https://youtu.be/klRpMwsfhc0

Samsun'da koronavirüs salgını nedeniyle normalleşme süreci kapsamında dönüşümlü olarak iş yerlerini açan Yabancılar Çarşısı esnafı, vatandaşın salgın
endişesinden ötürü alışveriş yapmadığını bu durumdan dolayı kötü etkilendiklerini satışların çok düştüğünü ifade etti. 

Samsun Canlı Haber mikrofonlarına konuşan çarşı esnafı vatandaşı alışveriş yapmaya ve küçük esnafa sahip çıkmaya çağırdı. 

SATIŞLAR KÖTÜ

Kadir AKGÜL: Kontrollü sosyal hayata geçmiş olsak da işlerimiz iyi değil. Alışverişe gelen vatandaşımız yok. Özellikle bizim kazancımız şehir dışından, yurt dışından turlarla gelen vatandaşlar koronavirüsten dolayı turlarda yapılmıyor. O yüzden satışlarımız çok kötü. İnşallah ilerleyen süre zarfında işlerimiz iyi olur.

ESNAFA SAHİP ÇIKIN 

Mecnun ÇATALSAKAL: Yabancılar Esnafı Çarşısı  esnafının durumu hiçte iyi değil. Koronavirüs bize büyük bir darbe vurdu. Devletten de bir destek görmedik. Eğer böyle giderse esnaf olarak ne yaparız bilmiyoruz.  Borçları, kredileri ve kirayı mı ödeyeceğiz bilmiyorum. Yurt dışından gelecek yurttaşlarımızı bekliyoruz. Kısaca zor durumdayız. Halkımızdan ricamız gelip alışveriş yapsınlar, bizim gibi küçük esnafa sahip çıksınlar. 

ZOR DURUMDAYIZ

Rahime VATANSEVER: Koronavirüs sürecinden sonra işler biraz açılmaya başladı ama buda bizi geçindirmiyor. Şu zamana kadar borçlarla kredilerle geldik. İnşallah bundan sonrası güzel olur. Çünkü bu borçlar yüzünden önümüzü göremiyoruz. Esnaf olarak çok zor durumdayız. 

DEVLET DESTEK VERMELİ

Temel SAMANGÜL: Pandemi süreci tüm esnaf için sancılıydı. Yabancılar Çarşısı'nda koronavirüs önlemleri çok iyi ama vatandaş tedirgin. Vatandaşın ekonomisi de kötü olunca çarşımıza da gelmiyor. Devlet esnafa destek olmalı eğer destek olunmazsa esnaf daha da kötüye gider.  Herkes konuşuyor ama esnafa sahip çıkan yok. Bize sahip çıkılmalı. 

KEPENK KAPATIRIZ

Meral GÖKDOĞAN: Esnaf olarak kepenk açtık ama müşterimiz yok.  Koronavirüs öncesi büyük bir kriz vardı pandemi de krizin tuzu biberi oldu. İnsanlar tedirgin çarşımıza gelen yok. Yabancılar Çarşısı esnafı olarak da zor durumda.  Bazı günler siftah yapmadan kapattığımız oluyor. Kısacası önümüzü göremiyoruz. Yaz ayında bu durumdaysak, kışın kepenk kapatırız. 

BEKLENTİMİZ BAYRAM

Murat KOCA: Pandemi ekonomimizi etkiledi. İlerleyen süreç ne gösterir bilmiyoruz ama umarım ekonomik anlamda iyiye gideriz. Normalleşme sürecinde işlerimiz de biraz düzelme olsa da vatandaş tedirliğinden dolayı gelmiyor. Beklentimiz bayram onda da yasak olmazsa. 

BORÇLARI ÖDEYEMİYORUZ 

Ahmet UYSAL: Esnaf olarak işlerimiz çok durgun. Borçlarımız var ve ödeyemiyoruz. Devlet kredi verdi. Kredi bir nebze de olsa bize iyi geldi ancak işlerimiz iyiye gitmiyor. Böyle giderse sıkıntılarımız uzun sürecek gibi. İşlerimizin de yiyi olması için müşterimizin olması lazım.  

ALLAH YARDIMCI OLSUN

Orhan YANGÖZ:  İşlerimiz durgun. Koronavirüs sürecinden dolayı şehir dışından vatandaşın gelmemesi ve düğünlerin ertelenmesi işlerimizi de etkiledi. Bu seneyi atlatırsak, 'şükür' diyeceğiz. Allah yardımcımız olsun. Devletin kredi ödemelerinde  bize yardımcı olması gerekiyor aksi halde sonumuz kötü.

AVM'LERDEN DAHA GÜVENLİ

Hatice ÇELİK: Satışlarımız durgun. Ama çarşımız AVM'lere göre daha güvenli diye düşünüyorum. Vatandaşların çarşımızı tercih etmelerini bekliyoruz. Normalleşme sürecinde inşallah işlerimiz açılır. Umutluyuz.

NORMALLEŞME 

Fatih SARIOĞLU: Ekonomi şuan iyi değil. Ne kadar normalleşme süreci olsa dahi insanların içinde bir endişe var. Normalleşme süreci biraz uzun sürseydi. Belki daha iyi olurdu. Hiç değilse insanlar rahat rahat  alışverişlerini yapabilirlerdi. 

Esra VURAL, Yasin YILDIZ