https://youtu.be/9S0XKjZ71X4

Samsun’un Çarşamba İlçesi Eğercili Mahallesi’nde kurulan biyokütle enerji santraliyle ilgili Samsun Canlı Haber TV’ye konuşan Samsunlular, Çarşamba Ovası’nın santral yüzünden büyük zarar göreceğini belirtti. Yer seçiminin yanlış olduğunu savunan vatandaşlar, "Santralin yeri Çarşamba Ovası olmamalıydı" dedi.

OVANIN ÇÖKÜŞÜ OLUR
İsmail ÇALIŞKAN: Çarşamba Ovası gibi çok güzide bir yere santral yapılması kesinlikle doğru değil. Çünkü Çarşamba Ovası yüzbinlerce kişiye hem tarım hem ekonomik yönden cevap veriyor. Santralin Çarşamba Ovası'na kurulması ovanın çöküşü demektir.

SONUNA KADAR KARŞIYIM
Hüseyin GÖRGÜLÜ: Santral eğer vatandaşın yararına ise olsun ama zararlıysa olmasın. Önceden azot vardı ve bitkilerin üzeri tamamen kül kaplıydı. Eğer santralde de aynı durumlarla karşılaşacaksak sonuna kadar kaşıyım.

DOĞRU BULMUYORUM
Hasan ŞAHİN: Çarşamba Ovası'na santralin yapılmasını uygun bulmuyorum. Çünkü en başta vatandaşın sağlığını, ardından yöredeki tarım arazilerini büyük derecede etkileyecek. Bundan dolayı ovaya santral kurulmasını doğru bulmuyorum.

YERİ OVA DEĞİL
Abdullah ALIŞ: Karadeniz'i besleyen iki ova var, bunlardan bir tanesi de Çarşamba Ovası ve böyle verimli bir ovaya santral kurulmasına kesinlikle karşıyım. Memleketin daha atıl verimsiz yerlerine santral yapılabilir. Santralin yeri Çarşamba Ovası olmalıydı.

SANTRALİ İSTEMİYORUZ
İbrahim AYDIN: Çarşamba Ovası'na santral yapılması bence uygun değil. Santralin iyi bir şey olmadığını biliyoruz. Ben Çarşambalıyım, bizim topraklarımız çok verimli. Santralle birlikte fındık, ceviz, kiraz ağaçlarımız perişan olacak. Arazilerimizin perişan olmasını istemiyoruz.

HERKES ZEHİR YİYECEK
Aziz ISÇAK: Çarşamba Ovası'na santralin yapılması uygun değil. Çünkü santral en başta çevre kirliliğine neden olacak. Ardından sebze, fındık gibi tarım ürünleri yok olacak, vatandaşlar zehir yemiş olacak. Sadece bizim için değil, geleceğimiz için santralin ovada olması zararlı.

EN ÖNEMLİSİ SAĞLIK
Kazım İLHAN: Bizim en büyük yaşam alanımız nefes aldığımız yerler. Çoğu yerde görüyoruz doğal alanları katledip binalar dikiyorlar ve insanlar ürünlerinden, hasatlarından verim alamıyor. İnsanlarda kanser olayı günden güne çoğalıyor. Biz öncelikle insanı ve sağlığını düşünmeliyiz. Fakat biz hep maddiyata bakıyoruz. Eğer Çarşamba Ovası'na santral kurulursa ilk önce sağlığımızdan olacağız, bu yüzden santrale kesinlikle karşıyım.

TARIM BİTER
Mehmet ARSLANOĞLU: Çarşamba Ovası'na santralin yapılması karşıyım. Çünkü Çarşamba Ovası tarımın gözbebeğidir. Santralle birlikte ovada tarım biter. Tarımın ölmesi demek ekonominin bitmesi demektir.

OLUMSUZ ETKİLEYECEK
Mustafa EROĞLU: Çarşamba Ovası'na santral kurulmasını uygun görmüyorum. Çünkü önceden azot fabrikası vardı. Tüm sebze ve meyveler yandı, hiç bir şekilde ürün alamadık. Şimdi Çarşamba'ya kurulan santralde de aynısı olacak, tüm ürünler yanacak ve bu da çiftçiyi olumsuz yönde etkileyecek.

BÜYÜK ZARAR GÖRÜR
Hayati ÇAL: Çarşamba Ovası'nın yapılmasını doğru bulmuyorum. Çünkü santralin ovaya kurulmasıyla tarım arazileri büyük zarar görür. Santralin bacasından çıkacak zehirli dumanlar fındığı, meyve ağaçlarını ve sebzeleri çürütür. Çiftçi de tarım yapamaz hale gelir.

Esra VURAL - Yasin YILDIZ