https://youtu.be/dwLX0aUSVps

Sorularımızı yanıtlayan vatandaşların birçoğuı , Samsun'da suyun metreküpünü fiyatının çok yüksek olduğunu belirterek, Büyükşehir Belediyesi ve SASKİ'nin vatandaşın durumunu göz önünde bulundurarak bir fiyat belirlemesi gerektiğini söyledi

Su tüketim fiyatının en yüksek olduğu 30 büyükşehir arasında Samsun, 4,35 lira ile 5. sırada yer alıyor. Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına, Samsun'daki su tüketim ücretlerini değerlendiren vatandaşlar, suyun çok pahalı olduğunu, Samsun Büyükşehir Belediyesi ile SASKİ'nin vatandaşın durumunu göz önünde bulundurarak çalışma yapması gerektiğini belirterek, suyu daha uygun fiyata kullanmak istediklerini söyledi.

ÇOK PAHALI
Müfide BİLGE: Perişan durumdayız. Emekliler çok zor durumda. Hem salgından dolayı, hem de faturalardan dolayı mutlu değiliz. Samsun'da su faturasına çok fazla para ödüyoruz. Neden 5. sıradayız onu Samsun'u yönetenlere sormak gerekiyor. Fiyatlar her zaman artıyor.

İSRAF EDİYORUZ
Kemal YASAN: Samsun'un suya en yüksek ücret ödeyen iller arasında 5. sırasında olmasının en büyük nedeni suyu çok tüketmemiz. Suyu israf ediyoruz. O yüzden 81 il arasında 5. sırasında olmamız normal.

TÜKETİM ARTTI
Coşkun BAŞAR: Samsun'da suyun çok fazla israf edildiğini düşünüyorum. Salgın nedeniyle son zamanlarda su tüketimi de oldukça arttı. Bu nedenle suyu zamlı kullandığımızı düşünüyorum.

SAHİP ÇIKMIYORLAR
Rahmi OKUMAK: Su faturaları o kadar yüksek geliyor ki, resmen bizi soyuyorlar. Samsun gerçekten çok sahipsiz bir şehir. Siyasi olarak da sahipsiz. Suyun bu dönemde ucuzlaması gerekiyor. Hijyene önem verin diyorlar fakat sürekli suya zam yapıyorlar. Bu, hiç doğru değil.

TEPKİ GÖSTERMELİYİZ
İbrahim ÜNSAL: Bence Samsun en pahalı suyu kullanan iller arasında ikinci sırada. İlk sırada da Tekirdağ var. Türkiye'de en pahalı suyu bu iki ilimiz kullanıyor. Bu durum yerel yönetimle alakalı. Yerel yönetim isterse suya zam yapıyor, isterse indirim yapıyor. Eğer vatandaş tepkisini ortaya koyar, bir sonraki seçimde yerel yönetimi değiştirirse bu durum düzelir. Böylece gelecek olan yönetim de koltukta kalmak için kolay kolay zam yapamaz.

VERGİLER YÜKSEK
Temel GERÇEK: Faturalara ödediğimiz rakamın çoğu vergi. İnsanların kullandığı su miktarında çok fazla değişim olmaz. Vergiler çok yüksek. Sayaç memurunun giderleri bile faturalara yansıtılıyor. Vergiler yükseldikçe vatandaş da mağdur oluyor.

İNSAFLI DAVRANSINLAR
Osman ALKAN: Samsun'da su faturalarına çok yüksek ücret ödüyoruz. Eskiden suyu çok ucuza kullanıyorduk. Fakat şimdi fiyatlar çok arttı. Ayrıca koronavirüsten dolayı da suyu çok kullanıyor. Bu da insanlar üzerine yük bindiriyor. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı'nın yüzde 50 indirim yapması gerekiyor ki vatandaş da ödemelerde sorun yaşamasın. Önce vatandaşı düşünmeliler ve insaflı davranmalılar.

BELEDİYENİN PROBLEMİ
Ahmet Ali KURUMAHMUT: Su faturalarının bu kadar yüksek olması belediyeyle ilgili bir problem. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bununla ilgili bir çalışma yaparak, su faturalarında indirim yaptı. Yaptıklarını çok doğru bulmuştum. Samsun'da da böyle bir çalışma yapılabilir. Yer altı kaynakları zaten milletindir. Her vatandaşın en uygun fiyata bu kaynakları kullanması gerekiyor.

ÇÖZÜM İSTİYORUZ
Ahmet ÇAKICI: Suya en çok sahip olan şehirden biriyiz fakat buna rağmen en pahalı fiyata biz kullanıyoruz. Büyükşehir Belediyesi etkin bir çalışma yaparak, vatandaşa daha uygun bir fiyata su hizmeti vermeleri gerekiyor. Biz vatandaş olarak suyu kullanmaya mecburuz. Başka alternatifimiz olmadığı için belediyenin bu duruma bir çözüm bulması gerekecek.

HER ŞEYE ZAM
Ahmet ÇAVUŞ: Zaten her şeye zam geliyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin paraya ihtiyacı olduğu için her şeye zam yapılıyor. Bütçeye ihtiyacı olmasa bu kadar zam yapılmazdı.