https://youtu.be/pvNuc44FAjI

Samsun Canlı Haber'e konuşan oda başkanları pandemi döneminde en zor durumda kalanların esnaf olduğunu belirterek, devletten destek beklediklerini ifade etti

Samsun Canlı Haber mikrofonlarına konuşan esnaf oda başkanları, pandemi döneminde mağdur olduklarını, devletten destek beklediklerini ve CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun yeniden gündeme getirdiği Esnaf Bakanlığı konusunda hemfikir olduklarını belirtti.

ESNAF GÜÇLÜ TEŞKİATTIR
SESOB Hacı Eyüb GÜLER: Kemal Kılıçdaroğlu'nun Esnaf Bakanlığı kurulması yönündeki açıklaması yeni bir konu değildir. Bu konu eskiden beri gündeme getiriliyor. Bu siyaset meselesi değildir. Esnaf teşkilatı çok güçlü bir teşkilattır. Samsun'da 40 bine yakın esnaf var. Çok önceden kurulması planlanan Esnaf Bakanlığı çalışmaları başarılı olmadı. Biz esnaflar bir bakanlığın kurulmasını her zaman istiyoruz.

BAKANLIK ŞART
Samsun Berberler Odası Başkanı Zabit PİLAN: Pandemi döneminde en zor durumda kalanlar esnaflar oldu. Kılıçdaroğlu'nun yapmış olduğu açıklamayı destekliyorum. Hükümetin başındaki kişilerin Esnaf Bakanlığı ile ilgili faaliyette bulunması gerekli.

DESTEK İSTİYORUZ
Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih ÖZMAN: Devletten destek beklediğimiz kesin. Pandemi süreci çok uzun sürdüğü için esnaf gerçekten zor durumda ve desteğe ihtiyacı var. Bu ayrı kurulması düşünülen Esnaf Bakanlığı bünyesinde mi olur, yoksa içinde bulunmuş olduğumuz Ticaret Bakanlığı bünyesinde mi olur bu bizim için önemli değil. Burada önemli olan, devletin esnafına destek vermesi. Sigorta primlerinin desteklenmesi, BAĞKUR primlerinin düşürülmesi, kısa çalışma ödeneği ile çalıştırmış olduğumuz personelimize verilecek maddi destek veya vergi affı olabilir. Bizim arzumuz, projeler sözde kalmasın. Ayağı yere basan, doğru projeler esnafa anlatılsın. Biz desteklemeye hazırız.

İŞLERİMİZ DURDU
Samsun Kahveciler Odası Başkanı Mustafa KARA: Kılıçdaroğlu'nun yaptığı açıklama geç kalınmış bir açıklamadır. Esnaf Bakanlığı'nın ivedilikle kurulmalıdır. Pandemi döneminde çok mağdur olduk. Devletten destek bekliyoruz. Kahvehanelerde oyunlar yasaklandığından dolayı işlerimiz durdu. Çoğu esnafın dükkanı kapalı iken, restoranların açık olması da doğru değil. Biz kahveciler olarak karşılıksız destek bekliyoruz.

PRİM YAPILMASIN
Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz YİĞİT: Esnaf olarak çok büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Pandemi dolayısıyla kahve ve servis esnafları bu süreçte mağdur oldu. Fakat siyasilerin, mağduriyetimiz üzerinden prim yapılmasını istemioruz. Esnafa destek verilmeli. Faizsiz uzun vadeli krediler tekrar gündeme gelebilir. Esnaflar bu süreci farklı meslek gruplarına yönelerek geçimini sağlayabilir.

ÇOK MAĞDURUZ
Vezirköprü Bakkallar Odası Başkanı Ümit ÇÖLÜŞ: Orta ve küçük esnaflarımızın çok fazla mağduriyeti var. Küçük esnaflar Türkiye ekonominin barometresidir. Küçük esnaftan istediğimiz zaman ihtiyaçlarımızı karşılayabiliyoruz. Büyük marketler küçük esnafların önünü kapatıyor. Küçük esnafın da haklarını, hukuklarını savunacağı bir bakanlık kurulması gerekli diye düşünüyorum. Bunu en başından beri söylüyoruz.

ADIM ATILMADI
Vezirköprü Maden İşleri Odası Başkanı Ercan COŞKUN: Daha önceki zamanlarda da Esnaf Bakanlığı kurulması yönünde görüşlerimiz alındı fakat hiçbir adım atılmadı. Esnaflar ile ilgili Ticaret Bakanlığı ilgileniyor, esnafa destek vermeye çalışıyor. Fakat yeterli oluyor mu bilmiyoruz. Halk piyasaya borçlu ve bu da piyasadaki ekonominin canlılığını öldürüyor.

ALAY KONUSU OLDUK
Bafra Kahveciler Odası Başkanı Ahmet YILMAZ: Geçtiğimiz günlerde Kemal Kılıçdaroğlu yaptığı açıklama da bizim sesimiz olmaya çalıştı. Fakat devletin bu konuda adım atması gerekirken alay konusu olduk. Devlet bizim mağduriyetimizi görmüyor. Verilen kredileri geri ödemekte zorlanıyoruz. Devletin bize yardım edip, bizi ayakta tutması gerekiyor.

KAHVECİLER BİTTİ
Havza Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin KARAÇOBAN: Kemal Kılıçdaroğlu'nun göstermiş olduğu cesareti keşke tüm siyasetçiler gösterebilse. Esnaf Bakanlığı kurulması yönündeki açıklamalarını destekliyorum. Kahveci esnafı bitmiş durumda. Krediler kullanıldı fakat esnafın ödeyecek durumu yok. Mesafe ve maske kurallarına uyularak kahveciler işlerine devam etmeli.

ZOR DURUMDAYIZ
Bafra Lokantacılar Odası Başkanı Doğan KARAFAZLIOĞLU: Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığı açıklamayı destekliyorum. Esnaf Bakanlığı kurulması gerektiğini düşünüyorum. Esnaflar zor durumda. Böyle bir bakanlık kurulursa destek alabiliriz. Mağdur olduğumuz durumlarda kapısını çalabileceğimiz bir yer olması gerekli. Devletin daha iyisini yapması gerekiyor.

MAĞDUR OLDUK
Alaçam Şoförler Odası Başkanı Kurtbey BOZKURT: Mevcut olan bakanlıklar görevini yerine getirmediği için, yeni bir bakanlık dahi açılsa yine de değişiklik olmayacak. İnsanlar işlerini yapmıyor. Pandemi dolayısıyla önlemleri, tedbirleri yeterli bir şekilde alamadılar. Bu nedenle esnaf olarak mağdur durumda kaldık.

CİDDİYE ALINSIN
Bafra Bakkal Odası Başkanı Gazi ÖZTÜRK: Esnaf Bakanlığı kurulması iyi bir teklif. Daha önceki zamanlarda kurulması için bir takım çalışmalar yapıldı fakat başarılı olunmadı. Şu anda yapılan açıklama umarım esnafın sesi olur ve bizlere destek olurlar. İktidardan, muhalefetin bu çağrısını ciddiye almasını istiyoruz.

Yasin YILDIZ