https://www.youtube.com/watch?v=mWrRYPh7T9Q

Samsun'un İlkadım İlçesi Zafer Mahallesi'nde kurulması planlanan otopark için yapılacak kamulaştırma bedellerinin az olduğuna dikkat çeken vatandaşlar adeta isyan etti

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin İlkadım İlçesi Zafer Mahallesi'nde yapacağı Çiftlik Otoparkı için açıkladığı kamulaştırma bedelleri tepki çekti. Kamulaştırma bedellerini yetersiz bulan vatandaşlar, evlerini satmayacaklarını söyledi.

TEBLİGAT GÖNDERİLDİ
lkadım İlçesi Zafer Mahallesi'nde bulunan 2. Sokak ile Letafet Caddesi'nin kesiştiği noktaya Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından otopark yapılması kararı alındı. Nisan ayında encümen kararı ile meclisten geçen otopark için yapılacak kamulaştırma kararını evlerine gelen tebligatla öğrendiklerini belirten mahalle sakinleri, önerilen kamulaştırma bedelleri karşısında adeta isyan etti.

MAHALLELİ PANİK HALİNDE
Zafer Mahallesi Muhtarı Mehmet ACAR: Büyükşehir Belediyesi Zafer Mahallesi 2. Sokak'ta bulunan ada gibi olan yeri kamulaştırmak istiyor. Bunun için de vatandaşa tebligat gönderilmiş. Ben de konuyu vatandaşların bize gelip sorması ile öğrendim. Vatandaşlarda yer ile ilgili bir panik var. Mahallelinin çoğu mahkemeye başvurmaya başladı. Kimi ise belediyeye gidip malının değerini öğrenmeye, oradan bilgi almaya çalışıyor. Kısaca ani bir karar olduğu için vatandaşlar ne yapacağını da bilmiyor. İlerleyen zamanda neler olacak göreceğiz.

NEREDE NASIL YAŞAYACAK?
Şaban KESKİN: Buraya otoparkın lazım olduğunu düşünmüyorum. Eğer otoparka ihtiyaç varsa buranın yakınında bin 600 metrekarelik boş arazi var. Masraf etmeden oraya da yapabilirler. Buradaki tek dert, imkanı olmayan vatandaşı bunaltmak. Çünkü bir otopark yapılacaksa önce mülk sahipleri çağırılır, görüşleri alınır. Bu binada otoparka ihtiyacı olan var mı diye bir kere sordular mı? Biz bir hafta önce gelen kağıt ile öğreniyoruz konuyu. Bu apartmandaki herkes emekli ve yaşlı insanlar, başka bir yerde nasıl yaşayacak?

KABUL ETMİYORUZ
Mediha KESKİN: Pandemi döneminde ev sahipleri olarak bizim haberimiz olmadan evimiz kamulaştırılmaya gidilmiş. Bir hafta önce otopark yapılacağına dair bize tebligat geldi. Kağıdı gördüğümüzde şaşırdık. Böyle bir şeyi kabul etmiyoruz. Belediyenin biçtiği değer evim için 80 bin lira. O fiyat ile ev sahibi olamam. Bazı arkadaşlarımız yürütmeyi durdurma kararı için hukuki sürece başvurdu. Biz hiç bir şekilde bu konuyu kabul etmiyoruz.

İNSANLAR MAĞDUR
Fatih ÇORU: Koca Samsun'da yer kalmamış mahallemize göz koymuşlar. Burada birçok hane var. Bu insanlar nereye taşınacak, ne yapacak? Verilen paranın karşılığında buralarda ev yok. Annem yıllarca çalışmış, didinmiş, bu evi almış. Sana bu kadar para, evi boşalt diyorlar. Yani cidden komik bir durum. İnsanlar mağdur. Kısacası, Allah sonumuzu hayırlı eylesin.

KESİNLİKLE İSTEMİYORUZ
Kübra SEMİZ: 40 senedir bu mahalledeyim. Sadece bu alana otopark yapılması bizleri şaşırttı. Evlerimiz için verilen fiyat çok düşük, karşılığında ev verilse yine bu kadar tepki vermezdik. Burası çok değerli bir yer. Bu kadar dar bir alana nasıl bir otopark yapacaklar bilmiyoruz. Konuyu bir kaç avukata anlattık, onlardan da fikir aldık. Şu an bir dilekçede vermedik ama biz buraya otopark yapılmasını kesinlikle kabul etmiyoruz.

İHTİYAÇ YOK
Şevket Sami SAYDAM: Ben bir sene önce annem ve babam ile başka bir mahalleye taşındım. Burası baba ocağımız. Sanırım buraya gelmediğimiz için bizi de bulamadıklarından tebligat gelmedi. Annem komşuları ile görüşsün diye tekrar geri gelmeye karar verdik. Dün mahalleye geldiğimde komşulardan duydum. Belediye burayı yıkıp otopark yapacakmış.
Buranın zorunlu olarak otoparka ihtiyacı yok. Kısaca mağdur olduk, ilerleyiş nasıl olacak bilmiyoruz.

YAZIKTIR, GÜNAHTIR
Halil İbrahim Saraç (Esnaf) : Otoparka burada gerek yok. Burada yaklaşık 100 hane var. 100 hanenin hakkını belediye verebilecek mi? 100 bin veya 150 bin verecek ama o fiyatlarda ev yok. Bu binalarda yaşayan ya emekli ya dul ya da yaşlı. Yazıktır, günahtır.

BÜYÜK BİR RANT VAR
Özkan ARSLAN (Esnaf) : Bir esnaf olarak buranın otopark olmasını kesinlikle istemiyoruz. Kentsel dönüşüm denilmiş olsa anlayacağız ama burada büyük bir rant var. Bu otoparkı Büyükşehir Belediyesi mi işletecek bilmiyoruz.

KİMSE MAĞDUR EDİLMEMELİ
Ahmet KALDIRIM (Esnaf) : Mülk sahiplerinin, evlerinin değerini alıp almadığı önemli. Eğer değeri verilip, kamulaştırılıyorsa buna bir şey diyemem. Ama değeri kadar ücret vermiyorsa, mülk sahipleri burada sıkıntı yaşayacaktır. Komşumuz Nurşen teyze 80 yaşında, ömrü burada geçti. Bu kadın buradan nereye gidecek? Kısaca mülk sahipleri mağdur ediliyorsa sıkıntı olur.

Esra VURAL- Yasin YILDIZ