve kredilerle ayakta durmaya çalışıyoruz. Halimizi hatrımızı sormuyorlar. Taksitlendirmenin içerisine bizi de alabilirlerdi. Bankalarla anlaşabilirdik ama yapmadılar. Esnaf gözardı ediliyor.

SİCİL AFFI DA GELSİN
Üzeyir HATİP: Meclis'ten geçen karar az da olsa esnafın hoşuna gitti. Böyle bir karar bekleniyordu ama yine de yeterli olmadığını düşünüyorum. Esnafın borçları taksitlendirilmelidir. Bununla beraber esnafa sicil affının çıkması lazım. Böyle bir beklentimiz de var.. Sesimize kulak verilmesi gerekiyor.

KÜÇÜK ESNAFA YOK
Mustafa KOL: Esnafın borcunun yapılandırılması gerekiyor ama bunu yapmazlar. Borçlarınız özel banka ve kurumlara ait diyecekler. O yüzden yapılandırılamadığını söyleyecekler. Ama Samsun esnafının yüzde 90'ı zaten devlet bankalarına borçlu. Özellikle pandemi döneminde çekilen krediler çok fazla. Ödemelerimiz ertelensin desek, o da yok. Konu küçük esnaf olunca hiçbir şey yok. Ama mevzu büyük esnaf olunca, silinen vergi borçları da verilen krediler de var.

NEFES ALDIRACAK
Muhittin ÇOK: Yapılandırma esnafa bir müddet rahatlama sağlayacak. Kredilerle alakalı az da olsa bir yapılandırma olursa esnafın işine gelir. Bunu devletimizden bekliyoruz. Geçtiğimiz aylarda iki kez öteleme yapıldı fakat biri faizsiz diğeri ise faizliydi. Önümüzdeki zamanlarda da yapılacak olan öteleme de faizsiz olursa çok iyi olur.

Emre ÖNCEL