Türkiye genelinde yapılan 2020 Lise Geçiş Sınavının(LGS) bitmesinin ardından gözler tercih dönemine çevrildi. Tercih dönemini ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında Genç Adım Koleji Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Efecan Yücel merak edilenleri Samsun Canlı Haber TV mikrofonları aracılığıyla aktardı.

PANDEMİDE SINAV STRESİ
Pandemi sürecinde öğrencilerin yaşadığı sorunlar hakkında bilgi veren Yücel, "Türkiye ve dünyada gerçekleşen pandemi sürecinden dolayı okullar tatil edildi ve bir çok iş yeri kapandı yani herkes için çok zorlu bir süreç olarak gerçekleşti. Ama bizim için önemli olan öğrencilerimizdi. Bu doğrultuda öğrencilerle neler yapabiliriz ve ne gibi şeyler paylaşabiliriz diye düşünerek çalıştık. Online eğitime başlayarak bu süreçte öğrencilerimize destek olup onlara bu süreçte en iyi desteği vermeye çalıştık. Özellikle 8. sınıflar, günde 3 saat olacak şekilde haftanın 5 günü toplam 15 saatlik ders programı düzenledik ve bunu aksatmadan uyguladık. Yine aynı şekilde bizim uyguladığımız saatlerin dışında Eba sistemi üzerinden de öğrenciler eğitimlere katıldılar" dedi.

TERCİH YAPARKEN DİKKAT
Aileleri ve öğrencileri tedirgin eden tercih sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında açıkalamalarda bulunan Yücel, "Sonuçlar açıklandıktan sonra yüzdelik dilimlere göre öğrenciler tercih yapıyor. Öğrenciler bu dönemi atlattıktan sonra rahatlamaya başlıyorlar ancak sınav sonuçları açıklanmaya yaklaştığı zamanlarda yine öğencilerde ve ailelerinde stres durumu olabiliyor. Bu stresi azaltmak için sınavın geçtiğinin farkında olarak güzel bir tatil yapmak öğrencilerin ve ailelerin stresten uzaklaşmasına yardımcı olabilir. Sonuçlar açıklandıktan sonra tercih dönemlerinde devlet okulları da özel kurumlar da öğrencilere tercih danışmanlığı yapmak için görevlerinin başlarında olacaklardır. MEB tercih klavuzunda yayınladığı gibi isterlersee öğrenciler ve aileleri E-okul üzerinden de kendileri tercihlerini yapabilecekler. Ama öğrenci nasıl başvuru yaparsa yapsın, muhakkak velimiz yada öğrencimiz ortaokul müdürlüğüne giderek başvurularını onaylatması ve imza atması gerekiyor" diye konuştu.

ADRESE DAYALI TERCİH
Tercih yaparken dikkat edilecek konulardan bahseden Yücel, bu süreçte ailelere çok büyük bir sorumluluğun düştüğünü söyleyerek, "Merkezi okul, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul olarak 3 seçeneğe ayırdı Milli Eğitim Bakanlığı.Son 2 senedir uygulanan bir sistem bu. Nitelikli okullar ise Milli Eğitim Bakanlığı'nın resmi sitesinde açıklanan Samsun ile ilgili 30 adet okul gözükmektedir. Nitelikli okul demek LGS sınavına girerek, aldığı puanın yüzdelik dilimine göre seçebilir. Yerel yerleştirme ise öğrencinin ikamet ettiği bölgedeki en yakın okul anlamına gelmektedir. Tercih yaparken öğrenciler ilk önce yerel yerleştirme tercihleri yapılmalı daha sonra merkezi yerleştirme daha sonra da tercih edilirse pansiyonlu yerleştirmeler edilebiliyor. Öğrenciler tercih yaparken muhakkak ilk 3 seçeneğini adrese bağlı okullardan seçmesi gerekmektedir. Zaten E-okul dan başvuru yapılırken öğrencilerde görecektir ilk 3 seçeneği adrese dayalı tercih yapmazsa sistem başvuruyu kaydetmiyor. Sisteme girildikten sonra kimlik numarası ve öğrenci numarasıyla birlikte güvenlik kayıt numarası veriliyor. Öğrenciler bu numarayı kesinlikle kaybetmemeli ve bir yere not almalılar. Çünkü sonrada sisteme girerlerken sistem bu numaranın girilmesini isteyecektir. Öğrenciler seçim yaparken en fazla 3 tane aynı kategoride okul seçebiliyorlar. Yani 3 tane Anadolu Lisesi seçen bir öğrenci 4. okulu Anadolu Lisesi seçemeyeceklerdir" ifadelerini kullandı

TERCİHLERDE 2.ŞANS
Tercih süresinde yerleşemeyen öğrenciler için ikinci bir tercih döneminin olacağını vurgulayan Genç Adım Koleji rehberlik danışmanı Genç Adım Koleji Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmeni Efecan Yücel, "Merkezi seçimlerle başvuru yapıp nitelikli bir okula yerleşemeyem öğrenciye sistem ilk 3 seçeneğini ikamete bağlı seçim yaptırdığı için otomatik olarak yerleştirilecektir. Ancak bu okullarında kontejanları olacağından buna bağlı olarak yerleştirilecektir. Öğrenci bu duruma göre de yine hiçbir okula yerleştirilemediyse 10 Ağustos'ta sonuçlar açıklandıktan sonra 2. tercih dönemleri açılacak. Bu dönemde 5 okul değil 3 okul seçebilecek" dedi.

KARİYER PLANLAMADA
LİSE SEÇİMİ
Kariyer planlamada lise seçiminin öneminden bahseden Yücel, "İyi bir lisenin iyi bir avantajı olabiliyor. Ancak her öğrenci nitelikli bir lisede olmasa da kendini nitelikli hale getirebilirse üniversite sınavlarında da başarılı olacaklardır. Tabi sıralama puanına göre tercih yapıldığından her nitelikli liseden mezun olan öğrencinin de nitelikli bir üniversiteye gideceği kesin gözüyle bakılmamalıdır. Öğrencinin kendisini geliştirerek diğer adayların arasından sıyrılması gerekmektedir.Sadece tercih hakkında birçok fikir alsınlar. Yine tercih danışmanlığında rehberlik servisleriyle yada okul müdürleriyle görüşebilirler. Bir çok farklı fikir edinmeleri ve yine bu seçimler arasından kendilerine en uygun gelen fikri seçmelerini öneriyorum"

Esra VURAL- Yasin YILDIZ