https://youtu.be/9hUHWyiOfTY

Samsun'da siyasetçiler, ülkenin geleceği ve menfaati için vatandaşın dediğine kulak verilmesi gerektiğini belirtti

Günümüz siyasetinde 'Vatandaş mı siyatçinin dediğini, yoksa siyasetçi mi vatandaşın dediğini yapıyor?' sorusunu yanıtlayan Samsun milletvekilleri ve partilerin il başkanları, vatandaş odaklı çalışılması ve insanlara hizmet etmek için siyaset yapılması gerektiğini ifade etti.

SORUNLAR TESPİT EDİLMELİ
CHP Samsun Milletvekili Kemal ZEYBEK: Siyasetçinin, toplumun istek ve talepleri doğrultusunda onların yaşantı, ekonomik, sosyal, eğitim ve sağlık koşullarını topluma göre düzenler durumda olması gerekiyor. Yani halkın temel sorunlarını tespit edip, ona göre kararlar alması lazım. Ama günümüzdeki Türkiye’de şu anda mevcut siyasal iktidar büyük projelerde, toplumun istek ve talepleri doğrultusunda değil, rant ve çıkar menfaatleri doğrultusunda projeler üretiyor. Her insan yaşadığı dönem içerisinde kendi yaşamını etkileyen alanlarda, kendisine yönelik yatırım ve hizmetlerin olmasını ister. Ama bugünkü koşullarda mevcut siyasal iktidar, beklentisi ve yaşamıyla alakası olmayan bir toplum yarattı. Bunu doğru bulmuyorum.

MİLLET İÇİN SİYASET YAPIYORUZ
İYİ Parti Samsun Milletvekili Bedri YAŞAR: Normal şartlar altında hedefimiz, vatandaşın talepleri ve Atatürk’ün göstermiş olduğu hedefler doğrultusunda muasır medeniyetler zirvesine çıkan bir ülkede yaşamaktır. Öncelikle bu hedefi baz alıyor ve milletimiz için siyaset yapıyoruz. Doğru olan vatandaşın siyaseti yönlendirmesidir. Vatandaşın veya ülkenin talepleri doğrultusunda siyaset yapılmıyorsa, vatandaş sandığa gider ve oyunu değiştirir. Bence kesinlikle vatandaş siyaseti yönlendirir ama eğer siyasetçi başarısızsa o zaman vatandaşı yönlendirir.

ZATEN BU YÜZDEN İKTİDARIZ
AK Parti Samsun İl Başkanı Ersan AKSU: Adnan Menderes'in 1952 yılında iktidara gelip söylemiş olduğu söz ''Söz milletindir'' olmuştu. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu andan itibaren üst üste 18 senedir iktidarda kalan ve 15 seçimden de birinci parti olarak çıkan AK Parti, elbette vatandaşın ne dediğine bu kadar dikkat ettiği için bu kadar süredir iktidarda. Ve bence olması gereken de tabanın sesine kulak vermektedir. 18 senedir iktidarda kalmanın sırrını vatandaşa hizmetini, Hak'ka ibadet olarak görmemize bağlıyorum. Vatandaşın dediğine göre siyaset hareket eder ve ihtiyaçlarını karşıladığı ölçüde de iktidarda kalır.

VATANDAŞIN DERDİ UNUTULUYOR
CHP Samsun İl Başkanı Fatih TÜRKEL: Vatandaşın temsilcisi olarak siyasi partiler sizin hizmetkarınınız diyerek vatandaşın kapısına gidip oy ister. Sorunlarınızı mecliste çözeceğiz sözü verilir. Ancak seçilenler, seçildikten sonra vatandaşla arasına mesafe koyuyor. Vatandaşın dediğini yapan, dertlerine çare olanlar iktidarda kalır. AK Parti işçi ve emekçi sofralarında kurulmuştur. Önceden hep işçileri ziyaret ediyorlardı. Ancak seçildikten sonra gecekondu sofralarına oturmuyor. Vatandaşın derdini unuttu.

HİZMET İÇİN BURADAYIZ
MHP Samsun İl Başkanı Abdullah KARAPIÇAK: Biz burada varsak insanımıza hizmet için varız. Onların talepleri ve dediklerini biz yapmak için buradayız. Onun için vatandaşın dediklerini siyasiler uygulamakla mükellef. Siyaset yapıyorsanız, insanlara hizmet edeceksiniz. Hizmet edecekseniz, insanların dediklerini yapacaksınız.

UYUM İÇİNDE OLMALIYIZ
İYİ Parti Samsun İl Başkanı Hasan AKSOY:Bu durum aslında güce göre değişir. Eğer iktidardaysanız siyasetin dediği oluyor. Muhalefetseniz insanları kucaklamak için vatandaşla sıcak ilişkiler kurmalısınız. Dolayısıyla vatandaşın dediği olmak zorunda. Ancak şu bir gerçek, Türk vatandaşı siyasi olarak her şeye vakıftır. Doğru olan koordinasyon halinde olmak gerektiğidir. Yeri gelecek vatandaşın dediği dinlenecek yeri geldiğinde siyasetçinin dediği dinlenecek. Karşılıklı uyum içinde olunması gerektiğini düşünüyorum.

BAKIŞ AÇISI DEĞİŞTİ
Saadet Partisi Samsun İl Başkanı Temel ARMUTÇU: Siyasetin etkin hale gelmesi, bu yolda siyasetçilerin birbiriyle yarışması ve sürekli vaatler verilmesi insanların siyasete bakış algısını etkilemiştir. Çoğu insana göre siyaset yalan ve dolandır. Verilen vaatlerin seçilen siyasetçiler tarafından yerine getirilmemesi ya da eksik bir şekilde yapılması insanların siyasetçilere olan güvenini sarsmıştır. Maalesef siyasetçinin halk ile bütünleşmesi sadece seçim zamanları olmakta, halkın dilekleri heybeye konup; seçimler kazanıldıktan sonra seçilenin güdümünde hayat devam etmektedir. Bu halkın makus talihinin degişmesi yine halkın siyasilere bakış açısıyla ancak degişebilir.

Merve İLHAN