https://youtu.be/llvYEtMYzLY

Samsunlu vatandaşlar, bankaların konut faizlerinde yaptıkları indirimi, Samsun Canlı Haber TV'ye değerlendirdi. Vatandaşlardan bazıları kredi faizine olumlu bakarken, bazıları ise ekonomik olarak zor durumda olduklarını kaydetti.

DURUMUMUZ ORTADA
Arzu KELEŞ: Ev kredi faizlerinde düşüş oldu ama şu anda vatandaşın durumu ortada. Birçok kişi koronavirüs nedeniyle işsiz kaldı. Eğer alım gücümüz olsaydı faizler gerçekten çok düşük. Hatta ödeme kolaylıkları da çok iyi. Dediğim gibi vatandaşın durumu ortada, bu şartlarda çok zor.

ZORLANMAK İSTEMEM
Rasim DEMİRKAYA: Devletimiz konut ile ilgili bize güzel bir destek verdi. Eğer vatandaşın alım gücü yoksa krediye başvuru yapmasın. Çünkü ödeme zamanı geldiğinde bir şekilde ödenecek. Birikimim olmadığı için başvuru da yapmayacağım. İleride zorlanmak istemiyorum.

CAN SİMİDİ OLDU
Murat KÖKSAL: Faiz oranları piyasada tıkanmış olan gayrimenkul sektörüne can simidi oldu. Ev almak istesem başvuruda bulunurum. Özellikle pandemi dolayısıyla ticarethaneler zor durumda, devlet elinden geldiğince bunları süspanse etmeye çalışıyor. Ancak bir birikimi olmayanın durumu çok zor.

GÜZEL MÜJDE
Selami ATASOY: Umarım ödemeler de vatandaşı yormaz ve ihtiyacı olan herkes ev sahibi olur. Bir eve ihtiyacım var. Faizler düştü bu da ev alacaklara güzel bir müjde oldu.

ÖNEMLİ AVANTAJ
Ahmet ALTAY: Güzel bir oran, devlet güzel bir çalışma yapmış. Şu an vatandaşın durumu ortada. Kimsenin alım gücü yok. Ödeme gücü olan için bir avantaj. Ödeme süresine kadar vatandaşın da eli bollaşır, azar azar ödemeye başlar. Tabi kendine güvenen krediye başvursun, diğer türlü kendine güvenmiyorsa krediye başvurmasın.

VATANDAŞ ZORLANACAK
Adnan LAYN: Ülkenin durumu ortada. Kredi faizleri düşse de vatandaş olarak alım gücümüz yok. Vatandaş krediye başvursa bile ileride zorlanacak.

HİÇ BULAŞMASINLAR
Turgay ÖZAMAÇ: Geçim sıkıntısı, işsizlik almış başını gidiyor. Faizler düştü diyor ama ekonominin durumu ortada. Şahsen kredi başvurusunda bulunmam, bulunmak isteyenler de durumu yoksa hiç bulaşmasınlar derim.

FIRSATÇILIK YAPILIYOR
Cihan SEMİZ: Devletimiz kredi konusunda halkımıza gereğince yardımcı oluyor. Ama bunu özel sektör kötüye kullanıyor. Kredilerin düşmesi halkı bir şeyler almaya teşvik ediyor ama özel sektörde bu ev fiyatları artınca kredinin de bir anlamı kalmıyor. Aradaki faiz oranını zaten emlakçılar alıyor. 300 liralık evi bugün kredi faizi düştüğü için emlakçı 350 liraya satarsa burada halkın yapacağı bir şey yok. Özel sektör çok büyük bir fırsatçılık yapıyor.

BİR ANLAMI YOK
Selami SARI: Faiz oranları düşük olabilir ama vatandaş olarak bizlerin alım gücü yok. Alım gücü olmayınca kredi faizlerinin düşmesinin de bir anlamı olmuyor. Şu an alım gücüm yok, olsa başvururum. Evet ödemeleri uzun bir süreye yaydılar ama ileride nasıl ödenecek. Bu sonuçta bedava bir şey değil, ödenmesi gereken bir borç.

SIKINTI YARATIYORLAR
Mahmut FAKİR: Ben konut kredisine başvurup ev sahibi oldum. Yaklaşık 7 ayım kaldı, 7 ay sonunda ödemelerim bitecek. Şu anda oğluma bir ev almayı düşünüyorum. Faizler düşük ama ev sahipleri sıkıntı yaratıyor. Faizler düştükçe ev fiyatlarını yükseltiyorlar. Böylece düşürülen faizin pek bir anlamı kalmıyor.

BİZİMKİLERİ DE
DÜŞÜRSÜNLER
Cemalettin ÇAYLAN: Konut kredisi ile ev aldım. Keşke kredi almış kişiler için de bu geçerli olsa. Koronavirüsten dolayı işlerimiz durgunlaştı. Bir de kredi ödememiz var. Yeni ev alacaklara güzel bir müjde ama bizim kredilerimizin faizleri de düşerse daha güzel olur.

BU ORTAMDA İSTEMEM
Mehmet TOMAR: Ekonomik sıkıntı var. Koronavirüsten dolayı birçok iş yeri kapandı. Bu yüzden de konut kredilerinin faizleri düştü. Devlet özendirme amacıyla böyle bir indirim olayına girdi ama bunun da yeterli olmadığını düşünüyorum. Çünkü insanların işi yok. Bu alınan ev kredileri ileride dönüşümü nasıl olacak, geri ödemede insanlar sıkıntı yaşayacak. Kısaca benim için bir anlam ifade etmiyor. Şu ortamda bankadan kredi çekip ev sahibi olmak istemem.

EV FİYATLARI YÜKSELDİ
Tuncay ÖZTÜRK: Kredilerin düşmesi önemli değil. Kredilerin düşmesiyle ev fiyatları yükseldi. Bazı fırsatçılar türedi, bunların önüne geçmek gerekiyor. Bu sadece evde değil gıdada, arabada kısaca her şeyde krediler düştükçe fırsatçılar fiyatları yükseltmeye başladı.

Esra VURAL, Yasin YILDIZ