https://youtu.be/WFzaC_X6rHE

Samsun'un Çarşamba ilçesinden Karadeniz'e dökülen ve kuraklık tehlikesiyle boğuşan Yeşilırmak Nehri su seviyesinin azalması sonucu nehir yatağı kirlilikten siyaha büründü

Türkiye'nin en büyük 2. nehri olan ve Samsun'un Çarşamba ilçesinden Karadeniz'e dökülen Yeşilırmak'ta azalan su seviyesi nehir yatağındaki kirliliği de gözler önüne serdi. Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, tarafından geçtiğimiz günlerde 140 milyon liralık yatırım yapılan Yeşilırmak Nehri'nde kışın kar, yaz ve sonbaharda da beklenen yağışların düşmemesi dolayısıyla olağanüstü kuraklık riskinin yaşanması üzerine debi iyice azaldı ve Yeşilırmak'ın ortasında adacıklar oluştu. Kirlilik nedeniyle nehir yatağının rengi karardı.

Amasya'da kayda geçen görüntülerde, şehrin ortasından geçen Yeşilırmak Nehri'nde tehlikenin boyutu gözler önüne serildi.

YEŞİLIRMAK'IN ÖNEMİ BÜYÜK

Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı, "Toprak rengi akan nehrimiz şimdi simsiyah akıyor" ifadelerinde bulunurken, arıtma sistemi projesiyle nehrin eski haline getirileceğini belirtti. Kentin hayat suyu olan Yeşilırmak'ın yeşil akmasına yönelik bir uygulama olan 'Yeşilırmak Nehri Temizleme, Islah ve Rekreasyon Projesi'nin büyük önem taşıdığını söyledi. Yeşilırmak'taki su seviyesinin önceki yıllarda da azaldığını, ancak kirliliğin bu seviyelerde görülmediğine değinen Belediye Başkanı Sarı, "Toprak rengi akan ırmağımız şimdi simsiyah akıyor. Bu da çevrede arıtma tesislerinin olmaması ve kirlilikten kaynaklanıyor" dedi.