https://youtu.be/UHIFxnTGYoc

Türkiye'de normalleşme süreci ile birlikte kepenk açan esnaf ve kontrollü hayata başlayan Samsunlular, ekonomik anlamda sıkıntı yaşadıklarını ve uzun süre düzelemeyeceğini kaydetti.

DURUMUMUZ PERİŞAN
İlkay İsmailoğlu (Esnaf) : Esnafın durumu perişan. Çay ocakları bomboş. Milletin de ekonomik durumu ortada. Normalleşme sürecine girdik ama denizden çıkan balık gibiyiz. Canlılık olacak diyorlar ama ne zaman olacağı belli değil. Kazanılan para da elektrik ve suya gitti. Normalleşme başladı ama ödemelerde bir anda gelmeye başladı. Kısaca durumumuz perişan.

SİSTEM YANLIŞTI
Mehmet YÜCEL (Esnaf) : Pandemi sürecinde ertelenen krediler veya kredi kartlarımız şu anda esnafa çok kötü bir şekilde yansıyor. Esnaf olarak öncelikle 1 Haziran itibari ile normalleşme sürecine geçtik fakat ödemelerimizi düzgün bir şekilde gerçekleştiremiyoruz. İş yok, 4 ay, 3 ay ödemeleri öteledik ve onlar da birikinti halinde geliyor ve yapılan sistemi yanlış buluyorum.

NASIL ÖDEYECEĞİZ?
Turan UZUN (Esnaf) : Koronavirüs sürecinde borçların ertelenmesi güzeldi ama şu anda faturamız yeni geldi. Bir anda dört aylık toplam bin 500 TL’lik elektrik faturam geldi. Ben şimdi bu faturayı nasıl ödeyeceğim? O yüzden ertelemenin bir anlamı olmadı. Esnafa destek kredisi dediler, başvuramadık, sistemde sorunlar yaşadık. Kısaca bizi hapsettiler sonra da saldılar. Allah'tan mal sahibimiz anlayışlı benden kira istemedi. Normalleşme sürecinde de çok bir şey kazanamıyoruz.

ESNAF ZOR DURUMDA
Çetin ÇEPNİLER (Esnaf) : Koronavirüs sürecinde devletimiz esnafa güzel yardımlar yaptı. Ama esnafın durumu çok kritik. Benim kira, işçi derdim yok ama işçisi, kirası olan esnaf var. Devlet kredi verdi ama esnaf 2, 3 katını 10 katını alsa dahi altından kalkamaz. Üstelik 3 ay ödemeleri de var. İnşallah sonumuz hayırlı olur. Derdimiz büyük ama bağlı olduğumuz kurumlar da bizimle ilgilenmeli. Sokağa çıkıp esnafın derdini dinlemeli.

ÖDEMELERİMİZ VAR
Mehmet KILIÇ (Esnaf) : Koronavirüs süreci zor geçti. Yaklaşık 2 ila 3 ay dükkanlar kapalı kaldı. Şu anda yavaş yavaş normalleşmeye dönüyoruz ama ödemeler var. Kısaca normalleşme sürecinde devletin esnafa yardımcı olması gerekiyor. Esnafın yükü çok. Hiç değilse, devletin yardımıyla esnaf nefes alacaktır.

HALİMİZE ŞÜKRETMELİYİZ
Hasan UZUN (Esnaf) : Pandemi süresinde esnafın kredi borçları, vergi yapılandırmaları ertelendi. Devletimiz elinden geleni yapmaya çalışıyor. Ama normalleşme sürecinde işlerimiz durgun. Bu normal sadece Türkiye değil tüm dünyada böyle. Biz yine halimize şükretmeliyiz. Kiralarımız konusunda ev sahipleriyle anlaşarak orta yolu bulmaya çalışıyoruz.

HEP CEPTEN YEDİK
Aydın KUTÇU (Esnaf) : Esnafın durumu iyi değil. Yaklaşık 3 aydan beri dükkanlar kapalıydı ve sürekli cepten yedik. Şu anda dükkanları açtık ama iş yok. Vatandaşın durumu da ortada. Nasıl yapacağımızı biz de bilmiyoruz. Dükkanımızın kirası dört buçuk lira ve üç aydan beri kiramızı veremedik. 15 bin lira birikmiş var, 5 bin de elektrik, su olsa toplam 20 bin eder. Allah sonumuzu hayır etsin.

KÖTÜ GÜNLER
BİZİ BEKLİYOR
Calal GEZİCİ: Esnaf da vatandaş da kiralarında 3 ay etelemeye güvendi. Şimdi ödemeler birikti. Ama cepte para yok. Evde karantina sürecinde iyiydi. Çünkü cebimizde para vardı. Hazır para da bitince zor olmaya başladı. Ama 2 ay sonra daha da kötü olacak. Çünkü bu sefer okul süreci başlayacak. Kısaca kötü günler bizi bekliyor.

KÖTÜ DURUMDAYIZ
Batuhan AKYOL: Vatandaşın durumu çok kötü. Vatandaşın durumu diye bir şey kalmadı ortada. Şu anda baktığımızda asgari ücret aynı ama ürün fiyatları yüksek. En basit örneği temizlik ürünü alıyoruz. 110 ila 120 lira arasında. Kiranın durumu da ortada. Kısaca kötü durumdayız.

ALIMGÜCÜ YOK
Semaat DANIŞMAZ: Hem esnafın hem vatandaşın durumu çok kötü. Normalleşme diyorlar ama normale dönmemiz çok uzun sürecek. Ekonomistler iyi durumdayız diyor ama keşke sokağa inip vatandaşı dinleseler. Sokak dolu ama alım gücü yok.

ZOR DURUMDAYIZ
Mevlide GÜVEN: Vatandaş olarak durumum uz çok kötü koronavirüsten sonra çocuklarım işsiz kaldı virüs olmadan önce çok şükür geçiniyorduk ama şuan geçinemiyoruz. Normalleşme süreci dediler ama iş yok ortada kısaca çok zor durumdayız.

Haber: Esra VURAL – Yasin YILDIZ