Samsun'un hayırsever iş insanı, "Cemal Amca" olarak tanınan Cemal Yeşilyurt, Hakk'a yürüdü. Yeşilyurt içinTekkeköy Yeşilyurt Demir Çelik Camiinde helalleşme yapılıyor

Samsun’un duayen sanayicisi Yeşilyurt A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Yeşilyurt hayatını kaybetti.Samsun'da eğitim başta olmak üzere birçok alanda hayırlar yapan duayen sanayici herkesin "Cemal Amcası" Cemal Yeşilyurt, tedavi gördüğü hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Samsun'un hayırsever iş insanı Cemal Yeşilyurt'un cenaze programı belli oldu

Cemal Yeşilyurt'un cenazesinin 27 Kasım Cuma (bugün) saat 13.30 da Tekkeköy Yeşilyurt Demir Çelik Camiinde helalleşme yapılıp, 28 Kasım Cumartesi öğle namazına müteakip Trabzon Of ilçesinde defin edileceği öğrenildi.

Cemal Yeşilyurt Kimdir?

Trabzon'un Of İlçesi Yemilşalan Köyü'nde 1938 yılında 6 çocuklu bir ailenin dördüncü çocuğu olarak dünyaya gelen Cemal Yeşilyurt, ilk ve orta öğretimini Of İlçesi'nde tamamladı. Cemal Yeşilyurt’u babası lise için vilayetin yatılı okuluna gönderdi. Ama onun aklı hep nakliye işiyle uğraşan ağabeyleri gibi ticarete atılmaktı. 1953 yılında Of-Samsun arası çalışan otobüsleri de vardı. Cemal Yeşilyurt, aklına koyduğu ticarete atılma hedefini gerçekleştirmeye kararlıydı. 

Lise birinci sınıftayken, ailesinin tüm itirazlarına rağmen okuldan ayrılır. İki yıl boyunca babasıyla birlikte çalışarak daha o yaşlarda ticaretin inceliklerini öğrenmeye başlar. Ticarete hevesli olması da işini hayli kolaylaştırır. 1961 yılında vatani görevini yerine getirip gelen Cemal Yeşilyurt’a babası, dönemin en gözde kamyonlarından birini alır. Ama babası, 30 ay vadede ayda 5 bin TL ödemek kaydıyla kamyonu oğluna verir. Cemal Yeşilyurt artık her zaman hayalini kurduğu kendine ait kamyonun direksiyonun başındadır. Rızkını yollarda arayan Cemal Yeşilyurt, Türkiye’nin çoğu ilini dolaşır. Ama o yıllarda ağır tonajlı kamyonların en çok iş bulduğu yer, ağır demir çelik sanayisinin merkezlerinden biri olan Karabük’tür. Yeşilyurt kardeşler, bir araya gelerek ticaretin oldukça yoğun olduğu Karabük’te demir çelik ticareti yapmaya karar verir. Aradan geçen kısa süre sonra kolektif şirketi kurulur. Bu onlar için bir dönüm noktası olur. Hızla büyüyen şirket, Zonguldak çevresinde ciddi bir markanın ve otobüs satış bayiliğini de üstlenir.

Sene 1980’e geldiğinde Yeşilyurt, artık sanayide de vardır. Satın alınan yıllık 100 bin ton kapasiteli çubuk haddehanesinin başına da Cemal Yeşilyurt getirilir. Çünkü, Cemal Yeşilyurt hırslıdır, çok çalışkan ve azimlidir. Şirket sürekli büyümeye devam ederken, bu onlara da yetmez. İşi daha da büyütmek için yeni bir yatırım bölgesi arayışına girerler. Kara, demir, deniz ve hava yolu olan Samsun, Cemal Yeşilyurt’u adeta cezbeder. Cemal Yeşilyurt, “İşte tam aradığım özelliklere sahip şehir” dediği Samsun’a 1987 yılında 420 bin üretim kapasiteli çubuk haddehanesi kurar. 10 yıl sonra da yine Samsun’a, demir çelik sektöründeki ikinci yatırımını 1 milyon ton kapasiteli, 650 kişiye istihdam sağlayan çelikhaneyi faaliyete geçirir. Cemal Yeşilyurt’un yatırımları bununla da kalmaz. Eksikliği bulunan alanları çok iyi tespit eden Cemal Yeşilyurt, 35 milyon dolarlık bir yatırımla Karadeniz’in ilk özel limanını Samsun’a kurar ve 2006 yılında hizmete başlar. Bugün o kurulan liman 20 milyon dolarlık ek yatırımla birlikte 120 bin metrekare de hizmet vermektedir. Yıllık yükleme ve boşaltma kapasitesi ise 8 milyona ulaşmış vaziyettedir. Oğullarını da iyi bir girişimci olarak yetiştiren Cemal Yeşilyurt, yine Samsun’da büyük eksikliği hissedilen bir alışveriş merkezi açmaya karar verir. Cemal Yeşilyurt, Atakum sahilinde 5 bin metrekare alan üzerine dört katlı Yeşilyurt Alışveriş Merkezi’ni 2007 yılında hizmete sokar.

Yaptığı yatırımlarla, istihdama ve ekonomiye sağladığı katma değerlerle değil, eğitimden sağlığa bir çok alanda sosyal sorumluluk çerçevesinde verdiği destekle ismi anılan Cemal Yeşilyurt, Yeşilyurt markasının Türkiye’nin saygın gruplarından biri haline getirdi.