https://youtu.be/pURfMlGzKjA

Altın fiyatlarında temmuz ayında yaşanan yükseliş, yatırımcının yıl başından bu yana süregelen kazancını yüzde 30 seviyesine yükseltti. Gümüş ise altını da geçen bir oranda kazandıran yatırım aracı oldu. Uluslararası piyasada yükseliş eğilimi ivme kazanan altının ons fiyatı, sadece temmuzda yüzde 11 değer kazandı.

Samsun Canlı Haber mikfronlarına konuşan Samsunlularda altın, gümüş ve dolardaki artışla ilgili değerlendirmelerden bulundu.

ARTIŞIN SEBEBİ ÇİN
Yakup ÖZGER: Altın fiyatlarındaki artışın sebebinin Çin borsasından kaynaklandığını düşünüyorum.Koronavirüsten dolayı Çin'in ekonomisi inanılmaz etkilendi. Al-sat yaparak zararını karşılamaya çalışıyorlar. Bu durum ülkemizin ekonomisini de etkiliyor.

BÖYLE ARTIŞ GÖRMEDİM
Gülseren AYŞE: Bu durum bizim için hiç iyi olmadı. Ben bu yaşıma kadar fiyatların bu kadar arttığını görmedim. Sebebinin koronavirüs ve dünyada yaşanan olaylarlar olduğunu düşünüyorum.

HERKES MAĞDUR OLDU
Yaşar OVALI: Bazı ülkeler Türkiye'yi karıştırarak, ekonomimizi geriye götürmek istiyor. Bu durumun böyle gitmeyeceğini düşünüyorum. İnşallah fiyatlar düşer. Çünkü düğün sezonundayız. Herkes mağdur oldu.

ALACAK GÜCÜMÜZ YOK
Üzeyir KARAARSALAN: Altın, dolar ve gümüş fiyatlarının yükselmesinin sebebinin, koronavirüs ve dış güçler olduğunu düşünüyorum. Bazı ülkeler, ülkemizin ekonomisinin olumsuz yönde etkilenmesini istiyor. Şu anda ne altın, ne de başka bir şey almaya gücümüz kalmadı.

GELECEĞİNİ GÖREMİYOR
Ahmet ÜSTÜNEL: Fiyatların bu kadar artmasının ekonomik sebeplerden dolayı olduğunu düşünüyorum. Halkın alım gücü düştü. İnsanlar yatırım yapamıyor ve artık geleceği göremiyor.

SALGINDAN DOLAYI
İhsan GÜN: Sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde değerli maden ve dolar fiyatları artmış durumda. Sebebinin dünya genelinde yaşanan koronavirüsten dolayı bir ekonomik çöküntüden kaynaklandığını düşünüyorum.

İSTEYEREK YAPIYORLAR
Halil ERSOY: Salgından en az etkilenen ülkelerden biri olmamıza rağmen, fiyatların bu kadar yükselmesinin sebebi bence dış güçler. Bazı ülkeler, Türkiye'deki ekonominin olumsuz yönde ilerlemesini istiyor ve bu yüzden yapıyorlar.

DIŞ GÜÇLERİN OYUNU
Asiye ERSOY: Özellikle altın ve doların bu kadar yükselmesinin sebebinin, dış ülkelerin oynadıkları bir oyun yüzünden olduğunu düşünüyorum. Şu anda sadece Türkiye ekonomisi değil tüm dünyada ekonomik anlamda sıkıntılar yaşanıyor.

KOZ OLARAK KULLANILIYOR
Ziyamet AYGÜN: Fiyatların bu kadar yükselmesinin diğer ülkelerin Türkiye'ye bakış açısından kaynaklandığını düşünüyorum. Bir de pandemi sürecini koz olarak kullanıyorlar. Haliyle insanlar ne yapacağını şaşırmış durumda.

ÜRETMEK ZORUNDAYIZ
Öznur AYGÜN: Fiyatların atmasının sebebinin, Türkiye'nin iç ve dış politikasının paralel bir şekilde gitmediğinden dolayı kaynaklandığını düşünüyorum. Ülkemizde üretim yok ve hep hazıra tüketime yöneldik. Bu yüzden dışa bağımlı olduğumuzdan özelikle altın fiyatlarının bu kadar artmasının normal olduğunu düşünüyorum.

Esra VURAL , Yasin YILDIZ