https://youtu.be/1QuAgPCVl3M

Samsun'da koronavirüs tedbirleri kapsamında kapatılan ve 12 Mayıs'ta alınan sıkı önlemlerle birlikte yeniden açılan Yabancıları Çarşısı esnafı sıkıntı yaşamaya devam ediyor.

Yabancıları Çarşısı esnafı, yaşadıkları sorunları Samsun Canlı Haber TV'ye anlattı. Olumsuz etkilerin devam ettiğini ve işlerin durgun belirten çarşı esnafı, desteklerin artırılması gerektiğini söyledi

BİR YIL KİRA ALINMASIN
Samsun Yabancılar Çarşısı Derneği Başkanı Alaaddin SAYIN: Çarşımızı tüm tedbirleri alarak açtık. Doğal havalandırma sistemimiz ile birlikte vatandaşlarımız havadar bir ortamda alışveriş yapabilir. Yurtdışı seyahat yasağı olduğu için, diğer ülkelerden henüz şehrimize giriş olmadı. Bu da esnafımızı olumsuz yönde etkiliyor. Bir esnafın 3 ay kapalı kalması bir yılının heba olması demek. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir'den bir yıllık kira almamasını rica ediyoruz. Vatandaşlarımız, küçük esnaftan alışveriş yapmalı ve onlara desteklerini sürdürmeliler ki, ayakta dursun.

DESTEK ARTMALI
Samsun Yabancılar Pazarı Odası Başkanı Olcay İNANÇ: Zor bir sürecin içine girdik ve bundan en çok küçük esnaf etkilendi. Küçük esnafa yönelik desteklerin artırılıp, BAĞKUR, SSK ve kredi borçlarının 2020'nin sonuna kadar ertelenmesini istiyoruz. Esnaf şu anda gerçekten çok zor durumda. Çarşımızda doğal havalandırma sistemi ile birlikte hava sirkülasyonu sağlanıyor. Girişlerde ateş ölçümü yapılıyor ve asla maskesiz kimseyi almıyoruz. Çarşımızın güvenle alışveriş yapılabilecek bir yer olduğunu belirtmek isterim.

ETKİSİ DEVAM EDİYOR
Mevlüt SELMAN: Şu anda salgın zamanında yaşanan sıkıntılar etkisini göstermeye devam ediyor. Yavaş yavaş işler açılmaya başladı ama esnaf çok zor zamanlar geçirdi. Yurtdışı yasağının kalkması ve gurbetçilerin gelmesiyle işlerimizin düzene gireceğini düşünüyorum. Hükümetimiz elinden geldiği kadar fedakarlık yapıyor ama bu süreçte küçük esnafa daha fazla destek verilmeli. Samsun halkımızı da çarşımıza bekliyoruz ve küçük esnafa sahip çıkmalarını rica ediyoruz.

YANIMIZDA OLSUNLAR
Mehmet SÜMERTAŞ: Yaşadığımız sıkıntılar devam ediyor. Küçük esnaf olarak bu zorluklarla yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Doğal havalandırma sistemimiz var. Tüm önlemleri aldığımız için vatandaşlarımız çarşımıza gelmekte tereddüt etmesin. Sabır ve mücadele ile daha iyi günlere kavuşacağımızı düşünüyorum. Vatandaşlarımız küçük esnafa sahip çıkarak bizim de sigorta ödediğimizi, personel çalıştırdığımızı unutmayarak yanımızda olsunlar istiyoruz.

ZOR DURUMDAYIZ
Esmer KIZILKAYA: İşlerimiz eskisi gibi değil ama aylarca açamadığımız için buna da şükrediyoruz. Esnaf çok zor durumda ve desteklerin artırılmasını istiyoruz. Küçük esnafa sahip çıkılmalı.

FATURALARI ÖDEYEMEDİM
Sinan ÇİLENGEROĞLU: Hala sıkıntılı günler geçirmeye devam ediyoruz. Beklentilerimiz var ve devletimizden destek istiyoruz. Esnafın durumu çok zor. Krediye de başvurdum ve kredi de alamadım. Faturalarımızı ödeyemedik. Biz devletimizin yanındayız ve lütfen devletimizin de küçük esnafın yanında olsun.

DÜZELMESİNİ BEKLİYORUZ
Hakan ALBAYRAK: Yaşadığımız sıkıntılar hala devam ediyor. İşlerimiz çok durgun ama düzelmesini bekliyoruz. Buna da şükürler olsun. Aldığımız krediler bize can suyu oldu ama ödemeleri biraz daha erteleseler çok daha iyi olur. Biz bu şartlarla ne çek ne de senet ödeyebiliriz.

VATANDAŞLARI BEKLİYORUZ
Selim HAFİF: Ülkemiz zor bir süreçten geçti. Dükkanlarımızı açtık ve buna da şükrediyoruz. Bizim öncelikli temennimiz sağlık ve sıhhat. İşlerimiz de ilerleyen zamanlarda düzelecektir. Çarşımız tüm önlemleri aldı ve vatandaşlarımız çarşımıza gelerek güvenilir bir şekilde alışverişlerini yapabilir. A'dan Z'ye her şey var çarşımızda. Samsun halkını çarşımıza bekliyoruz.

DEMİR'DEN RİCA EDİYORUZ
Turan KONUK: İşlerimiz iyi değil ama şükrediyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Demir'den bu sene bizden kira almamasını istiyoruz. Destekler biraz daha artırılmalı ama Allah yine de devletimize zeval vermesin diyoruz. Samsun halkımızı pazarımıza davet ediyoruz. Alışveriş yapmaları şart değil. Gelsinler, gezsinler bir çayımızı içsinler istiyoruz.

YAPILANMA BEKLİYORUZ
Ali BOR: Çarşımız boş ve işlerimiz çok durgun. Esnaf çok zor durumda. Çeki, senedi, kredisi olan esnaf arkadaşlarımız var. BAĞKUR, SGK primleri çok yüksek. Borçlarımız birikti, ödenemiyor. Devletimizden primler hakkında bir yapılanma bekliyoruz.

PRİMLERİ ÖDEYEMEDİK
Hıdır AKYÜZ: Pandemi sürecinde biz de zor günler geçiriyoruz. Verilen destekler yetmedi ve çalışanlarımızın sigorta primlerini ödemekte zorlanıyoruz. Devletimizden ileriye dönük bir destek daha bekliyoruz.

Merve İLHAN-Yasin YILDIZ