https://youtu.be/uTTIu_k0jfs

Sorularımızı yanıtlayan Samsunlu vatandaşlar, koronavirüs vakalarının yeniden artış göstermeye başladığını söyleyerek, kısıtlamaların geri gelmesi gerektiğini söyledi

Hayat Eve Sığar uygulamasında en riskli ilçeler arasında yer alan İlkadım'da vakaların hızlıca artması, vatandaşları tedirgin etti. Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına değerlendirmelerde bulunan vatandaşlar, kısıtlamaların tekrar gelmesi gerektiğini ifade etti.

KURALLARA UYULMUYOR
Mehmet COŞKUN: Kimse kimseye saygı göstermiyor. Hükümetin koyduğu kurallara uyulmuyor. Kahvehanelerde, lokantalarda herkes maskesiz bir şekilde oturuyor. Vaka sayılarının düşeceğini düşünmüyorum. Vatandaşları kurallara uymaya davet ediyorum.

HİÇE SAYILIYOR
Hami ÇAVAŞ: Alınan tedbirler değil İlkadım'da, dünyada bile hiçbir yerde yeterli değil. İnsanların ne hastalık, ne de salgın umrunda değil. İlkadım, HES uygulamasında en yüksek riskli bölgelerden biri olarak görünüyor. Sokakta insanlar iç içe dolaşıyor. Sosyal mesafe kuralları hiçe sayılıyor. Bu gidişle salgın hiçbir zaman bitmeyecek.

RİSKLİ BÖLGE
Zerrin ULUTAŞ: Yeniden sokağa çıkma yasağının gelmesi çok iyi olur. Şu an alınan önlemler 65 yaş ve üzeri kişiler için uygulanıyor. Geri kalan yaş gruplarına herhangi bir kısıtlama yok. İlkadım, HES uygulamasında yüksek riskli bölgeler arasında yer alıyor. Herkes için ortak tedbirler alınmalı.

RİSK BÜYÜK
Humayan KÜÇÜK: İlkadım'da risk çok büyük. Her gün yüzlerce insan sokaklarda, parklarda, kafelerde yakın temasta bulunuyor. Şu an kimin virüs taşıdığı saptanamıyor. Hepimiz risk grubundayız ve önlemler çok yetersiz. Yeniden sokağa çıkma yasağının gelmesi, kısa süreliğine iyi sonuçlar elde ettirebilir. Ama insanlarımız bu şekilde bilinçsizce hareket ettikleri sürece ne sokağa çıkma yasağı ne hapis cezası hiçbir şey bu salgını durdurmaya yetmez.

SIKI YÖNETİM GELSİN
İbrahim HAMZAOĞLU: İnsanlarımız bu tür konularda çok duyarsız. Bütün dünya salgın etkisi altında ama kimse ders çıkarmıyor. En başta, tüm Türkiye'de 3 hafta sıkı yönetim ilan edilmesi gerekiyordu. Türkiye'de yaklaşık 3,5 milyon memur var. Sıkı yönetim ilan edilseydi, bu memurlar 3 haftalığına diğer insanların ihtiyaçlarını karşılardı. Ve şu anda Türkiye'de salgın bitmiş olurdu. Yeniden sokağa çıkma yasakları başlamalı.Ama bunu lokal olarak değil, tüm Türkiye'de her gün için uygulamalıyız. Yoksa başka türlü bu illetten kurtulamayacağız.

EKSİKLİKLER VAR
Hülya ACAR: Belediyeler bu konuda daha duyarlı davranmalı. Sokaklarda anonslar yapılmalı, hatta ücretsiz maske dağıtarak, insanlarda bilinç ve sorumluluk oluşturulması gerekir. Yönetimimizde eksiklikler var. Bazı şeyler karşılıklı olursa başarı kazanılır.

SICAK BAKILAMIYOR
Şükran PİYADE: Şu an ihtiyacımız olan en önemli şey uzun süreli olacak şekilde sokağa çıkma yasaklarının gelmesidir. Bunun da ekonomik olarak büyük etkileri olduğu için ne devlet, ne de insanlar bu konuya sıcak yaklaşamıyor. Koronavirüs döneminde insanlar maddi açıdan çok büyük zarar gördü. Ama bu salgından ancak uzun süreli bir sokağa çıkma yasağı ile kurtulabiliriz. Ayrıca bu konuda belediyeler insanları bilgilendirici çalışmalar yapabilir.

BASKI YAPILSIN
Recai AÇIKEL: Her gün vaka sayıları artıyor. İnsanlar hükümetin, Sağlık Bakanlığı'nın yönlendirmelerini dikkate almıyor. Maske ve mesafe ile bu hastalığı çoktan bitirebilirdik. Sokaklara dönüp baktığımızda gençlerin büyük çoğunluğu maskesiz geziyor. Kimse bu konuda kimseyi uyarmıyor. Belediye veya zabıta bu konuda insanları baskılayabilir. Sokağa çıkma yasaklarının yeniden uygulanması gerekiyor ama bu durum ekonomiyi alt üst ettiği için insanlar kimse bir şey istemiyor.

TEDBİRLER YETERSİZ
Nurettin OYPA: Alınan tedbirleri yeterli bulmuyorum. Ne tür tedbir alınırsa alınsın bu noktadan sonra hiçbir işe yaramaz. Çünkü insanlar bilinçsiz ve sorumsuz davranışlarını bir kenara bırakıp, salgını atlatabilmemiz adına hiçbir şey yapmıyor.

VAKALAR ARTACAK
Hidayet ÇEVİK: Vakalara karşı alınacak tedbirler her gün söyleniyor ama insanlar bunlara uymaktan aciz. 3-5 kişinin kurallara uyması hiçbir şeyi değiştirmez. Toplu taşımalarda herhangi bir tedbir yok. İnsanlar her yerde iç içe geziyor. Sokağa çıkma yasakları gelse ekonomi sarsılacak, gelmese vakalar artacak.

Emre ÖNCEL