https://youtu.be/nfoHnbvgurY

Son olarak Muğla'da cinayete kurban giden 27 yaşındaki üniversite öğrencisi Pınar Gültekin'in katledilmesinin ardından kadına yönelik şiddet tekrar gündeme oturdu.

Samsunlular, kadına şiddeti kınadıklarını ve cezaların caydırıcı olması gerektiğini ifade etti.

YETERLİ DEĞİL

FATMA BERBER:Verilen cezaları yeterli bulmuyorum. Suçlulara çok hafif cezalar veriliyor. Bu cezaların daha da ağırlaştırılması gerekiyor. Ülkede kadınlara değer verilmiyor. Kadınlar şiddete maruz kalıyor ve çoğu da ölümle sonuçlanıyor. Bir can kaybının cezası, bu kadar hafif olmamalı.

İDAM EDİLMELİ

SEVCAN ÜÇLER: Cezalar yetersiz olduğundan insanlar cesaret alıyor. Cezalar ağırlaştırılmadığı sürece, kadına şiddettin önüne geçemeyiz. Öldüren kişi bence idam edilmeli. Bir insanın canına kasten kıyılıyorsa, o insanın yaşamaya hakkı olmadığını düşünüyorum.

ÖNLEMLER YETERSİZ

ABDULLAH ÜÇLER: Kadına şiddet ya da kadın cinayetleri konusunda insanlara verilen cezaları ve alınan önlemleri yeterli bulmumuyorum. Cezaların daha da ağırlaştırılması gerektiği düşüncesindeyim.

SEVGİYLE YETİŞTİRİLMELİ

SANİYE EKİZ: Cezaları hiçbir yönden yeterli bulmuyorum. Ebeveynlerin de üzerinde bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum. Erkek çocuklarını daha dikkatli bir şekilde yetiştirebilirler. Anne ve babalar, çocuğu ne derse yapıyor. Çocuk da istediği her şey onun olacakmış gibi düşünüyor. Erkek evlatlar, daha fazla sevgi verilerek yetiştirilmeli. Cezaların da ağırlaştırılması gerektiğini düşünüyorum.

AĞIRLAŞTIRILMASI LAZIM

MEHMET TANGUŞ: Kadına şiddeti her zaman kınıyorum. Kadınların yeri çok farklıdır. Onların canına kıyan kişilere verilen cezayı yeterli bulmuyorum. Kanunda cezaların ağırlaştırılması lazım. Bizim de çocuğumuz, eşimiz, kardeşimiz var. Sonuna kadar kadına şiddete karşıyım. 

İNSAN DENEMEZ

CEVAT ÇALIK: Cezaları kesinlikle yetersiz buluyorum. Kadına el kaldıran insan, insan değildir. Cinayet işleyen veya şiddeti uygulayan kişiye insan diyemem. Kadınlar bize Allah tarafından emanet edildi. Cennet annelerin ayakları altındadır sözü kimsenin aklından çıkmamalı. Dini duyguları zayıf ve psikolojisi bozuk olan insanların bu tür eylemlerde bulunduğunu düşünüyorum.

CEZALAR HAFİF

ALİ DEMİRCİ: Kadına uygulanan şiddette verilen cezaları yeterli bulmuyorum. Çocuk istismarı, hırsızlık gibi birçok konuda alınan tedbirler ve verilen cezalar çok hafif. Kadınlar şiddete maruz kalıyor ve suçlu cezasını çekmeden serbest bırakılıyor. Diğer insanlar da cezalar hafif olduğu için cesaret alıyor. Cezalar daha sıkı ve ağır olmalı. Bu tür insanların cezalarını hücrede çekmeleri daha doğru olur.

ÖNÜNE GEÇİLEMİYOR

SAFİYE YAVUZ: Kadına uygulanan şiddetin önüne bir türlü geçilemiyor. Sürekli cinayet, şiddet gibi haberler görüyoruz. Cezaların yeterli olduğunu düşünmüyorum. Bir kadın olarak, kadına yönelik şiddete çok üzülüyorum. Hemcinsim olan kişiler neden şiddet mağduru olsun? Neden hor görülsün? Bunların hiçbirini hak etmiyoruz. İdam gelmesini istiyorum. Cezalar fazlasıyla hafif kalıyor ve kimse bu olaylardan ders çıkarmıyor. Gelecekten korkar duruma geldik. Ben de bir anneyim. Her an bir şey olacak korkusuyla yaşıyoruz.

KARŞI ÇIKIYORUM

ALİ DENİZCİ:Kadına yapılan şiddet, en çok karşı çıktığım konulardan birisi. Verilen cezalar oldukça yetersiz. Anne ve babaların da dikkat etmesi gerekiyor. Çocuklara küçük yaşta doğru ve yanlışı aşılamak gerekiyor. Türkiye'de çok sayıda kadın cinayeti işleniyor. En ufak bir şiddete ağır cezaların verilmesi gerekiyor.

KOLAY OLMAMALI

MEMDUH DAĞ:İnsanın dini inançları yoksa kadına şiddet uygular. İdam gelmesini istiyorum. Artık cinayet ve şiddet haberi görmek istemiyoruz. İdam gelmeli ki insanlar bundan ders çıkarabilsin. Cezalar çok hafif. Birkaç ay cezaevinde yatıp çıkıyorlar ve yeterli olmuyor. Kadın, anne, kardeş, eş demek. Bir cana kıymak bu kadar kolay olmamalı. Suçlular en ağır şekilde cezalandırılmalı.

ADIM ATILMIYOR

HAKAN SOYTAŞ:Cezaların yetersiz olduğunu devletimiz de biliyor. Ama bununla ilgili hiçbir adım atılmıyor. Bir süre sosyal medyada gündem oluyor ama sonrasında unutulup gidiyor. Hiçbir suça sessiz ve cezasız kalmamalıyız. Meclis'te bununla ilgili çalışma yapılmasını ve adım atılması gerektiğini düşünüyorum. Kanunlar çok yetersiz.

Esra VURAL - Yasin YILDIZ