https://www.youtube.com/watch?v=7jYBoVJVpIA&feature=youtu.be

Samsun İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Muhammet Ali Oruç, "Tedbirli davranmaz ve aile içindeki bulaşları engelleyemezsek, Samsun'da da vaka artışı olabilir" dedi.

Samsun İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Muhammet Ali Oruç, son günlerde Türkiye genelinde koronavirüs vakalarında yaşanan artış sonrası, hastanelerin servis ile yoğun bakım ünitelerinde yer olmadığına yönelik iddialar ile ilgili açıklamalarda bulundu.

HASTANELERDE YER VAR
Kurban Bayramı ile birlikte tüm Türkiye'de bir hareketlilik yaşandığını ve bu durumun bazı illerde Kovid-19 vakalarının artmasına neden olduğunu belirten Oruç "Şu anda Samsun'da bulunan hastanelerde ve yoğun bakım ünitelerinde iddia edildiği gibi bir yoğunluk söz konusu değil. Hastanelerimizde ve yoğun bakımlarda yerimiz var. Samsun'da hem Covid-19, hem de diğer hastalarımıza gerekli hizmeti verebiliyoruz. Acil servislerimiz de normal şartlarda çalışmaya devam ediyor" dedi.

SALGIN KONTROL ALTINDA
Kontrollü sosyal hayata geçişle birlikte seyahatler ve bayramla birlikte de hareketliliğin başladığını söyleyen Oruç, "Bu hareketlilikten Samsun da etkilenecektir. Şu anda salgını kontrol altında tutuyoruz fakat durumun nereye gideceği bizim elimizde. Eğer temaslılarımız izole olur, vatandaşlar alınan tedbirlere uyarsa; bunun sürecini hep birlikte yönlendirebiliriz. Dikkat etmezsek ve aile içindeki bulaşları engelleyemezsek, Samsun'da da vaka artışı olabilir" diye konuştu.

BULAŞI ÖNLEYİCİ TEDBİRLER
İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan son genelge kapsamında, İl Hıfzıssıhha Kurulu ile birlikte belirli kararlar alındığını ifade eden Oruç, "İlimizde Vali Yardımcısı, ilçelerimizde ise kaymakamlar başkanlığında, günlük olarak filyasyon değerlendirme toplantısı yapılacak. Temaslı kişilerin ilk 7 gün evlerinde kalıp kalmadığı efektif bir şekilde değerlendirilecek. Kolluk kuvvetlerimiz de bu kişilerin evde kalıp kalmadığını denetlemiş olacak. Burada amaç, temaslı ya da pozitif olan kişilerin muhakkak izolasyonda kalmalarını sağlamak. Olası bir pozitif durumda da başkalarına bulaşmayı önlemek" diye konuştu.

KURALLAR UYGULANMALI
Samsun'da çoğu işyerinin, koronavirüs için alınan önlemlere uyulduğunu belirten Oruç, "Zaman zaman bazı eksiklikler gözlemliyoruz. Bu durumda iş, vatandaşlarımıza düşüyor. Bizler kuralları koyuyoruz ama vatandaşlarımızın uygulaması gerekiyor. Maske, mesafe ve hijyene dikkat edersek kontrollü sosyal hayatı sağlayabilir ve koronavirüsten uzak oluruz. Pandemiyi de elbirliğiyle yenmiş oluruz" dedi.

Merve İLHAN-Mustafa İNAN