https://youtu.be/SpEdJMzc6LE

Sorularımızı yanıtlayan vatandaşların birçoğu HES kodunu alırken sorun yaşamadıklarını fakat uygulamaya dair detaylı bilgiye sahip olmadıklarını belirtti

Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması koronavirüsle ilgili en güncel bilgileri paylaşan ve gerçek zamanlı bir uygulamadır. Uygulamada, 'sağlık durumu’, ‘yoğunluk’ ve ‘ailem’ adıyla üç ana kategori bulunuyor. Uygulamanın en büyük avantajı riskli bölgeleri gösteriyor olması. Eğer bulunduğunuz konum, koronavirus konusunda birçok vakaya ev sahipliği yapıyorsa bu konuda bildirim alıyorsunuz. Benzer şekilde riskin düşük olduğu bölgeleri de görebiliyorsunuz.
Samsun Canlı Haber mikrofonlarına konuşan vatandaşların birçoğu HES kodunu alırken herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını fakat uygulamanın kullanım amacını bilmediklerini söyledi.

OLDUKÇA FAYDALI
Anıl MAZLUM: HES kodunu telefon uygulamasından kolayca alabildim. Yolculuk yaparken ya da bankalara girerken artık bu kodu göstermemiz gerekiyor. Sağlık açısından oldukça faydalı bir uygulama olduğunu düşünüyorum.

DETAYLI BİLGİM YOK
İsa İYİ: HES kodunu alırken hiçbir sıkıntı yaşamadım. Telefondan uygulamayı indirdiğiniz zaman hemen alabiliyorsunuz. Ancak HES kodunun ne amaçla kullanıldığına dair detaylı bir bilgiye sahip değilim.

HES'İ DESTEKLİYORUM
Rasim YELKOVAN: HES koduna internet üzerindeki uygulamadan kimlik numaramı kullanarak kolayca ulaşabildim. Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan HES kodu projesini destekliyorum. Uygulamayı kullanırken de herhangi bir sıkıntı yaşamıyorum.

YENİ KİMLİK NUMARASI
Yaşar ÇIKLA: Kod alırken herhangi bir sıkıntı yaşamadan e-devlet üzerinden kolayca alabildim. Resmî kurumlara artık HES kodu olmadan giremiyoruz. Bu uygulama sayesinde koronavirüs riski taşıyıp taşımadığımızı güvenli bir şekilde görebiliyorlar. HES kodu vatandaşın yeni T.C. kimlik numarası oldu. Uygulamayı beğeniyorum.

ZORLUĞU YOK
Kamil CABI: Kodu e-devlet üzerinden kolayca alabildim. Herhangi bir zorluğu yok. Ancak uygulamanın ne amaçla kullanıldığını ve nasıl yarar sağlayacağını bilmiyorum. Bunu zamanla göreceğiz.

SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMLİ
Umut BARUTÇU: Telefonunuza uygulamayı indirdiğiniz zaman kolayca HES kodunu alabiliyorsunuz. Herhangi bir zorluğu yok. Resmî kurumlara artık kodu göstermeden giremiyoruz. Uygulamayı gayet beğeniyorum, toplumsal sağlık açısından bence gayet olumlu sonuçlar getireceğini düşünüyorum.

EKSİKLİKLER VAR
Ebucihad KUL: HES kodunu alırken herhangi bir sorun yaşamadım. Telefondan indirerek koda eriştim. Uygulamanın amacının güzel sonuçlar getireceğini düşünüyorum. Ancak sadece kodu almamız gerektiği söylendi ama kodu nasıl alırız, neden kullanıyoruz bununla alakalı herhangi bir açıklama yapılmadı. Özellikle yaşlılar bu kodu alırken epey sorun yaşıyor. Bu soruna bir çözüm getirilmeli.

İHTİYACIMIZ VAR
Süleyman DURGUN: HES kodunu alırken herhangi bir zorluk yaşamadım. Uygulamayı telefonuma torunlarım indirdi. Banka, postane gibi yerlere artık kod olmadan giremiyoruz. Bu yüzden bu koda ihtiyacımız var. Ancak uygulama hakkında çok fazla detaylı bir bilgiye sahip değilim.

HENÜZ ALMADIM
Kenan AFENDİ: HES kodunu henüz almadım. Çünkü HES koduna dair bir bilgim yok. Ne işe yaradığını ne amaçla kullanıldığını bilmiyorum. Kimse de bizi kodla alakalı bilgilendirmiyor. Postaneden kodun alınacağı söyleniyor ama kod olmadan da içeri giriş yapamıyoruz. Nasıl olacağını bilmiyorum.

KOLAYCA ALABİLDİM
Erkan KETMEN: HES kodunu indirirken sıkıntı yaşamadım vatandaşlarımız da telefonlarına yükleyeceği uygulamadan kolayca kodu alabilirler. Koronavirüs hastası birisiyle temaslı bir ortamda bulunduğunuzda bunu uygulamadan görebiliyoruz. Eğer koronavirüse dair şüphelerimiz var ise hiçbir kuruma giremiyoruz. Uygulamadan gayet memnunum.

Yasin YILDIZ