https://youtu.be/V4gM5KhERHk

Samsun'un Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesi sakinleri, verimli tarım arazilerinin tam ortasına kurulan biyokütle enerji santralini istemediklerini söyledi. Santrale karşı mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceklerini belirten vatandaşlar, "Çarşamba'ya bu zehir santralinin kurulmasına her zaman karşı çıkacağız. Bunu hiç bir fikir değiştiremez. Zehir solumak istemiyoruz" dedi.

NASIL KURUYORLAR?
Mustafa KALEM: Santralin bölgeye büyük bir zarar vereceğinin herkes farkında. Ama her ne hikmetse santral ile ilgili bazı gazetelerde bunun iyi ve sorunsuz olduğuna dair haberler yazılmış. Bu köyün halkı, santralin zarar verdiği ile alakalı çok ciddi çabalar sarf ediyor. Ama ne hikmetse mahkeme kararlarına rağmen hala santralin devam ettiği ve edeceği söyleniyor. Buna da anlam veremiyoruz. Bu verimli arazilere bizim halkımız bir ev yaparken bile zorlanırken, devasa fabrikayı nasıl kuruyorlar?

SAĞLIKLI YAŞAMAK İSTİYORUZ
Ayşe ŞİŞ: Biz santrale kesinlikle karşıyız. Bizim çoluğumuz, çocuğumuz var. Santral burada açılırsa biz nereye gideceğiz? Santral açılırsa sularımız çekilecek. Zararlı dumanlar tarım arazimize yayılacak. Biz sağlıklı bir şekilde Çarşamba'da yaşamak istiyoruz. Burası tarım arazisi, santral yeri değil.

BİZ NE OLCAĞIZ?
Hikmet KILIÇ: Herkes parasının peşinde. Mahalleliyi düşünen yok. Açılması iyi olmaz. Biz köylüler olarak zorluk çekeceğiz. Bir zamanlar azot basmıştı, ovamız perişan olmuştu. Santral açılırsa yine aynısı olacak. Çarşamba Ovası Samsun'un tarımını karşılayan verimli topraklara sahip bir ova. Santralde odun yakılacak diyorlar ama odun nereye kadar, yarın bir gün çöp yaktıklarında biz ne olacağız?

SU KAYNAKLARIMIZ BİTECEK
Mecit ŞİŞ: Bize zararlıysa, doğaya zararlıysa kesinlikle istemiyoruz. Bizim yaşımız gelmiş geçmiş, gelecek nesillerimiz için santrali istemiyoruz. Başka yer yokmuş gibi gelip tarımın gözbebeği Çarşamba Ovası'nın tam ortasına santral kurdular. Ara sıra elektrik gel git yapıyor. Santral su kaynaklarımızı da bitirecek, susuzluktan tarım yapamayacağız. Allah rızası için eğer bu zararlıysa yetkililer bize yardımcı olsun.

ZEHİRLİ DUMAN YAYILACAK
Davut ŞİŞ: Santralin Çarşamba Ovası'na kurulmaması lazım. Çünkü bu santral doğaya zararlı, kesinlikle kalkması lazım. Çarşamba Ovası'ndaki her arazi tarım arazisi. Santralin buraya kurulmasıyla bacasından çıkan zehirli duman sebze meyveyi etkileyecek. O zaman ben sebze meyvemi kendi tarlamdan alamayınca ne yapacağım? Biz zehir solumak istemiyoruz.

HERKESİN ZARARINA OLACAK
İsmet BOZDEMİR: Ben santrale hayır diyorum. Çünkü bu araziler, bu topraklar verimli. Biz hayvancılıkla, tarımla uğraşıyoruz. Santralin faaliyete geçmesi tüm çiftçiyi bitirecek, herkesin zararına olacak. Topraklarımız öyle zengin ki, ne ekersek onu alabiliyoruz. Burada ekmediğimiz, yetiştirmediğimiz hiç bir şey yok. Biz ekersek hem vatandaş hem biz bu ürünlerden yararlanacağız. Ama santral olunca burada hiç bir şey kalmayacak.

NEDEN SESİZİMİ
DUYMUYORLAR?
Hamiyet SAYGI: Benim evim yakın olsa veya olmasa bile dağlık taşlık araziler varken, neden verimli toprakları olan Çarşamba Ovası'na santral kuruluyor. Neden hiç bir siyasi sesimizi duymuyor? Neden kimse seçim zamanı gibi yanımıza gelip bizi sormuyor? Manisa'da görüyoruz, bir sürü yürüyüşler, protestolar yapılıyor. Eğer bu santral güzel bir şey olsa bu insanlar neden ayaklansın? Bizim ovamızda bitmeyen ürün yok. Bu kadar verimli toprakların ortasında santralin ne işi var?

AÇILMADAN SORUNLAR BAŞLADI
Saniye ŞİŞ: Santral kurulduğundan bu yana dikkat ettim, sularımız çok az akmaya başladı. Yer yer topraklarımızın kuruduğunu görüyorum. Daha açılmadan bu sorunları yaşıyoruz. Bir de açılırsa neler olur kim bilir. Bizim hiç bir şekilde fikrimizi sormadan etmeden santrali kurdular. Ben doğa ile iç içe yaşamak için yurt dışından memleketime geldim. Ama burada da santralle boğuşuyoruz.

NİYE SES ÇIKARMIYORLAR?
Cemil BATI: Santral komple zarar. Çarşamba halkından kime sorarsanız sorun herkes santralin kurulmasına karşıdır. Tabi bazıları sırf para için sesini çıkarmıyor. Biz bu kişilerin yüzünden zehirlenmeye mahkum ediliyoruz. Biz vatandaş olarak kendi mülkümüzde bir şey yapmaya kalktığımızda zor bela izin alıp yapmaya çalışıyoruz. Ama tarım arazisine kurulan koskoca santrale bir şey diyen yok. Vekiller, belediye başkanları neden ses etmiyor?

KİMSE İSTEMİYOR
Hasan GÖK: Santral çalışırsa zehir yiyip, zehir içeceğiz. Santralin kurulmasını yöre halkı olarak kimse istemiyor. Ama elimizde bir şey yok, yöre halkı olarak ses çıkarsak da inşaat devam ediyor. Santral kurulursa topraklarımızda hiç bir şey yetişmeyecek ve dışardan sebze meyve almaya başlayacağız.

SANTALİ İSTEMİYORUZ
Hanife GÖK: Santral çalışmasıyla küflü lahana yeriz. Bizim geçim kaynağımız topraklarımız. Biz bahçelerimizi ekip, biçip çocuklarımızı okuttuk. Eğer santral olursa biz bahçemizde ürün yetiştiremeyeceğiz ve geçim sıkıntısı yaşayacağız. Kısaca santralin yapılmasını istemiyoruz.

BAŞKA YER KALMADI MI?
Mustafa BATÇI: Santrali istemiyorum. Çarşamba Ovası düz verimli topraklara sahip. Biz ekmeğimizi bu topraklardan kazanıyoruz. Buraya santral kurmak nereden çıktı? Başka bir yer kalmamış gibi geldiler ovamıza santral kurdular.

Esra VURAL - Yasin YILDIZ