https://youtu.be/_fymTjn6Y3U

Danıştay, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesine dair 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararnamede, Ayasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına yönelik karar alındığı ifadesi yer aldı. Millete sesleniş konuşması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "24 Temmuz 2020 Cuma günü, cuma namazıyla birlikte Ayasofya'yı ibadete açmayı planlıyoruz" dedi.

Kararı, Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına değerlendiren vatandaşlar, Ayasofya'nın yeniden ibadethane olarak faaliyete geçmesinin doğru bulduklarını belirti.

ÇOK GÜZEL BİR DUYGU
Hacı DİLLİ: Ayasofya’nın ibadethaneye açılması çok güzel oldu. Çünkü Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethettikten sonra Ayasofya'yı cami olarak kullandı. Konunun üzerine düşen herkese teşekkür ediyorum. Tekrar ibadethanemize kavuşmak, çok güzel bir duygu.

KENDİ ROTAMIZI ÇİZERİZ
Yalçın ESMER: Müslüman alemine hayırlı uğurlu olsun. Ayasofya'nın ibadete açılması çok güzel bir duygu. Bazı ülkeler buna tepki gösteriyor, fakat burası Türkiye. Müslümanız rotamızı, kendimiz çizebiliriz. Diğer ülkelerin ne dediği önemli değil.

İNŞALLAH DEVAM EDER
Şerif ÇELİK: Ayasofya'nın ibadete açılması kararını kim verdiyse teşekkür ediyorum. İnşallah bundan böyle müslümanların ibadet edebileceği yer olarak faaliyet göstermeye devam eder.

KİMSE KARIŞMASIN
Saffet AYDIN: Ayasofya'nın ibadete açılması çok güzel oldu. Bazı ülkeler buna tepki gösterdi. Ancak tepkileri yerinde değil. Çünkü her devlet kendi iç işlerine karışsın. Başka bir ülkenin içerisindeki ibadethaneye karışması doğru değil.

MUTLU OLDUK
Tuncay BOĞUM: Ayasofya tarihi açıdan çok değerli bir yer. Fatih Sultan Mehmet'ten bu yana müslümanların ibadet etmesi için faaliyet gösteren bir yerdi. Ayasofya'nın uzun bir aradan sonra yeniden ibadete açılmasından dolayı mutluyuz ve gururluyuz. Uzun yıllar sonra Ayasofya'da secdeye alnımızı koymak çok güzel olacak.

EN GÜZEL HEDİYE
Mehmet YÜCEL: Ayasofya bize Fatih Sultan Mehmet'in armağan etmiş olduğu en güzel hediyedir. Ayasofya'nın önceden alınan kararla müze olması ve yıllar sonra tekrar ibadethane olması çok güzel. Emeği geçen yetkilileri kutluyorum. Yüzde 98'i müslüman olan bir ülkede Ayasofya'nın tekrar ibadethane olması bizi çok mutlu etti.

DİNİMİZİ BİLMİYORLAR
Ahmet KAYA: Ayasofya'ya hiç gitmedim. Ayasofya ibadethane veya müze olsa da olur. Benim için hiç bir şey değişmiyor. Başka ülkelerin tepkisi normal. Çünkü dinimizi bilmiyorlar. Onlar sadece gezmeyi biliyorlar.

AYASOFYA'NIN ÖZGÜRLÜĞÜ
Necati TOSUN: Ayasofya, peygamber efendimiz tarafından dahi güzel söylenen bir yerdir. Boşuna "İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur" dememiş. İslamda yüzü olmayanlar ancak Ayasofya'nın müze olmasını ister. Hıristiyanların ibadet edebileceği başka kiliseler de var. Neden Ayasofya üzerinde duruyorlar? İstanbul'u kim almışsa Ayasofya onundur. Fatih Sultan Mehmet boşuna orada cuma namazı kıldırmamıştır. İbadete açıklaması Ayasofya'nın özgürlüğüdür. Ne mutlu orayı ibadete açan komutana.

EN ÖNEMLİ YER
Vahdettin SÜNNETÇİ: Ayasofya'nın yeniden ibadethaneye açılması çok güzel oldu. Müze de lazım bize ama Fatih Sultan Mehmet Ayasofya'yı cami yaptı, orası asırlardır ibadet için kullanıldı. Türkiye'de Ayasofya müslümanlar için en önemli yerlerden biridir.

MİRASA SAHİP ÇIKARIZ
Mustafa KİBAR: Tarih adeta tekerrür etti. Alınan karardan oldukça memnunuz. Diğer ülkelerin tepki vermesi bizi alakadar etmiyor. Bize Fatih Sultan'dan bırakılmış bir miras ve o mirasa sahip çıkmak bizim hakkımız.

FATİH'İN KENDİ MALIDIR
Abdullah TOBAZ: Ayasofya, peygamber efendimizden evvel yapılmış ve ibadethane olarak kullanılıyordu. Ayasofya, Fatih Sultan Mehmet'in kılıç hakkıdır ve kendi malıdır. 1934'e kadar camiydi. 86 yılın ardından camimiz hürriyetine kavuştu. İçerisine girildiğinde her hali ile cami olduğu belli oluyor. Tüm müslümanlarımıza hayırlı uğurlu olsun.

Esra VURAL, Yasin YILDIZ