https://youtu.be/keeGbZS0JI8

Samsun'da yaşayan vatandaşlar, Türkiye'de yaşanan işsizlik sorununun, üretimin artırılıp yatırım yapılmasıyla geçilebileceğini söyledi.

Türkiye'de en son açıklanan Mart 2020 işsizlik verilerinden sonra ekonomide ağır kayıplar yaşanmasına rağmen işsizlik oranının artması beklenmiyor. Çünkü koronavirüs salgını nedeniyle işten çıkarmalar yasaklanırken, çalışanlar için ücretsiz izin ve kısa çalışma ödeneği gibi geçici çözümler getirildi. Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına konuşan vatandaşlar, işsizlik oranlarının yüksek olduğunu, bu nedenle yatırımlar yapılması gerektiğini dile getirdi.

İŞ BULMAK KOLAY DEĞİL
Mahmut DOMDOMOĞULLARI: Türkiye’de işsizlik hat safhada. En basit örneği, yeğenim İstanbul’da iş bulamadığı için Samsun’a gelip iş başvurularında bulundu. Eğer işsizlik olmasa büyükşehir dediğimiz İstanbul’dan kalkıp iş aramak için Samsun’a gelmezdi. Nitekim Samsun'da da iş bulabilmek hiç de kolay değil. Gençlerimizin geleceği tehlike altında.

ÜRETİM ARTIRILMALI
Abdullah ÜRER: Türkiye’de son dönemlerde üç milyon kişinin daha işsiz kaldığı söyleniyor. Üretimin olmadığı sanayinin olmadığı bir yerde de işsizlik söz konusu oluyor. Şimdi bakıyoruz vergiler, zamlar nereye kadar devleti döndürebilir? Bizim üretmeye ve sanayileşmeye ihtiyacımız var. Yoksa işsizlik oranları sürekli artmaya devam edecek.

ÇOK MUZDARİBİZ
Şenol ÖNAL: Türkiye’de ne yazık ki işsizlik çok fazla. Bu konudan çok muzdaribiz. Sanayi alanları kapatılıyor. Gençlerimiz yıllarca okuduktan sonra iş bulamadan öyle kala kalıyorlar. Bu kötü gidişatı durdurmak için yatırımlar artırılmalı, üretim kapasiteleri günümüz şatlarına göre geliştirilmelidir.

İŞ AYAĞA GELMEZ
Mehmet ÜNAL: İşsizliğin artmasının nedeninin iş beğenmemek olduğunu düşünüyorum. Çünkü vatandaş evinde oturup işin ayağına gelmesini beklerse iş sahibi olamaz. Bunun için çaba sarf etmek gerekiyor.

YATIRIM YAPILMALI
Mehmet KARADENİZ: İşsizliğin önüne, ancak finansal anlamda güçlü iş insanlarının yatırımları artırmalarıyla geçilebilir. Bir de bu yatırımlar Türkiye’nin menfaati için yapılmalı. Böylece işsizlik de git gide azalacaktır.

GENÇLERİN ÖNÜ AÇILMALI
Aydın MOR: Türkiye’de işsizlik var. Ben emekli olduğum halde çalışıyorum. Türkiye’de çok fazla genç işsiz var. Gençlerimizin önünü açmak için sanayiye, fabrikalara yatırım yapılmalı.

SİYASİLERDE BİTİYOR
Sinan DİNÇ: Türkiye’de işsizlik var. Ama sadece Türkiye’de değil tüm dünyada işsizlik söz konusu. Bunun önüne geçebilmek için de siyasilerin çaba sarf edip ellerini taşın altına koyması gerekiyor.

İŞ BEĞENMİYORLAR
Ali Rıza ÇEBİ: Türkiye’de çalışana işsizlik diye bir kavram yok. Çalışmayana var. Gençlerimiz iş beğenmiyor, her seferinde kolaya kaçıyorlar ya da tembellik yapabileceği işlere göre arayış içerisine giriyorlar. İş beğenseler aslında birçok iş kapısı var.

YATIRIM YAPILMALI
Yüksel ARSALAN: Türkiye’deki işsizliği görmemek için kör olmak lazım. Ülkede işsizlik de var sıkıntı da var. İşsizliğin önüne yabancı devletlerle ticaret anlamında güzel ilişkiler kurarak, Türkiye’ye sanayi anlamında güzel yatırımlar yapılarak geçilebilir.

İSTİHDAM YARATILMALI
Nizam BEKİROĞLU: İşsizlik çok fazla. Üniversite öğrencileri iş bulamadıkları için kafelerde garsonluk yapıyor. İşsizliğin önüne istihdam yaratılıp, sanayi alanları kurularak yani üretim yapılarak geçilebilir. Özellikle Karadeniz Bölgesi'ndeki iş insanları başka yerlere yatırım yapmaktan çok Karadeniz’e yatırım yaparsa, işsizlik oranı biraz daha azalmış olur.

Esra VURAL, Yasin YILDIZ