https://youtu.be/QhgWNC1DTH8

Samsun Birlik Organları’nın toplantısı, koronavirüs önlemleri çerçevesinde gerçekleştirildi.  SESOB’un toplantı salonunda Başkanlar Meclisi havasında geçen toplantıda SESOB Başkanı Hacı Eyüp Güler’i pandemi sürecinde ve kontrollü sosyal hayatta esnafın yaşadığı sorunları ve hükümetten beklentileri anlattı.  Başkan Güler, esnafın yaralarının sarılması, onlara bayram müjdesi verilmesi gerektiğini söyledi. 

NAKİT DESTEĞİ SAĞLANMALI
Pandeminin hem sağlık hem de ekonomik açıdan önemli kayıpların yaşanmasına yol açtığını belirten Güler, “Lokantalar, kafeler, kahvehaneler, berberler, kuaförler pandemi öncesi gibi iş yapamıyor. Böyle bir durumda vergi ve prim ödemelerinin altından kalkılması mümkün değil. 2,5 ay sonra esnafın mali yükü 3 kat artmış olacak. Esnaf borçlarının hiçbirisini ödeyemez noktaya gelecek. Bu nedenle birikmiş vergi ve prim borçlarının 60 ay vadeyle faizsiz olarak yeniden yapılandırılması gerekiyor. Satıcılara yapılacak ödemeler, çekler, senetler, vergi ve prim borçları, birikmiş kira borçları derken kredi ödemeleri de başlıyor. Ödeme süresi gelen krediler de diğer borçlar gibi en az 2021 başına kadar ertelenmeli, esnafa özel yeni bir ekonomik paket hazırlanmalı. Hijyen şartlarına uyup, gerekli tüm tedbirler alarak işinin başında duran esnafımızın yeniden ayağa kalkabilmesi için karşılıksız nakit desteği verilmeli. İş yerleri kapalı olan ve açıldıktan sonra da belli kurallar neticesinde kazancı yarı yarıya azalan esnafımızın önümüzdeki Kurban Bayramı’nı rahat geçirmesi için gerekli nakdi yardım yapılmalı. Esnaf ve sanatkârlarımızın pandemi sürecindeki yaraları vakit kaybedilmeden sarılmalıdır” diye konuştu.

BAYRAM MÜJDESİ VERİLMELİ
Esnafın maliyet kalemlerinde önemli artışlar olduğunu ifade eden Güler, "Bu kalemlerden en önemlisi de kuşkusuz elektrik faturası. Esnaf yaz- kış dolabı, ışığı ve tabelası en çok elektriği kullanıyor ve kiradan sonra en çok ödemeyi de elektriğe yapıyor. Dolayısıyla özellikle pandemi sürecinde yeteri kadar zorluk yaşamış ve şimdilerle yeni yeni ayağa kalkmaya çalışan esnafımıza bu konuda bir destek yapılmalıdır. Bu yıl elektriğe hiç zam yapılmadı ve üç ay boyunca da yapılmayacağı belirtildi. Bu sevindirici fakat bunun yanında bir indirim de yapılması esnafımızı büyük oranda rahatlatır. BOTAŞ'ın maliyetlerinin düşmesi ile sanayi doğalgazına indirim yaptığı gibi elektrikte de indirim müjdesi bekliyoruz. Bu düşüş zam yapmamak değil de indirim yapmak olarak esnafımıza yansıtılmalıdır" dedi. 

OYUNA İZİN VERİLMELİ
Kahvehanelerin bir kültür olduğunu söyleyen Başkan Güler, “Tüm siyasetçilerin halka en hızlı ve doğrudan ulaştığı yerler kahvehanelerdir. Seçim zamanları meydanlardan daha büyük önem arz eden kahvehanelere şimdi sahip çıkma zamanı. Bu meslek gruplarımızın geçimine destek olunması amacıyla kahvehanelerde gereken hijyen tedbirleri ve Kovid-19 önlemleri alınmak kaydıyla oyunlar serbest bırakılmalıdır. Kahvehaneci esnafımızın artık oyunlarının oynanması için müjde bekliyor. Ayrıca 1 Haziran normalleşme takvimiyle birlikte halı sahalar hizmet vermeye başlamıştı. Ancak bir süre sonra halı sahalar kapatıldı. Bulaş riski nedeniyle maç yapılmasına izin verilmedi. Öte yandan D-4 Yetki Belgesi’ne sahip olan araçlardaki yüzde 50 oranında yolcu taşıyabilme uygulaması kaldırılmalı” dedi. 

KOLTUK SEVDALISI DEĞİLİM
Başkanlığını istemeyenlerin olduğunu ve kumpasların kurulduğunu öne süren Başkan Güler, “Ben bu koltuğa oturduktan sonra esnafım için ne yaparım ona bakarım. Benim başkanlıktan gitmem için uğraşanlar var. Kumpaslar kuruluyor. Koltuk sevdalısı değilim. Burada hizmet için varım. Allah rızası için çalışıyorum. Hiç kimse Eyüb Güler’in bir çıkarı var diyemez. Yaklaşık 40 senedir teşkilatın içindeyim. Esnafın başkanıyım, esnaf için çalışıyorum.  Ama bunu kabul edemeyenler var bu memlekette. Başkanlıktan gitmemi isteyenler var. Diyorum ki sizin Allah korkunuz yok mu, ne istiyorsunuz? Memleketim için, esnafım için, fakir fukara için çalışıyorum. Esnafım için kavga bile ediyorum. Biz birbirimize sahip çıkacağız.  Akıl alır iş değil, ortam bozuk. Ne kimsenin yağcısı ne de kuklası olurum. Sizin için her şeyi yapmak mecburiyetindeyim” diye konuştu.

