https://www.youtube.com/watch?v=Gf8KMIn0o6I

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde kurulan pazarda, esnaftan zor para toplanıldığı iddiaları
yargıya taşındı

Samsun Sabit Seyyar Pazarcılar ve Manavlar Odası Başkanı Muhammet Yazıcı, Tekkeköy'de kurulan 'Pazartesi Pazarı'nda bazı şahısları esnafından para topladığını vermeyenlerin ise tezgahlarının gasp edildiğini öne sürerek Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulduğunu açıkladı.

SUÇ DURUSUNDA BULUNDUK
Samsun Sabit Seyyar Pazarcılar ve Manavlar Odası Başkanı Muhammet Yazıcı,
geçen hafta esnaftan gelen şikayetlere üzerine konuyla yakından ilğgilendiklerini
belirterek, "Mağdur olan pazarcı esnafımızı topladık. Yıllardır arkadaşlarımız pazarcılıktan evini geçindiriyor. Tekkeköy'de pazartesi kurulan kim olduğu belli olmayan kişiler, bir nevi mafyacılıkla esnafın tezgahına el koyup ya para alıyor ya da sebze meyvesini alıyor. Hatta bu kişiler bir arkadaşımıza şiddet uyguladı ve hastanede yattı. Korktuğu için gelip dilekçe vermedi. Geçen hafta vurgun olayı oldu. Bir sonraki hafta kim bilir ne olacak. Pazarlarda belediye, belediyenin olmadığı yerde dte oda görev yapar, mafya değil. Bu sebepten dolayı Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk" dedi. Yazıcı, pazartesi günü de İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne başvurarak,önlem alınmasını isteyeceklerini söyledi.

KORKUDAN SES ÇIKARAMADIK
Tekkeköy'de pazar esnafı olarak haraç kesen kişilerden dolayı huzursuz olduklarını belirten Ömer Uslu, "19 yaşında evime ekmek götürmek için uğraşıyorum. Tekkeköy'de bazı kişiler bizden erzak olmadı, para alıyorlar. Ya da tezgahımızın yerine el koyuyorlar. Sadece biz değil, tüm pazar esnafı bu kişilerle ilgili sıkıntı yaşıyor ama korkudan kimse ses çıkartamıyor. Konu ile ilgili odamıza başvurduk gerekli suç duyurusunda bulunduk"
diye konuştu.

PAZARDA TEZGAH AÇAMADIM
Pazar esnafı Musa Mırık, "Pazarcı esnafıyım. Pazartesi günleri boş olduğumuz için Tekkeköy'e gittim. Pazar yerinden yer için Tekkeköy'deki pazarcı esnafına danıştım. Esnafta yerlerle ilgili bizden haraç kesen kişilere yönlendirdiler. Pazar yerinde tezgahlarla onlar ilgileniyormuş. Gittim pazar yeri istiyorum dedim. Bana herkesin pazarda yer açamayacağını belirli yerlerde açabileceğimizi söylediler. Biz de bir miktar para vererek tezgahımızı açtık. Daha sonra bize verdiğimiz paranın yetmediğini tekrar para istediklerini söylediler. Biraz araştırınca başka esnafın yerini bize vermişler. Bunu duyunca pazarda tezgah açmadım" dedi.

PAZARI KARIŞTIRDILAR
Kişilerin tezgahlarını habersiz bir şekilde başka esnafa sattildiğini belirten Zafer Yörük ise
"Tekkeköy pazartesi pazarında esnafız. Kişiler bizim tezgahlarımızı haberimiz yokken başka esnaflara satıyor. Sonra tekrar geri alıp tekrar başka birine satıyor. Bu şekilde pazarı geçim kaynağı belirlemişler. Bir kaç kurumdan yardım istedik olmayınca. Pazarcılar odamıza geldik. Odamızda bizimle ilgilendi şimdi bu kişilerle ilgili suç duyurusunda bulunduk" ifadelerini kullandı.

ÜÇ AYDIR PAZARA ÇIKAMIYORUM
Pazarda birçok sorunla karşılaştıklarını ve bu yüzden pazarda tezgah açmaktan vazgeçtiklerini belirten Emre Erdemir "Yaklaşık iki üç aydır sırf yaşanan olaylardan dolayı Tekkeköy'de açılan pazartesi pazarına gitmiyorum. Biz ekmeğimizin peşine gidiyoruz. Ama haraç toplama, yerimizi gasp etme gibi farklı olaylarla karşılaşıyoruz. Ben sırf büyük sorunlarla karşılaşırım diye tezgah açmıyorum. Aynı sorunu yaşayan bir sürü pazarcı esnafı var. Önceden bir şikayette bulunmadık. Şimdi odamızın desteğiyle şikayette bulunuyorum ve gereğinin yapılmasını bekliyoruz. "dedi.

Esra VURAL