https://youtu.be/W-BOEC4G6sk

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü, ülkenin deprem gerçeği ile karşı karşıya olduğunu ve Kuzey Anadolu Fay hattında önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, "Samsun’un deprem master planı hazırlanmalıdır” dedi.

4 BİN KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Samsun kent merkezinin ikinci derece risk bölgesinde bulunduğunu belirten Başkan Öncü, “Samsun İl sınırlarımız içerisinde bulunan Ladik ve Vezirköprü ilçelerimizden geçmekte olan Kuzey Anadolu Fay Hattı, bölgemiz ve kentimizde ciddi deprem riski taşımaktadır. Aynı hat üzerinde 1943 yılında Ladik-Tosya Depremi olarak anılan 7,2 büyüklüğündeki depremde 4 bini aşkın kişi ölmüş, binlerce yaralanmış ve maddi hasarlar oluşmuştur" diye konuştu.

DEPREME DAVETİYE
Hafif hasarla atlatılması gereken depremlerde dahi yapıların kullanılamaz hale geldiğini belirten Öncü, " Depreme karşı yapı stokunu güvenli hale getirmek iddiasıyla başlatılan kentsel dönüşüm uygulamaları, sağlıklı ve yaşanabilir bir çevrede, güvenli yapılarda oturmak anlayışını karşılayamamıştır. Önemle vurgulamak gerekir ki; kentsel dönüşüm; sosyal adalet, sosyal gelişim, sosyal bütünleşme, tarihi ve kültürel mirasın korunması, zarar azaltma ve risk yönetimi ile birlikte kapsamlı ve bütünleşik bir şekilde ele alınarak yapılmak zorundadır”dedi.