https://www.youtube.com/watch?v=WAhzIKxK2Qg

Sorularımızı yanıtlayan vatandaşların birçoğu, İl Sağlık Müdürü Yrd. Doç. Dr. Muhammet Ali Oruç'un yaptığı kritik eşik uyarısıyla ilgili "Vakaların artışının tek sebebi var. O da tedbirsizlik" dedi

Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına konuşan İlkadım, Atakum ve Canik'te yaşayan vatandaşların birçoğu, koronavirüs vakalarının artışın nedeninin özellikle maske takmama ve sosyal mesafe kurallarının hiçe sayılması olarak nitelendirdi.

İLKADIM
DİKKAT EDİLMİYOR
İsa AYDEMİR: İnsanlar sosyal mesafeye, maskeye, temizliğe dikkat etmiyor. Zaten önlemler yetersizken, başta gençler olmak üzere kimse kurallara uymuyor. Daha önlem alınsa da işe yaramaz.

RİSK ALTINDAYIZ
Selahattin DEMİR: Ben AVM çalışanıyım ve insanların AVM'de maskesiz gezdiklerini görüyorum. İnsanlar çok umursamazlar ve sorumluluk bilinci taşımıyorlar. Ayrıca çalışma saatlerinde düzenleme yapılırsa ancak o zaman vaka sayılarında düşüş yaşanır.

FELAKET OLUR
İbrahim GÖKÇE: Yüzde 40 oranı dünya geneline vurduğumuzda çok büyük bir oran değil. Ama böylesine bir salgında bu sayı felakete yol açar. Yapmamız gereken tek şey mesafe kurallarına uyup, maske kullanmak. Bunun aşısı da, tedavisi de yok. İnsanlar rahat rahat gezip dolaşıyor. Kimse salgın varmış gibi davranmıyor.

ZOR DEĞİL
Mustafa EMLEK: İnsanlarımız ne maske takmayı biliyor ne de mesafe kurallarına uymayı. Bazıları maskeyi burunlarının altına, bazıları da çenelerinin altına takıyor. Bir maske takmak bu kadar zor olmamalı. Millet hastalık, salgın demeden misafirliklere, düğünlere gidiyor. Herkesin kendini düşünmesi gerekiyor.

KENDİMİZİ KORUMALIYIZ
İsmet AKÇA: İnsanların önce kendini kollaması gerekiyor, devlet herkese müdahale edemez. Biz bazı kurallara ve yasaklara uyarsak kendimizi korumuş oluruz. Ama bakıyorum da insanlar sigara içme, yemek yeme bahanesiyle maske kuralına uymuyor.

KURALLARA UYULMALI
Recep KÖSE: Eğer herkes maske takıp, kurallara uyarsa, hiçbir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyorum. Yüzde 40 büyük bir oran. Neredeyse Samsun'un büyük çoğunluğu Kovid-19 hastası. Böyle bir ortamda bile insanlar bu kadar rahat davranabiliyorken, vaka sayılarının düşeceğine inanmıyorum. Kurallara uyarsak salgını kontrol altına alabiliriz.

BİLİNÇ YOK
Yahya DEMİR: İnsanların bilinçsizliğinden ve kendini korumaktan aciz olmasından dolayı vaka sayıları her geçen gün artış gösteriyor. İnsanlar iç içe olmaya devam ettiği sürece vaka sayıları asla düşmeyecek. Devlet gerekli önlemleri alıyor ama insanlar bu konuda bilinçsiz. Diğer yandan düğünler, asker eğlenceleri, kutlamalar hız kesmeden devam ediyor.

VATANDAŞLIK GÖREVİ
Şahin NAMLI: Daha dünyada aşı bulunamamışken, insanların neden bu kadar rahat olduklarını anlamıyorum. Bu bir vatandaşlık görevidir ve herkes gerekeni yapmalıdır. Şu an Türkiye'nin en güncel konusu koronavirüsken insanlar sanki hiçbir şey yok gibi davranıyor. Bu yüzden vaka sayıları yüzde 40 değil, yüzde 100 bile artar.

ATAKUM
RAHATLIK VAR
Kemal ÖZTÜRK: Süper güç olarak tabir ettiğimiz ülkeler bile bu salgının önüne geçemezken, biz kısıtlı imkanlar ile birlikte nasıl böylesine rahat olabiliyoruz gerçekten bilmiyorum. Devlet gereken tedbirleri alıyor fakat vatandaşlarda aşırı bir rahatlık var. Bu rahatlığın sonu hiç iyi olmayacak gibi duruyor.

SAYILAR DÜŞMEYECEK
Aysun KILIÇ: İnsanlar iç içe olmaya devam ettiği sürece vaka sayıları asla düşmeyecek. Devlet gerekli önlemleri alıyor ama insanlar bu konuda bilinçsiz. Alınan önlemlere uymuyorlar. Ayrıca lokanta, cafe vs gibi toplu oturma alanlarında hijyen yok. Diğer yandan düğünler, asker eğlenceleri, kutlamalar hız kesmeden devam ediyor. İnsanlar bilinçlendirilmeli.

