https://youtu.be/GeQ2bj-46wA

Türkiye'de günde 7 milyon ekmek israfı yapılıyor. Yılda ise 3 milyar lira çöpe gidiyor.

Samsunlu vatandaşlar, Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına ekmek israfının önüne geçilebilmesi için yapılması gerekenleri anlattı.

SOKAK HAYVANLARINA VERİLEBİLİR
Turgut ÇELİK: Ne yazık ki ülkemizde ekmek israfı çok fazla. Ekmek israfının önüne geçmek için insanları bilinçlendirmemiz gerekir. Annem, mahallenin artan tüm ekmeklerini toplayıp her hafta sonu köye, hayvanlar için gönderiyor. Vatandaşlarımız da ekmeklerini çöpe atmak yerine sokak hayvanlarına verebilir.

ÖNÜNE GEÇEMEYİZ
Hasan TOPAL: Vatandaşlar evlerine fazla ekmek alıyor. Ardından bayatladığı için ekmekleri çöpe atıyorlar. Bu da israfın en büyük nedeni. Öncelikle insanlar günlük olarak kaç ekmek tükettiklerini belirlemeli ardından ona göre ekmek almalı. Diğer türlü israfın önüne geçemeyiz.

TUTUMLU OLMALIYIZ
Kübra FİDAN: Ekmeği az tüketmeliyiz. Ancak ekmeğe zam yapılırsa tutumlu olabiliriz. En azından artan ekmeklerimizi çöpe atmak yerine sokak hayvanlarına verebiliriz.

KITIR EKMEK YAPIYORUZ
Tuanna EYBAŞ: Ülkemizde çok fazla ekmek israf ediliyor. Annem artan ekmekleri fırına atıp bize kıtır ekmek yapıyor. O ekmekleri de çorbalarda kullanıyoruz. İnsanlar da artan ekmeklerini böyle değerlendirebilir.

ZİYAN ETMİYORUZ
Emine GÜR: Evimizde ekmek hiç bir zaman israf olmuyor. Hatta bizim evde ekmeği çöpe atmak yasak. Artan ekmekleri ya sokak hayvanlarına veriyorum ya da kuruttuktan sonra rondo da çekip köfteye, çorbaya katıyorum. Bu şekilde ekmek ziyan olmamış oluyor.

ÇÖPE ATMADIK
Volkan KOL: Ekmek israfının önüne geçebilmek için eve yeteri kadar ekmek alınmalı. Eğer yine de ekmek artıyorsa ihtiyaç sahibi kişilere ya da sokak hayvanlarına verilebilir. Biz evde 8 kişiyiz ve 4 ekmek alıyoruz . Şu zamana kadar hiçbir şekilde bir ekmeği çöpe atmadık.

İSRAF ETMİYORUZ
Emine ERTOSUN: Evimizde artan ekmeği rondo da çekip dondurucuya koyuyorum. Köfte yapacağım zamanlarda da dondurucudan çıkarıp köfte içine katıyorum. Böylece israf olmamış oluyor. İnsanlarda artan ekmeği çöpe atmak yerine bu şekilde değerlendirebilirler.

ÇÖPE ATIYORLAR
Necati ERTOSUN: Evimizde ekmek israf etmemeye çalışıyoruz. Ama ne yazık ki bazı vatandaşlarımız fazla ekmek alıyor ve artan ekmekleri çöpe atıyor. Artan ekmeleri çöpe atmak yerine sokak hayvanlarına verebilir.

EN GÜZEL ÖRNEK ATAKUM'DA
Hüseyin KARAASLAN: Ekmek israfının önüne geçilebilmesi için fiyatının arttırılması lazım. Böylece fiyatı fazla olduğu için vatandaşlar ekmeği fazla almamış olur. Atakum'da yaşayan vatandaşlar artan ekmeklerini kapılarına asıyor. Evcil hayvanları olanlar da ekmekleri alarak hayvanlarını besliyor.

YETERİ KADAR ALINMALI
Ferdi AKARSLAN: Ekmek israfının önüne geçebilmek için evimize az ekmek almalıyız. Eğer ekmek artıyorsa da onu ıslatıp balkona koyarsak kuşlar yemiş oluyor. Böylece israfın önüne geçmiş oluruz.

Esra VURAL - Yasin YILDIZ