https://www.youtube.com/watch?v=G0d3h-Bz_5I

Sorularımızı yanıtlayan Samsunlu vatandaşların birçoğu, ekilebilir birçok tarım arazisinin bulunduğunu belirterek, çiftçiye gereken desteğin verilmesiyle birlikte üretimin artacağını ifade etti

Samsun Medya Grubu'na bağlı Samsun Canlı Haber mikrofonlarına konuşan vatandaşlar, "Sizce tarımsal üretim neden artmıyor, tarım arazilerinin boş olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna cevap verdi. Vatandaşların birçoğu tarım arazilerinin boş kaldığını bunun sebebinin ise devletin yeteri kadar çiftçiye destek vermemesinden kaynaklandığını ifade etti.

MASRAFI KARŞILAMIYOR
Hayrullah KANAT: Ben de dahil, tarım arazilerimizi boş bırakıyoruz. Çünkü ektiğimiz ürün masrafımızı karşılamıyor. Bu yüzden de tarım arazileri çiftçiler tarafından ekilmiyor. Devletimizden çiftçiye daha çok sahip çıkmasını, üretim için destek verilmesini istiyorum.
DESTEK OLMALI
Aladdin TOSUN: Tarım arazileri boş kalıyor. Çünkü devlet, çiftçiden yüksek vergiler talep ediyor. Mazot da çok pahalı. Giderler, gelirden fazla. Bizler mazota mı para verelim devletin vergilerine mi ? Kısaca çiftçi kazanamadığı için artık arazilerini boş bırakıyor. Eğer devlet çiftçiye destek olursa tarım arazileri de boş kalmamış olur.

ZORUNDA KALDIK
Sabahattin DOĞAN: Günümüzde tarımla uğraşmak çok pahalı. Mazot, gübre pahalı bundan dolayı çiftçi tarlalarını ekmemeye başladı. Toprakların boş kalması iyi bir şey değil. Ülkemizin üretime ihtiyacı var. Fakat her şey bu kadar pahalıyken ektiğimizin karşılığını da alamayınca arazilerimizi boş bırakmak zorunda kaldık.

HAZIRA ALIŞTIK
İbrahim KARAMAN: Dışarıdan tarım ürünü aldığımız için insanlar tembelleşiyor. Kendisini, üretmek zorunda hissetmiyor. Hal böyleyken tarım arazileri de boş kalmış oluyor.

ŞEHRE GÖÇ EDİYOR
Bayram NİŞAN: Tarım arazileri boş kalıyor. Köydeki çiftçi, geçinemediği için şehre göç ediyor. İnsanlarımız tarım arazilerinde çalışmaktansa şehirde daha rahat şartlarda çalışıyor. Bu yüzden de araziler boş kaldı.

TARIM YAPAN YOK
İlhami EFE: Verimli topraklara sahip olmamıza rağmen yurt dışından tarım ürünleri satın alıyoruz. Devlet tarım yapılsın diye teşvik kredileri veriyor fakat krediyi alan çiftçi tarım yapmıyor. Bu yüzden tarım arazileri boş kalıyor.

ÖNEM VERİLMELİ
Ramazan KÜÇÜKOĞLU: Vatandaşlar rahata alışıp tarlalarını ekmediği için tarım arazileri boş kaldı. Arazilerimiz çok verimli ama boş kalması çok kötü oldu. Ben ileride devletin tarım ile ilgili politikalarını iyileştirip, tarıma gereken önemin verileceğine inanıyorum.

DESTEK VERİLMELİ
Osman ÇAKMAK: Tarım arazilerinin boş bırakılmaması gerekiyor. Bizim ülkemizde tarıma elverişli verimli topraklar çok fazla ama ne yazık ki arazilerimiz boş. Devletin tarım yapan kişilere daha fazla destek olması gerekiyor.

UĞRAŞMIYORLAR
Osman ATEŞ: Tarım arazilerimiz bizim her şeyimiz. Çarşamba Ovası'nda neredeyse tüm çiftçiler neredeyse tarın arazisini ekiyor. Ama her yerde bu aynı değil. Çiftçi ne yazık ki artık eskisi gibi ekip biçmiyor. Bunun sebebi de artık kimse eskisi gibi tarlalarda uğraşmak istemiyor.

DESTEK GEREKLİ
Ahmet TAŞKIN: Türkiye'de verimli araziler varken dışarıdan tarım ürünü getirtiyoruz. Bunun sebebi ise devletin çiftçiye yeteri kadar destek vermemesinden kaynaklanıyor. Bence çiftçiye destek verilirse çiftçi de arazilerini boş bırakmaz.

Esra VURAL