REHAVETE KAPILDIK
Suna UYTUR: Tedbirler gevşetildiği için vatandaşlar rehavete kapıldı. Yeni tedbirler getirilebilir. Kamuda esnek çalışma saatleri yapıldığı gibi tüm sektörlerde bu şekilde düzenlemeler yapılabilir.

HİÇE SAYILIYOR
Mustafa KOCA: İnsanlar uzun zamandır sosyal mesafeyi hiçe sayıyor. Ramazan ayından sonra büyük bir düşüş yakaladık ama ne yazık ki bu düşüşü koruyamadık. Şu an vaka sayıları yükselişte ve insanlar birbirlerine karşı mesafelerini korumadıkça bu yükseliş hiç durmayacak.

TEDBİRLER YETMİYOR
Semiha AKBULUT: Tedbir almadığımızdan dolayı vaka sayısı asla düşmeyecek. Şu an tedbirler yetersiz ama bu konuda devletin yapabileceği bir şey yok. Çünkü vatandaş bilinçsiz ve umursamaz.

ÖLÜME KOŞUYORLAR
Süleyman SAYAR: Toplumsal olarak bu şekilde devam ettiğimiz sürece vaka sayılarındaki artış asla durmayacak. İnsanlar resmen ölüme koşuyor. Bu durumda yapacak tek şey, herkesin koronavirüse yakalanmasını beklemek.

VATANDAŞ DUYARSIZ
Duygu ŞANLI: Halkımız pandemi döneminde çok duyarsız. Kalabalık alanlarda sosyal mesafeye önem gösterilmiyor. Maske takan da var, takmayan da. Koronavirüs kapsamında yürütülen süreç güzel ama vatandaşımız kuralları önemsemiyor. Sağlık çalışanlarına çok üzülüyorum. Çünkü biz evimizde dururken onlar canla başla çalışıyorlar.

CANİK
HİÇBİR ANLAMI YOK
Niyazi KOÇ: Sağlık Bakanlığı istediği kadar kural getirsin. Vatandaş uymadıktan sonra hiçbir anlamı yok. Maskesini düzgün takan, sosyal mesafeyi önemseyen yok. İnsanlar temizlikten bile bihaber dolaşıyor.

KURALLAR ORTADA
Saniye YAZICI: Artık nasıl yönetiliyoruz diye bakmak yerine, herkesin kendisine sahip çıkması lazım. Kurallar ortada. Ama buna rağmen vatandaşın maske dahi takmadığını görüyoruz.

ÖZEN GÖSTERİLMİYOR
Gülsu ŞAHİN: Bu dönemde her vatandaşın duyarlı olması lazım. Getirilen kurallara uymazsak bu hastalığı asla bitiremeyiz. Sosyal mesafeye gerekli özen gösterilmiyor. Vatandaşlarımız sanki hiç hastalık yokmuş gibi davranıyor.

SICAK BAKAMIYORLAR
Saim KEÇE: Şu an ihtiyacımız olan en önemli şey uzun süreli olacak şekilde sokağa çıkma yasaklarının gelmesidir. Bunun da ekonomik olarak büyük etkileri olduğu için ne devlet ne insanlar bu konuya sıcak yaklaşamıyor. Koronavirüs döneminde insanlar maddi açıdan çok büyük zarar gördü. Ama bu salgından ancak uzun süreli bir sokağa çıkma yasağı ile kurtulabiliriz.

TEDBİRLER BELLİ
Kadir KOCA: Vakalara karşı alınacak tedbirler her gün söyleniyor ama insanlar bunlara uymaktan aciz. 3-5 kişinin kurallara uyması hiçbir şeyi değiştirmez. Toplu taşımalarda herhangi bir tedbir yok. İnsanlar her yerde iç içe geziyor. Sokağa çıkma yasakları gelse ekonomi sarsılacak, gelmese vakalar artacak.

MASKE TAKMIYORLAR
İlhan SONAY: Her gün vaka sayıları artıyor. İnsanlar hükümetin, Sağlık Bakanlığı'nın yönlendirmelerini dikkate almıyor. Maske ve mesafe ile bu hastalığı çoktan bitirebilirdik. Sokaklara dönüp baktığımızda gençlerin büyük çoğunluğu maskesiz geziyor.

GERİ DÖNÜŞÜ YOK
Necati KAYHAN: Dikkat etmekten başka çaremiz yok. Keşke yapılacak bir şey olsa da yapılsa. Bütün dünya bu hastalıkla boğuşuyor. Korkuyoruz ama bir yandan da hayatlarımıza devam etmek zorundayız. İnsanların daha sorumlu davranmalarını bekliyorum. Yüzde 40 vaka artışı, Samsun için çok fazla. Hızlıca toplumsal olarak vaka sayılarının azalması için elimizden geleni yapmak zorundayız. Bunun geri dönüşü olmaz.

CİDDİYE ALMIYORUZ
Nağme BULUT: Ben de tam anlamıyla kurallara uyduğumu söyleyemem. Hayat şartları gereği herkes bir koşturmaca içerisinde. İnsanlar işe gidip geliyor ve ister istemez yakın temaslarda bulunuyoruz. Herkes bu hastalığı geçirmeden hastalığın biteceğini düşünmüyorum. Aşı şu an sadece lafta var. Koronavirüsü ciddiye almıyoruz.