https://youtu.be/dsKGSXG-cAA

Samsun Canlı Haber TV'ye konuşan vatandaşların birçoğu, Samsun'da çok sayıda zincir marketlerin açılmasının, bakalların kapanmasına neden olduğunu ve devletin küçük esnafa sahip çıkması gerektiğini belirtti.

Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına konuşan vatandaşların birçoğu, Ticaret Bakanlığı'nın 5 binden az nüfusu olan yerleşim yerlerine zincir market açılmaması kararını doğru bulduklarını, fakat kararın nüfus sayısı ile sınırlandırılmaması ve küçük esnafa sahip çıkılması gerektiğini ifade etti.

DESTEKLENMELİ
Aydın KARTAL: Küçük esnafa zarar verilmemesi için marketlerin kapatılmasını doğru buluyorum. Mahalle bakkalları işlerini daha iyi yapmış olurlar. Marketlerdeki ürünlerin son kullanma tarihleri geçmiş olabiliyor fakat bakkallar her zaman halkın yanında.

KARAR DOĞRU
Hüseyin İMZAK:Büyük zincir marketlerin açılmamasını doğru buluyorum. Küçük esnaflar için daha faydalı olur. Bakkalların zor durumda olduğunundan dolayı esnaf da kendi işini yürütebilmeli. Verilen kararın doğru olduğunu düşünüyorum.

YANLIŞ KARAR
Hasan NİCE: Marketlerin açılmamasını doğru bulmuyorum. Her yerde market olmalı fakat esnafın da önü keslmemeli. Bakkallara güvenemiyoruz ürünlerin tarihi geçmiş olabiliyor. Marketlerde ise ürünün üzerinde etiket olduğu için gönül rahatlığı ile alışveriş yapabiliyoruz.

ESNAF İŞİNİ YAPMALI
Sadık AK: Alınan kararın doğru olduğunu düşünüyorum. Küçük esnafı düşünerek alınan bir karar. Bakkallar, marketler açıldığından itibaren doğru düzgün iş yapamıyor. Bu karar sayesinde esnaflarda işlerini rahatça yapabilirler. Küçük esnaf yöresel olarak da satış yapabilir. Samimi bir ortam ile eskileri yaşayabiliriz.

KARARA İNANMIYORUM
Ali ÜRENER: Şu anda verilen karar doğru fakat ben inanmıyorum. Marketler yine her yerde açılacak. Bakkal kalmadığı için esnaflar da bu duruma güvenerek tekrardan bakkal açmaz. Marketler açılmaya devam edecek. Esnaf bu duruma güvenemez.

KATKISI HİÇ YOK
Nilay ÇAM:Esnaflara katkısı olacağını düşünmüyorum. Vatandaşlar mahallede market olmasa bile farklı yerlerdeki marketlere gidecekler. Bakkalların bir önemi kalmadı. Esnafa katkı sağlamayacak Marketler her zaman devam eder diye düşünüyorum.

BAKALLAR İŞ YAPMALI
Özgür KEMENT: Doğru bir karar alınmış. Bizler eskiden itibaren bakkal kültürüne alışmış durumdayız. Bu yüzden küçük esnafların da işlerini yapmaları doğru olur. Bakkalların iş yapmasını istiyoruz.

REKABET ARTAR
Fezile KEMENT:Büyük marketlerin açılması rakabeti arttıracağını düşünüyorum. Küçük esnafların kazanmasını isterim fakat esnaflar fiyatları yüksek tutup bizi zor durumda bırakırsa bizlere kötü yansır ve bu durum karşısında marketleri tercih etmeye devam ederiz.

KATKI SAĞLAMAZ
Ferhat AK:Türkiye'de küçük esnaf denilen bir şey kalmadı. Market zincirlerinin kapanması ise esnafa bir katkı sağlamaz. Ekonomik durum olarak kötü durumdayız. Küçük esnaflar cesaret edip de dükkanlarını tekrar açamaz. Marketleri kaldırdıkları zaman insanlarda işsiz kalacak ve işsizlik artacak.

DESTEK VERİLMELİ
Cengiz TİFTİK: Ekonomik sistemin dışına çıkılıp da bir uygulama yapılamaz. Verilen karar ile bu iş olmaz fakat esnaf her zaman desteklenmeli. Pandemi dolayısıyla en fazla zararı küçük esnaf gördü. Buna rağmen esnafla ilgili bir çalışma yapılmadı.

AVANTAJI OLACAK
Mustafa ÇİFT: Küçük esnaf halkla iç içe olduğundan dolayı daha samimi oluyor. Halkın eksikilerini esnaf bilebiliyor. Vatandaşlar gerektiği yerde veresiye usulü alışveriş yapabiliyor. Büyük marketlerde böyle bir şey söz konusu değil. Hem esnafa avantaj sağlanmış olacak, hem de vatandaş için iyi olacak diye düşünüyorum.

Tuğba SÖYLEMEZ, Yasin YILDIZ