https://youtu.be/a2jB6p16pIM

Samsun'da 65 senedir terzilik yapan Mustafa Toslak babasından kalan tarih kokan dükkanda terzicilik mesleğini yaşatmaya çalışıyor

Samsun'un İlkadım İlçesi'ndeki Tarihi Bedastan Çarşısı'nda, babadan miras kalan terziliği yaşatmaya çalışan 72 yaşındaki Mustafa Toslak, 15 yaşından beri ilk günkü heyecanla mesleğini icra ediyor.

DÜKKANIM BENİ ANLIYOR
Terzi dükkanının babasından emanet olduğunu ifade eden Toslak, "Rahmetli babam da bu dükkanda 80 sene çalıştı. Onun bütün anıları hatıraları bu dükkanda. Mesleğimi her zaman severek yaptım ve yapmaya devam ediyorum. Ama çocuklarım baba mesleğimi devam ettirmiyor. Ettirmelerini de istemem. Çünkü bu iş ekonomik olarak sıkıntılı. Her zaman eve ekmekle gidemiyorsunuz. Ben emekliyim. Ama boş duramam. Çay ocaklarına gitsen bir sürü insan var. Evde kalsam can sıkıntısı. En iyisi beni anlayan dükkanıma gelip, işimi yapmak. Dükkanımda zaman geçirmek beni hep mutlu ediyor" diye konuştu.

BİR KURUŞ FAZLA İSTEMEM
Birden çok çırak yetiştirdiğini ve bu meslekte bir çok anısı olduğunu belirten Toslak,"5 - 6 çırak yetiştirdim. İşi öğrenen kendi dükkanını açtı. Bu aralar koronavirüsten dolayı işlerimiz iyi değil. Durumu olmayıp dikiş yapmamı isteyen oluyor. Biz babamızdan esnaf ahlakını aldık. O yüzden müşterime hiçbir şey sormadan alıp söküğünü dikerim. Kimsenin de bir kuruş fazla parasını istemem" dedi.

HATIRALARA DOKUNMADIM
Terzi dükkanın her yerinde anısının olduğuna değinen Toslak, "Bu dükkanı bırakamam. Her yerinde çocukluğum var. Ben babamdan gelen terbiyeyle bu dükkanda çalışıyorum. Dükkanın içinde her yer tarih dolu. En basiti babamdan kalma neredeyse 100 yıllık ütü yastığım var. Oturduğum sandalye babamdan kalma. Yerdeki döşeme bile babamdan kalma onun hatıralarının hiç birini bozmadım"diye konuştu.

Esra VURAL - Yasin YILDIZ