SİNECEK MÜJDE VERDİ
Atakum Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Sinecek ise, esnafa bir müjde verdi. Sinecek, “Başkanımızın yaptıkları ve yapacakları ortadadır. Kendisine başarılar diliyorum. Şu andan itibaren, haziran ayı içerisinde takibe düşmüş bütün borçlar, 24 ay vadeyle taksitlendiriliyor, defaten ödeyenlerin geçmişe dönük faizleri siliniyor. Müjdeyi sizinle paylaşmak istedim” ifadelerini kullandı. 

TABAN YAPMIŞ DURUMDAYIZ
Yabancılar Çarşısı esnafının zor durumda olduğunu belirten Yabancılar Çarşısı Odası Başkanı Olcay İnanç ise “Ülkemizde ciddi anlamda İşsizlik söz konusu. Bu işsizlikle beraber, küçük esnafın düştüğü sıkıntının çözülmesi lazım. Yabancılar Çarşısı olarak en hareketli döneminde taban yapmış durumdayız. En hareketli dönemde böyleysek kış ayında ne yaparız. Çünkü vatandaş pandemiden ötürü alışveriş yapmıyor.  Bu yüzden devletimizden küçük esnafa yönelik paketler hazırlamasını talep ediyoruz.  Siz zaten üst kurulumuz olarak elinizden geleni yaptınız. Bundan ötürü teşekkür ediyorum” dedi. 

BAŞKAN GÜLER’E TEŞEKÜR
Samsun Lokantacılar Pastacılar Tatlıcılar Pideciler ve Balıkçılar Odası Başkanı İsmail Balcı da, pandemi sürecinde sorunlarla ilgilendiğini belirterek, “Bu sorunlar hepimizin sorunu. Özellikle siyasetçiler bakanlıkların kapılarını aşındırsalar bu sorunlar çözülecek. Nerede bizim sorunların çözümü? Pirimler yüksek, kiralar ödenemiyor. Bu sorunlarla ilgilenilmesi lazım. Eyüb Başkan gerçekten ilgilerle görüşerek esnafın sorunlarına çözüm bulmaya çalışıyor. Gayretlerinden ötürü teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

YOĞUN KATILIM

Toplantıya Samsun Berberler Odası Başkanı Zabit Pilan, Samsun Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, Samsun Elektrikçiler, Elekronikçiler ve Teknisyenleri Odası Başkanı Murat Yılmaz, Samsun Fırıncılar Odası Başkanı Yılmaz Yiğit, Samsun Kasaplar Odası Başkanı Ömür Şen, Samsun Kahveciler, Büfeciler ve Gazinocular Odası Başkanı Mustafa Kara, Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, Samsun Sabit Seyyar Pazarcılar ve Manavlar Odası Başkanı Muhammet Yazıcı, Samsun Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Vekili Yusuf Erkan, Samsun Servis Aracı İşletmecileri Odası Başkanı Hüseyin Binay, Bafra Bakkalar Odası Başkanı Aziz Öztürk, Bafra Berberler Odası Başkanı İmdat Akay, Bafra Elektrikçiler ve Elektronikçiler Odası Başkanı Bülent Kulaksız, Bafra Fırıncılar Odası Başkanı Temel Bektaş, Bafra Kahveciler Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, Bafra Kunduracılar Odası Başkanı Sedat Göbeloğlu, Bafra Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Hurşit Tulum, Bafra Marangoz Mobilya ve Ağaç İşleri Odası Başkanı İlhan Eken, Bafra Pazaryerleri Odası Başkanı Hüseyin Topuz, Bafra Terziler, Tuhafiyeciler ve Hazır Giyim Odası Başkanı İlyas Aşçı, Çarşamba Berberler Odası Başkanı Ümit Atşan, Çarşamba Demirciler Odası Başkanı  Başkanı İsmail Çelik, Çarşamba Fırıncılar Odası Başkanı Esat Akkaya, Çarşamba Kahveciler Odası Başkanı Erdal Çalışkan, Çarşamba Kunduracılar Odası Başkanı Osman Aydın,Çarşamba Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Kerim Çakır,  Çarşamba Marangozlar Odası Başkanı Kerim Dikkol,  Çarşamba Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Musa Bala, Çarşamba Terziler Odası Enver Yılmaz, Vezirköprü Bakkallar Odası Başkanı Ümit Çörüş, Vezirköprü Madeni İşler Odası Başkanı Ercan Çoşkun, Vezirköprü Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hüseyin Yılmaz,  Vezirköprü Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı  Orhan Şahin, Alaçam Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Özyılmaz, Yakakent Esnaf ve Sanatkarlar ve Şoförler Odası Başkanı Duran Karga, Havza Bakkallar Bayiler ve Manavlar Odası Başkanı Emin Aysan, Havza Kahveciler Odası Başkanı Hüseyin Karaçoban, Havza Madeni İşler, Marangozlar ve Kalaycılar Odası Başkan Vekili Şaban Döndür,  Havza Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ertuğrul Pekpolat, Ladik Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Turna, Ladik Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Süleyman Mısırlı,  Kavak Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ali Rıza Kısa, Kavak Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Arif Kaya, Asarcık Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Recep Demirtaş,  Tekkeköy Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Murat Erol, Salıpazarı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Adem Osma,  Salıpazarı Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Aydın,  Terme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Recep Özcan, Terme Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Şuayip Akbulut ve Evci Esnafve Sanatkarlar Odası Başkanı Hüseyin Özdemir katıldı.