https://youtu.be/Zc7FDXmgIb8

Sorularımızı yanıtlayan 19 Mayıs İlçesi Yörükler Mahallesi halkının birçoğu, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ndeki yangının kundaklama sonucu gerçekleşmesine tepki göstererek, imara açılmasına izin vermeyeceklerini söyledi

Samsun'un 19 Mayıs İlçesi Yörükler Mahallesi'nde yaşayan vatandaşların bir çoğu, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde 15 Eylül'de kundaklama sonucu meydana gelmesine tepki göstererek, yanan alanın imara açılmasına izin vermeyeceklerini, yerlerine sahip çıkacalarını ifade etti.

YANAN YERLER BİZİM
Ali BAYKAL: Yangın olduğunu farkettiğimde itfaiye gelmişti. Köylüler tarafından herhangi bir suikast yapılamaz. Orası bizim yerimiz. Bizim de ciğerimiz yandı. Oraya kimse otel veya ev yapamaz orası bizim yerimiz. Bütün servetimizi harcadığımız yere sahip çıkacağız. Devlete gücümüz yetmez. Yanan yerler bize aittir. Tapularımız da mevcut. Kimse bize ait olmadığını inkar edemez. Bizler köylü olarak mağduruz.

BİZİM DE İÇİMİZ YANDI
Yaşar ERGÜN: Samsun Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'nün tutmuş olduğu raporda kundaklama söz konusudur. Yörükler halkı yaylacılık ve hayvancılıkla yüzlerce yıldır yaşayan bir toplumdur. Bizler yeşilin ve doğanın olmadığı yerde zaten yaşayamayız. Bir yangın başladığında karşı yola geçmesi mümkün değildir. Yangın başladığında biz de burdaydık. Yörükler halkı araziyi kurtarabilmek için, ortalama 200-300 kişi traktörleriyle buraya geldi. Burası benim hayvanlarımın otlak alanıydı. Bizim de içimiz yandı. Yörükler halkına yapılan kundaklama ithamlarını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Daha öncesinde burada elli yıldır yaşayan insanların evi yıkıldı, sırf betonlaşma olmaması için. İmara açılması tamamen tezatlık olur. Kimsenin burayı imara açmaya hakkı yok. Eğer imara açılacağı düşünülüyorsa burayı kundaklayan zihniyet bellidir. Ama ben imara açılacağına inanmıyorum.

TOPRAKLARIMIZI KORUYACAĞIZ
Mehmet SÖZEN: Yörükler deniz, orman olmadan yaşayamaz. Bizler Osmanlı zamanlarından beri hayvancılık yapıyoruz. Yörük halkının böyle güzel bir ormanı yakması mümkün değil. Bu ormanda kundaklama yapıldı ama yörük halkı tarafından değil. Ailesi ile gelip piknik yapan burada çok oluyor. Kaza şeklinde de olmuş olabilir. Buranın imara açılacağı söylentileri var. Ama yörük halkı olarak imara açılmasına karşıyız ve yaptırmayız. Burada bizim hayvanlarımız otluyor. Kesinlikle imara açılmasına karşıyız. Biz burayı sonuna kadar koruyacağız.

YANGINLA ALAKAMIZ YOK
Zeki ÖZDEK:Buradaki köylülerin hiçbiri yangına sebep olmamıştır. Bizler yörük halkı olarak yeşilliği ve güzelliği seven insanlarız. Köylü halkının bu yangınla alakası olduğunu düşünmüyorum.

BİZ NEDEN YAKALIM?
İsmail DÜZENLİ:Yıllardan beri yörük halkı ormanı koruyor. Buradaki vatandaşlar ağaçları bile kesmeye kıyamıyorken, nasıl yangına neden sebep olsunlar? Bizim halkımız öyle şey yapmaz. Kundaklama olduğunu düşünmüyorum. Yangın dışarıdan gelen insanlar piknik yaparken, küçük bir ateşin büyümesi ile çıkmış olabilir.

OTEL YAPILACAĞINI DUYDUK
Avni KURNAZ: Yörük halkı burada herhangi bir yangına sebep olmadı. Bu yangını doğa ve çevre işleri ile sorumlu olan insanların yaptığını duyduk. Yangın çıkan alana otel yapılacağı duyumlarını da aldık. Ama ben imara açılacağını düşünüyorum. Herkes bir şeyler söylüyor ve farklı duyumlar alabiliyoruz.

YABANCILAR YAPMIŞ OLABİLİR
Hüseyin AKBULUT: Kızılırmak Deltası'na giren çıkan insanlar belli olmuyor. Yörük halkının yangınla alakası yok. Bizler kendi yerimize zarar vermeyiz. Kimin gelip, ne yaptığını bilemiyoruz. Piknik yapıyorlar, ateş yakıyorlar. Bu sebepten dolayı yangın çıkmış olabilir. Dışarıdan gelen vatandaşlar yapmış olabilir.

YANGIN TESADÜF DEĞİL
Bilal SÖZEN: Yangının kundaklama olduğunu düşünüyorum. Yangın yeri imara açılarak farklı şeyler yapılacağını düşünüyorum. Bir toplantı düzenlenmişti ve burada neler yapılabilir diye konuşulmuştu. O konuşmanın üzerine böyle bir yangın çıkması tesadüf değil. Şu an yangın yerine ağaçlandırma yapılacağını söylüyorlar. Fakat ben öyle bir şey olacağını düşünmüyorum.

KİM YAPTI BİLMİYORUZ
Hüseyin SÖZEN:Havalar çok sıcak olduğu için kurak bir dönemden geçtik. Cam kesiği bile yangının çıkmasına sebep olmuş olabilir. Yörük halkı ormanı kundaklamaz. Bizler köyünü seven insanlarız. Kimin yaptığını ya da neden olduğunu bilemiyoruz. Yangının çıktığı alan mahkemelik olduğundan dolayı imara açılacağını düşünmüyorum. Kimi vatandaşımızın ise tapulu arazisi var ve ortak alan olarak görülüyor. İnsan yaşadığı yere zarar vermez.

YÖRÜK HALKI YAPMAZ
Murat ZENGİN: Kundaklama yapıldı bilgileri geldi. Bunu yapan insanlar büyük terbiyesizlik yapmış olur. Fakat kundaklama değil de kazayla olmuş da olabilir. Bizim yörük halkımız doğasına zarar vermez. Yörükler, Kuş Cenneti'ni korumak amacıyla elinden geleni yapıyor. Kundaklama olduğuna inanmıyorum. İmara açılacağını da düşünmüyorum.

Yasin YILDIZ-Tuğba SÖYLEMEZ