https://www.youtube.com/watch?v=BsNk1c8ov8Q

Samsun Tabip Odası Başkanı Funda Furtun, Türkiye'nin koronavirüsle ilgili aşı çalışmalarına dahi olmasını önemsediklerini belirtti

Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Furtun, Türkiye'de denenmeye başlanan koronavirüs aşısıyla ilgili "Ülkemizin Faz-3 çalışmalarına katılması ülkemiz için ve aşının piyasaya çıkması süreci için olumludur" diye konuştu.

GÜVENİLİR OLABİLİR

Aşının kullanım aşamasına gelene kadar birçok aşaması olduğunu belirten Furtun "Türkiye'de aşı çalışmalarında yer almaktadır.Faz-3 çalışmasına dahil olmamız iyi bir şey. Sonuçta aşının piyasaya çıkması için olması gereken bir süreç o yüzden normal bir durum olarak değerlendiriyorum. Olumsuz bir durumla karşılaşacağımızı düşünmüyorum.Faz çalışmaları üçe ayrılır. Faz-1 klinik öncesi çalışmalarla hazırlanan aşı 1'li 2'li, 10'a kadar insan üzerinde denenir. Faz-2 çalışmasında rakam yüzler ve binler olur. Ondan sonraki rakamlarda on binler yüz binler olur. Aşı ne kadar çok insanda denenip yan etki açısından değerlendirilirse o derece güvenilir bir şekilde kullanılabilir.Bu yüzden Türkiye'nin de buna dahil olmasını önemsiyorum " diye konuştu.

TÜRK PROFESÖR VAR

Türkiye'nin de içerisinde olan 172 ülkenin aşı ile ilgili çalışmanın içerisinde olduğunu ve Alman firmasının başında Türk profesörünün olduğunu ifade eden Furtun, " Aşı ile ilgili bildiğim kadarıyla 172 ülke çalışma içerisinde. Aşı çalışmasının üretici firmasında Almanya ve Amerika ortaklığında yapılan bir aşı. Alman firmasının başında Türk profesör olan Dr. Uğur Şahin ve eşi var. O yüzden bu aşıya ben büyük bir heyecanla bakıyorum." dedi.

NE OLMUŞTU ?
Çin'de üretilen koronavirüs aşısının faz-3 çalışmalarına Türkiye'de dahil edildi. Aşının ilk gönüllü uygulaması Hacettepe Tıp Fakültesi'nde 3 sağlık çalışanına yapıldı. İlk etapta 25 merkezde 1300 gönüllüye aşı uygulanacak. Bu sayı daha sonra 10 binin üzerine çıkacak. Bunun üzerine özellikle sosyal medya da hekimlerin ve vatandaşların denek olarak kullanıldığını dair iddialar ortaya atıldı.

Esra VURAL