https://www.youtube.com/watch?v=ozi-IKbODCs

Samsun'daki şeker pancarı üreticisi kendilerine destek olarak verilen tohumların kendilerine hiçbir faydası olmadığını, mahsüllerinde ciddi kayıplar yaşadıklarını, Çarşamba Şeker Fabrikası ilgili de muhatap bulamadıklarını öne sürdü

Samsun'da 9 yıl aradan sonra bu sene tekrar faaliyete geçmesi planlanan ve Kovid-19 nedeniyle açılmayacağı belirtilen Çarşamba Şeker Fabrikası için alınacak pancar için teşvik edilen üreticiler, tohumun kalitesiz olduğunu ifade ederek, zirai ilaçların da mahsüllerini yaktığını söyledi.

YARDIM İSTEDİ
Üreticiler, ektikleri pancar miktarının bekletinin çok altında kaldığını, zarara uğradıklarını ve fabrikada sorunlarını anlatabilecekleri bir muhatap bulamadıklarını söyledi. Çiftçi, zararlarının giderilmesi için yetkililerden yardım istedi.

PANCARI YAKTI

Yaklaşık 50 ila 60 bin lira zararı olduğunu ve yetkililerin kendileriyle ilgilenmediğini belirten Çiftçi Musa İlhan, "Tarlamın durumu içler acısı. Pancar Kooperatifi'nin bize parayla satmış olduğu ilaçlar hiçbir işe yaramadığı gibi pancarımızı yaktı. Bu sene pancarımız olmadığı için zarardayız. Yetkililere gidip sorunumu söylediğimde ise, 'Bizim sorunumuz değil' cevabını aldım. 20 dönümlük araziye şeker pancarı ektim ve en az 150 ton şeker pancarı alamam gerekirken şu anda 10 ton bile pancarım yok. Fabrika bizden yapmış olduğu ekim dikimin yanı sıra tonajı dolduramadığım için de para alacak. İlk başlarda sadece benim tarlamda olduğunu düşündüm fakat herkeste aynı sorun var" diye konuştu.

BÜYÜK ZARARDAYIZ

Hasat zamanın geldiğini fakat tohumdan dolayı tahmin ettikleri kadar mahsülün olmadığını ve konu ile ilgili hiç bir yetkiliye ulaşamadıklarını ifade edem Çiftçi Mete Işıtan, "Bu sene yaptığımız ekim ve dikimden hiçbir şey anlamadım. Aldığım ot ilacı hiçbir işe yaramadı. Tarlamı iki sefer ektim ama verim alamadım. Bize vermiş oldukları tohumlarda bir sıkıntı olduğunu farkettik. Tarlamızda boyumuz kadar ot bitti. Büyük bir zarardayız ama tam zararın durumunu Şeker Fabrikası belirleyecek. Aldığımız avanslar, gübreler, mazot, ilaçlar derken ne yapacağımızı bilmiyoruz. Yetkililere ulaşmak için iki kere fabrikaya gittim fakat hiç bir şekilde bir muhatap bulamadım. Normal şartlarda 100 ton şeker pancarı almam gerekirken şimdi bir ton bile alabilecek durumda değilim" ifadelerini kullandı.

YÜZÜMÜZE BAKMADILAR

Pancar tohumunu iki kere ekmelerine rağmen verim alamadıklarını vesorunlarını yetkililere bildirdiklerinde ise yetkililerin kendilerini oyaladıklarını iddia eden Fikret Akbulut, "Kardeşimle ortak tarlamızı iki sefer ektik iki kere de suladık. Bize dönüm başına 8 ton pancar çıkacağını söylediler ama 40 dönüm arazimde 5 ton pancar ya var ya yok. Sadece biz değil bütün pancar eken çiftçi aynı konudan dertli. Fabrikaya gittiğimizde de yüzümüze bakmıyorlar. 500 ton kotam vardı. Ama 50 ton pancar yapamam bu sene. Zararım 60 bin lira civarında. Bu hasarı nasıl karşılayacağız kara kara düşünmeye başladık." dedi

Esra VURAL