Samsun'da esnafların birçoğu, pandeminin işlerine darbe vurduğunu, durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğini belirterek, devletten yardım beklediklerini söyledi.

https://youtu.be/j2OYEML8Lz8

Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına dert yanan esnaf, pandemi dolayısıyla ekonomik açıdan zor durumda olduklarını, kredi ve borç ödemelerini gerçekleştiremediklerini ve çıkmazda olduklarını ifade etti.

HERKES ŞİKAYETÇİ
Çetin ÇEPNİLER: Kardeşlerimle ortak olduğumuz dükkanımızın gelirinin az olması sebebiyle kapattık. Bugün ülkenin neresine gidersen git herkes durumdan şikayetçi. Artık yetkililerden hiçbir şey beklemiyorum. Bu zamana kadar bir adım atılmadı. artık atılacağını da düşünmüyorum.

SİFTAH YAPAMIYORUZ
Rahime AKTÜRK: İşlerimiz iyi gitmiyor. Müşteri olmayınca paramız da olmuyor. Buna koronavirüs mü sebep oldu, yoksa yapılan zamlardan dolayı mı bu hale geldik bilmiyorum. Ama esnafın imkanları azaldı. Evimizde geçimimizi zor sağlıyoruz. Siftah yapmadan dükkanı kapatıyoruz. İşlerimiz yüzde 90 oranında düştü. Faturalarımızı bile ailemizden yardım alarak ödüyoruz.

İŞSİZLİK DE ARTTI
Levent İLHAN: İşlerimiz durgun. Çok şükür siftah yapabiliyoruz ama geçmişe göre çok büyük bir durgunluk var. Ayı kurtarmakta zorluk çekiyoruz. İşlerimiz yarı yarıya düştü. Bir ay önceki peynirin fiyatı ile bir ay sonraki fiyatı arasında 5 ila 10 lira fark oluyor. Bundan dolayı da vatandaşın talebi düşüyor ve doğrudan bizim satışlarımızda azalma oluyor. Koronavirüsten dolayı alım gücü azaldı. Bununla beraber işsizlikte arttı.

DURUM İÇLER ACISI
Süleyman TAŞDEMİR: Gıda sektörü diğer sektörlere nazaran daha iyi durumda. Vatandaşın yapabileceği bir şey yok. Duruma yetkililerin el atması gerekiyor. Siyasi olarak baktığımız zaman, Suudi Arabistan ile aramız kötü. Sınır komşularımızla aramız kötü. İthalat ve ihracat yok denecek kadar az. Kendi yağımızda kavrulmaya çalışıyoruz. Borçlarımızı ödeyemiyoruz. Kredilerin de ertelenmesini ya da daha makul bir şekilde ödenmesi gerektiğini düşünüyorum.

AYAKTA DURAMIYORUZ
Yılmaz KUVALAS: Pandemi döneminde az da olsa iş yapabildik. Sokağa çıkma yasakları bitince işlerimiz açılır diye bekledik ama sonra balık sezonu açılınca yine umduğumuzu bulamadık. Ertelenen kredilerimizi ödemekte zorlanıyoruz. Okulların da açılmasıyla birlikte iyice zor duruma düştük. Bugün 30 kasa tavuk satıyorsam, yarın 60 kasa tavuk satmam gerekiyor ki bütçemdeki açık kapansın. Ama değil 30 kasa, 10 kasa bile satamıyoruz. Esnaf ayakta durmaya çalışıyor. Dün akşam ayakkabıcı bir arkadaşım kredisini ödeyemediği için dükkanını kapattığını ve elindeki 150 liralık ayakkabıları 50 liradan sattığını söyledi. Ayrıca dolar ve euro'nun yükselmesi de durumu çok daha kötü bir hale sokuyor. Genel olarak esnaf çok zor durumda.

UMUT EDİYORUZ
Musa ÇOBANOĞLU: Esnafın durumu ortada, biz iyi olacak gözüyle bakıyoruz. İşlerimiz yarı yarıya düştü. En kısa zamanda düzelmeyi umut ediyoruz.

İŞLERİMİZ AZALDI
Serkan KARADENİZ: Bizim durumumuz iyi ve işlerimiz yolunda. Ama sıkıntı içinde olan esnaf arkadaşlarımız var. Genel olarak herkesin siftah yaptığını düşünüyorum. Saathane Meydanı'nda iş yapamıyorum diyen çok az esnaf vardır. Ama pandemiden dolayı işlerimiz yarı yarıya düştü.

ESNAF BİTTİ
Hacettin DEMİR: Esnafın durumu hiç iyi değil. Pandemiden dolayı esnaf bitti. Hükümetin bu konuda yaptığı hiçbir şey yok. Sadece yasak koymakla durum yönetilmez. Eskiye göre işlerimiz çok kötü halde. Herkesi bankalara yönlendirdiler ama ödemeleri düşünen yok. Herkes kredi kartlarına yükleniyor ama bunun sonu yok.

BEKLEMEYE NİYETLİYİZ
Sabri AKYÜZ: 1960'daki Samsun ticaretinin şu an binde birini yaşıyoruz. İşler düzelene kadar beklemeye niyetliyiz.

DENGESİZLİK VAR
Sacide ÇORUH: İşlerimiz çok durgun. Müşterilerimiz azaldı ve ayı zor çıkarır hale geldik. İnsanların daha rahat para harcayabileceği koşulları sağlayabilirsek esnaf biraz nefes alabilir. Şu an acil ihtiyaçların dışından hiçbir şey alamıyoruz. İnsanlar harcama yapmaya korkuyor. Ayrıca vatandaşın gelir dağılımı arasında büyük dengesizlikler var.

Emre ÖNCEL