https://youtu.be/WjHaBAyGGU4

Samsun'un Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesi'nde yer alan biyokütle enerji santraliyle ilgili Samsun Canlı Haber TV'ye konuşan yöre halkı, bu projenin Çarşamba'ya hiç yakışmadığını dile getirdi. Mikrofonlarımıza konuşan Çarşamba Ovası'nın santral yüzünden zarar göreceğini belirten yöre halkının ortak mesajı "Santrale değil, yerine karşıyız" oldu.

FARKLI YER OLMALI
Muhterem TEFİR: Santrale hiçbir zaman karşı olmadım. Karşı olduğum kısım Çarşamba Ovası'na yapılması. Buralar verimli toprak alanları. Türkiye'nin dört bir yanına sebze ve meyve buradan gidiyor. Hiçbir canlıyı zehirlemenin bir alemi yok. Santral kesinlikle kırsal alana yapılmalıydı.

BURASI BİZİM EVİMİZ
Ünzile MACİT: Santrale, hem sağlığımıza hem de tarım arazilerimize zarar vereceği düşündüğüm için kesinlikle karşıyım. Çarşamba Ovası yani bizim evimiz veirmli topraklar üzerine kurulu. Buranın tam ortasına santral kurulması doğru değil. Gitsinler başka bir yere yapsınlar.

BİZİM Kİ CAN DEĞİL Mİ ?
Ayla TEFECİK: Santrale karşıyım. Bir takım sağlık sorunları olan birisiyim. Hiç değilse ovada nefes alabiliyoruz. Ama bu santral çalışırsa nefesimizi kesmiş olacaklar. Her şeyin farkındayız ancaj-k gücümüz yetmiyor. Ayrıca santralin hiçbir yere kurulmasını istemiyoruz. Bizimki can da başka yerde ki insanların canı can değil mi?

VERİMLİ YERE YAZIK
Hikmet TAŞDEMİR: Santrale karşı değilim, Çarşamba Ovası’nın tam ortasındaki santrale karşıyım. Bütün kabahat buraya ruhsatı veren de. Verimli bir yere yazık etti. Memleketimizin böyle bir yatırıma veya sanayiye ihtyiacı olabilir ama yer burası olmamalı.

OVAYA İSTEMİYORUZ
Remziye ÖZYARA: Santralin Çarşamba Ovası’na kurulmasını istemiyoruz. Çünkü santral arazimize çok yakın. Tesisin çalışmasıyla birlikte emeklerim bütün ürünlerim telef olacak. Ne gereği var ? Biz de yazık. Ekmek yiyorsak tarlalarımıza ektiğimiz ürünlerden yiyoruz. Geçim kaynağımızı elimizden almasınlar.

BAŞKA YERE YAPSINLAR
Yunus MACİT: Santralin Çarşamba Ovası’na kurulmasını istemiyorum. Tekkeköy İlçesi'nde de buna benzer zehir saçan bir fabrikamız vardı. Biz o fabrikayı kapatana kadar çok uğraştık. Çünkü o zamanlar tarlalarımızda ürünler yetişmiyordu. Şimdi de BES davası çıktı. Aynı şeyleri yaşamak istemiyoruz. Bu santralin yeri kesinlile burası değil, başla bir yere yapılmalıydı.

SİNEK BİLE GELMEZ
Davut KARACA: Santrale karşı değiliz. Ama bizim topraklarımıza dokunmasınlar. Çarşamba Ovası en verimli topraklara sahip. Santral açılırsa bizim hayatımız söner. Misafirlerim sırf temiz hava almak için mahallemize geliyorlar. Ancak santral çalışsa buraya sinek bile gelmez. Bir sürü kırsal bölge var bizim suyumuzla ekmeğimizle oynamasınlar.

KESİNLİKLE İSTEMİYORUM
Recep KARACA: Santrale değil özellikle Çarşamba Ovası'na kurulmasına karşıyım. Kesinlikle istemiyorum. O santral yüzünden ürünlerimiz zarar görecek. Özellikle havaya saçılan zehir yüzünden fındık, ceviz, kiraz yetişemeyecek. Hem bizim sağlığımız hem de canlıların sağlığı için o santral başka bir yere yapılmalı.

MAALESEF OVADA
Sabri KARACA: Malesef zehir santrali Çarşamba Ovası'nda yer alıyor. İnşaatı neredeyse bitmiş durumda. Yapılan yapılmış artık. Üzülürek ifade ediyrum, bu santralin çalışacağını düşünüyorum. İnşaatı bitmek üzere olan bir tesisin önünde durması zor olur.

KIRAÇ ALANA YAPILSIN
Asiye ACA: Santrale karşı değilim. Ama buraya kurulmasına karşıyım. Çarşamba Ovası'nda tarım ve hayvancılık yapılıyor. Biz de geçimizi bunlardan sağlıyor. Burada var olan her şeye zarar verecek santrali istemiyorum. Santral de bir iş kapısı ama yeri yanlış. Ovamızda olmaması gereken bir tesis. Santral kıraç, dağlık bölgelere yapılsın.

Esra VURAL, Yasin YILDIZ