https://youtu.be/08fH6PQSHgs

Samsun Canlı Haber mikrofonlarına konuşan vatandaşların birçoğu uzun süredir ikinci el otomobil almak istedikerini ama fiyatların ateş pahası olduğunu belirterek bir türlü alamadıklarını belirtti

Samsun'da koronavirüs diğer sektörleri olduğu gibi otomotiv sektörünü de etkiledi. İkinci el araç piyasasında fiyatlarda yükseliş normalleşme süreci ve kredi faizlerini düşmesi ile de durmadı. Otomobil fabrikalarının uzun süre banttan yeni araç indirmemeleri nedeniyle bazı araçlarda ikinci el fiyatı sıfır fiyatını geçti. Samsun Canlı Haber mikrofonlarına konuşan vatandaşlar, araç almakta zorlandıklarını esnaf ise fiyatların arttığını söyledi.

SIFIR KADAR PAHALI
Davut ÇAKIR: Maddi açıdan uygun fiyatlı arabalara bakmaya çalışıyoruz. Sıfır araba almaya bütçemiz el vermeyeceği için ikinci el arabaya talep gösterdik. Fakat ikinci el arabalarda sıfır araba kadar pahalı hale gelmiş. Bütçemize uygun araba bulmaya çalışıyoruz.

ÜRETİM YOK
Gökhan SARIASLAN:İ kinci el araçlarda 6 aydır bir yükseliş söz konusu pandemiden dolayı sıfır araç üretimi durduğu için ikinci el piyasasına da bir yansıma oldu. İnsanlar bayilerden araba alamadıkları için ikinci el arabalara talep arttı.

VERGİSİ ÇOK
Ünal DÜNDAR: Sıfır araç fiyatları ve ÖTV vergileri çok fazla olduğundan dolayı alıcı olarak ikinci el arabaları tercih ediyoruz. İkinci el araçlar sıfır araçlara baktığımızda fiyatların normal olduğunu düşünüyorum.

SATIŞ AZALDI
Hasan GÜL: İkinci el arabalar son yapılan KDV artışından sonra fiyatları yükseldi. Yerli arabalar dahi fazlasıyla yükseliş gösterdi. Vatandaşlar ikinci el arabalara rağbet gösteriyor fakat bütçeleri yeterli olmuyor. Satış durumumuz da azaldı.

PİYASA PAHALI
Burhan TOROMAN:İkinci el araba fiyatları çok fazla artış gösterdi. Şuanki şartlarda en ucuz araba 80-100 bin TL arasında değişiyor. İnsanlar ikinci el araca ilgi gösteriyor ve araba alımları arttı. Araba piyasası pahalı olmasına rağmen vatandaşlar araba alıyor.

ZARAR EDİYORUZ
Aydın ÖZTÜRK: İkinci el araba fiyatları çok pahalı. Aldığımız arabayı sattığımızda kar elde ediyoruz fakat yeni bir araba almak istediğimizde ise zarar etmiş oluyoruz. Araba satışları ise normal bir düzeyde devam ediyor. Sıfır araçlar çok pahalı olduğundan dolayı ikinci el arabaların alım satımı yapılabiliyor.

ARABA YATIRIM OLDU
Bayram ATİK: İkinci el araba piyasası karışık durumda. Fiyatlar yüksek olsa dahi satış yapabiliyoruz. Sıfır arabala üretimi azaldığı için vatandaşlar ikinci el arabaya ilgi göstermeye başladı. İnsanlar kredi çekerek araba alıp yatırım yapıyorlar.

ARABA ALAMIYORUZ
Onur KAHRAMAN: Pandemi başladığından itibaren araç piyasasında ciddi bir artış söz konusu var. Sıfır araç olmamasından dolayı ikinci el araba fiyatları da artmış durumda ilerleyen zamanlarda daha da fazla artış göstereceğini düşünüyorum. Fiyatlar çıktığı zaman arabaya alım gücü düştü. Bu yüzden insanlar araba almakta zorlanıyorlar.

VATANDAŞ BEKLEMİYOR
Beytullah OKUR: Araba fabrikaları üretimi azaldığı için ikinci el fiyatları da artmış oldu. Bayiye gittiğiniz de 2-3 ay gibi bir süre istiyorlar fakat vatandaş bunu beklemeyerek ikinci el araçlara talep gösteriyor. İlgi çok olunca ikinci el araç sahipleri de fiyatları arttırıyor. Birikimi olan vatandaşlar araba satın alabiliyorlar.

FARK KALMADI
Mehmet ÖZÇELİK: İkinci el araç fiyatları arttığı için insanlar sıfır araba almaya yöneliyorlar.İkinci el araçla sıfır arasında çok fazla fark olmadığını düşünerek sıfır arabayı tercih ediyoruz. Bütçeye göre hareket etmemiz gerekiyor.

Tuğba SÖYLEMEZ