https://youtu.be/ThKpHW8i_oQ

Samsun Canlı Haber TV'ye konuşan vatandaşların birçoğu işsizliğin önüne geçmenin tek yolunun istihdamı arttırmak olduğunu belirtti

Samsun’da vatandaşların birçoğu istihdam alanlarının artırılması konusunda yetkililerin çalışma yapmasını isterken fabrika gibi üretim alanlarının çoğaltılarak işsizliğe çözüm bulunabileceğini ifade etti. Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına konuşan vatandaşlar işsizliğin önüne geçmenin çözüm yollarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

ÇOK ZOR İŞ BULDU
Bayram BATARYA: İşsizlik oranı maalesef her geçen gün artıyor. Mesela benim kızım mühendis. Şu an özel sektörde. Ama çok zor iş buldu. 4 yıl okumak için emek veriyorsun hem zor iş buluyorsun hem de verilen maaşlar gülünç. Üretim alanlarının yani iş merkezleri, fabrikalar bunların daha fazla olması lazım ki çalışan iş bulabilsin.

İŞSİZLİK BİR KRİZ
İbrahim ARTAMACI: Samsun'da işsizlik krizi olduğunu düşünüyorum. Özellikle pandemiden sonra bu kriz daha fazla arttı. İş arayanlar değil, çalışan insanlar da işten çıkarılmak zorunda kaldı. İşsizlik sorununu ortadan kaldırmak istiyorsak önce torpil ile iş alımlarının durdurulması lazım. Sonrasında iş alanları artırılarak yardımcı olunabilir. Mesleki donanıma sahip ama tanıdığı olmayan vatandaşlarımız iş bulamıyor. Ama donanımsız kesim direkt iş buluyor. Eşitlik yok.

EŞİTLİK OLMALI
Hasan ÇÜRÜKSU: İşsizliği önleyebilmek iş alanları kurulmalı ve eşit işçi alımları yapılmalı. Örneğin İŞKUR'a kayıt yaptıran bazı vatandaş aylarca sıra beklerken, bazıları 2 yıl üst üste alınıyor. Bu durumun bir an önce önüne geçilmesi lazım.

İŞ VAR, İŞÇİ YOK
Mustafa GÜRLER: Samsun'da iş yok diye bir şey mümkün değil. Ben esnafım. İşçi arıyorum ama gelen giden yok. Bizim insanımız rahatlığa alışmış, iş yok değil. İş var işçi yok.

BURUN KIVIRIYORLAR
Sami YÜRÜK: Ben işsizliğin olduğunu düşünmüyorum. İşsizlik değil de iş beğenmemek var. Özellikle gençlerimiz çoğu işlere burun kıvırıyor. Sonra da iş olmadığını iddia ediyorlar. Çalışana her yerde iş var.

HER YER İLAN DOLU
Özgür DOĞAN: İşsizlik oranı çok fazla gibi gözüküyor ama bunun asıl sebebinin vatandaşımızın iş beğenmemesi olduğunu düşünüyorum. Herkes kendisine göre iş arıyor. Eğer gerçekten işsizlik olsa vatandaşımız iş beğenmemezlik yapmadan direk girip çalışır. Her yer iş ilanı ile dolu. Ama başvuran yok.

SIKINTI GÖÇMENLER
Refi ŞELÇİK: Türkiye'de iş yok. Çünkü ülkemizde çok fazla göçmen var. Bu yüzden iş verenler daha ucuz işçi diye göçmenleri çalıştırıyor. Bu hem göçmen vatandaşlarımıza saygısızlık hem de kendi vatandaşımıza iş sıkıntısı yaratıyor. Bunun önüne geçilip gerekli düzenlemeler yapılmalı.

TECRÜBEYE BAĞLI
Şükrü YAVUZ: Samsun'da işsizliğin olduğunu düşünmüyorum. Özellikle üniversite mezunu meslek sahibi biriyseniz her yer iş. Ama herhangi bir meslekte tecrübeniz yoksa belki iş sorunu olabilir. Ama o insanlarda verilen maaşı beğenmiyor. Yoksa işsizlik değil, vatandaşımız iş beğenmiyor.

DALGA GEÇİYORLAR
Onur ÖZGEL: Hem ülkemizde hem de şehrimizde işsizlik oranı çok yüksek. İş verenler var ama onların vermiş olduğu maaş ücreti de çok düşük. Verilen emekle gerçekten dalga geçiyorlar. Alınan maaş hayatı idame ettirmek için çok az. İstihdam sağlanmalı.

Esra VURAL, Yasin YILDIZ