Ortadoğru'da, özellikle Suriye ve Irak'ta yaşanan çatışma, şiddet ve zulüm nedeniyle sebebiyle zorla yerinden edilen mültecilerin sayısı küresel çapta rekor düzeylere ulaşmış durumda. Türkiye ise dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke olmayı sürdürüyor.
EN FAZLA IRAKLILAR VAR
Türkiye, 3,6 milyondan fazla kayıtlı Suriyeli mültecinin yanı sıra 365 binden fazla diğer uyruklardan Birleşmiş Milletler tarafından yerleştirilen mülteciye ev sahipliği yapıyor. Samsun'da Suriye başta olmak üzere Irak ve Afganistan'dan gelen mültecilerin ağırlıkta olduğu illerin arasında yer alıyor. Samsun’da yaşayan mülteci sayısında başı Irak uyruklular çekiyor. Son verilere göre Samsun’da 22 bin 790 Iraklı yaşıyor. İkinci sırayı Suriye alıyor. 2019 verilerine göre Samsun’da 6 bin 310 Suriyeli mülteci yaşıyor.
32 BİN MÜLTECİ YAŞIYOR
Afganistan’daki sürekli savaş haliyle, ülkelerini terk ederek Türkiye’ye gelen Afganlıların bir kısmı da Samsun’a gönderilmiş durumda. 2019 verilerine göre Samsun’da, bin 320 Afganistan uyruklu mülteci yaşıyor. Samsun’da yaşayan İranlı mülteci sayısı ise 638 kişiden oluşuyor. Bu sayıya göre İranlılar, dördüncü sırada yer alıyor. Diğer ülkelerden gelen göçmenlerle birlikte Samsun’da yaşayan mülteci sayısı toplam 31 bin 626 kişiden oluşuyor.
SAMSUN'DA YAŞAMAK İSTİYORUZ
Medya başta olmak üzere Samsun'da mültecilere özellikle de Suriyelilere yönelik olumsuz bir algı operasyonu söz konusu olsa da
Samsun'da yaşayan mülteciler, Samsun'u beğendiklerini belirterek burada yaşamaya devam etmek istiyorlar. Samsun'da yaşayan mültecilere mikrofon uzatan Samsun Canlı Haber Tv, mültecilere 'Samsun yaşadığınız için mutlu musunuz?' sorusunu yöneltti. Mültecilerin hemen hemen tamamı Samsun'u sevdiğini, yaşadıkları bölgedeki insanların da onları sevdiğini ve iyi davrandıklarını belirtiyorlar.
GERİ DÖNMEK İSTEMİYORLAR
Samsun'da yaşamaktan çok memnun olduklarını ifade eden mülteciler, çalışma ve iş olanaklarını da beğendiklerini ifade ediyorlar. Birçok mülteci, koşullar düzeldiğinde ve savaş ortamı sona erdiğinde ülkelerine geri dönmeye ise hiç sıcak bakmıyor.
BİZ İSTEYEREK ÜLKEMİZİ TERK ETMEDİK
Mültecileri istemeyen ve ırkçılığa varacak derecede tepki duyanlara ise çok azı müstesna hiç kimsenin isteyerek kendi ülkesini terk edip mülteci olmayı göze alamayacaklarını belirtiyorlar.
ADİL BİR ÜLKEDE KİM YAŞAMAK İSTEMEZ
Söylediklerinde haklılık payı da yok değil. Aksi halde “Bülbülü altın kafese koymuşlar. Ah vatanım, ah vatanım demiş” sözü kabul görmezdi. Dünya, mülteci meselesini kalıcı olarak halletmek istiyorsa bütün dünya için, bütün insanlık için hak, hukuk ve adalet talep etmeli. Yoksa adil bir ülkede kim yaşamak istemez?
Elif DANIŞMAZ