Samsun'da ekmek zammının zorunlu olarak yapıldığını belirten fırıncılar, buna rağmen mağdur oldukların söyledi. Vatandaşlar ise, sadece ekmeğe değil her şeye zam gelmesinden dert yandı

Samsun Fırıncılar Odası tarafından açıklanan yeni zam tarifesine göre 220 gram baston ekmeğin fiyatı 1.50 kuruşa yükseldi.

GEÇ BİLE KALINDI
Samsun'daki fırıncılar hammaddenin pahalılığından yakınarak, ekmeğe zam yapılmasında geç kalındığını, vatandaşlar ise her şeye zam geldiğini ve ekmek zammının en çok pandemi döneminde işsiz kalan vatandaşları etkileyeceğini söyledi.

Samsunlu fırıncılar ile vatandaşlar, ekmeğe yapılan son zammı Samsun Canlı Haber TV'ye değerlendirdi:

İŞLERİMİZ DÜŞMÜŞTÜ
Adem MALAY: Zamla birlikte ekmeğin gramajı da 20 gram daha arttı. Olması gereken bir zamdı. Koronavirüs nedeniyle işlerimiz çok düşmüştü. Un fiyatları, faturalar, kiralar bizi oldukça olumsuz etkiledi. Biz de geçinmekte güçlük çekiyoruz. Bazı vatandaşlar ekmeğe zam geldiği için tepki gösteriyor. Vatandaşların da ekonomik sıkıntıları var. Onlar da haklı. Biz vatandaşlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz. Parası olana da olmayana da kapımız açık.

FİYATLAR YÜKSEK
Muhittin KURT: Una, mayaya zam geldi. Dükkan kirası, işçi maaşları bunlar da var. Zaten bu zamana kadar zam gelmesi gerekiyordu ama ertelenmişti. Biraz gecikti ama sonunda geldi. 25 kuruş zam geldi fakat ekmeğin gramajı 20 gram yükseldi.

YERİNDE BİR KARAR
Dursun ŞAHİN: Fırıncılar için zam yerinde bir karar oldu. Un fiyatları zaten yüksek. Maliyetlerimiz de arttı. Koronavirüsten dolayı işsizlik de arttığı için vatandaşlar ekmeğe zamma tepki göstermeye başladı. Bizim açımızdan bakarsak bu zammın çoktan uygulanması gerekiyordu.

İHTİYACIMIZ VARDI
Ömer DEMİRAY: Olması gereken bir zamdı. Bizim ekmeği yaparken kullandığımız malzemelere gelen zammın kimse farkında değil. Bizim ihtiyacımız olan bir zamdı. İnsanların beklediği bir durumdu. Ekmek deyip geçiyoruz belki ama bunun fırıncılar için getirdiği zorluklar var.

EKMEĞE ZAM MAAŞA YOK
Eda KUPÇUOĞLU: Ekmeğe zam geldiği için üzgünüm. Zaten çoğu insan salgın nedeniyle işsiz kaldı. Ekmeğe gelen zam, vatandaşları zorlar. Zaten her şeye zam geliyor ama maaşlara yok.

ALIM GÜCÜ YOK
Cemal ŞAHİN: Ekmeğe zam gelmemeliydi. Piyasada her şeyin fiyatı neredeyse iki kat arttı. Vatandaşın alım gücü yok. Fırıncılar da haklı ama çözümü başka yerlerde aramak lazım. Sorunlara temelden bakmak lazım. Mağdur olan yine vatandaş oluyor.

YAPILMAMALIYDI
Yunus KELEŞ: Gramajı arttırıldı ama bir kaç gün sonra düşürerek zamlı fiyat üzerinden satış yapılmaya devam ederler diye düşünüyorum. Biz zamlara tepki göstermediğimiz sürece her gün her şeye zam gelmeye devam eder. İnsanlar zaten zor geçiniyor. Salgın dolayısıyla da binlerce insan işsiz kaldı. Zam yapılmamalıydı.

AZ BİLE GELMİŞ
Muradiye ERME: Bu piyasaya göre zam gelmesi normal. Az bile gelmiş. Ekmeğe 25 kuruş zam gelmiş çok mu? Ben yine tek yaşıyorum ekmek alabiliyorum ama diğer gelen zamlara ne diyelim? Emekliyim, zor geçiniyorum.

ONLAR DA HAKLI
Emine ÖNEL: Zamdan haberim yoktu. Ekmek alınca anladım zam geldiğini. Daha iyi oldu ekmeği israf edip, çöpe atmayız. Ben zammı normal karşılıyorum. Her şey çok pahalı. Fırıncılar da haklı bence. Onlar da ev geçindiriyorlar.

Merve İLHAN - Mustafa İNAN