https://www.youtube.com/watch?v=MZv5ldnkxv4&feature=youtu.be

Baro seçim sistemiyle ilgili yapılması düşünülen değişikliğe tepki göstermek için Ankara'ya yürüyen Baro Başkanlarının, Ankara'ya girişinin engellenmesine ilişkin Samsun Barosu üyeleri Adliye önünde basın açıklaması düzenledi.

Samsun Adliyesi önünde yapılan basın açıklamasında konuşma yapan Samsun Barosu Genel Sekreteri Kutluhan Gökçe şu ifadelere yer verdi:

YÜRÜYÜŞLERİ ENGELLENDİ
Gökçe: "50 civarında baro başkanımız 19.06.2020 Cuma günü bulundukları şehirlerden Ankara’ya yürüyüş başlatarak anayasal demokratik haklarını kullanmayı tercih etmişlerdir. Dün, yani 22.06.2020 tarihinde Ankara’da sembolik bir yürüyüş gerçekleştirip Anıtkabir’i ziyaret edecek baro başkanları kente sokulmamış hiçbir yasal dayanağı olmadan yürüyüşleri engellenmiş bu da yetmezmiş gibi daha sonra kendilerine desteğe gelen diğer baro başkanları ile birlikte fiili bir gözaltı uygulamasına tabi tutulmuşlardır. Gaziantep Barosu Başkanı Av. Bektaş Şarklı’nın darp edilmesini ve çoğu meslektaşımızın maruz kaldığı bu kanunsuz engellemeyi kabul etmemiz mümkün değildir" dedi.

BAROLARIN SUSTURULMASI, ÜLKENİN SUSTURULMASI DEMEKTİR
Barolar yargının kurucu unsurlarından savunmanın temsilcisi olduğunu söyleyen Gökçe, "Adaletin üç sac ayağından biri olan Avukatlık mesleğinin temsilcileridir. Barolar demokratik hukuk devletinin savunucuları, vatandaşların hak arama hürriyetinin güvencesidir. Barolar, şiddete maruz kalan kadınların sesi, istismar edilen çocukların güvencesi, adalete erişecek ekonomik gücü olmayan her vatandaşın hamisidir. Barolar hayvan haklarının bekçisi, çevre ve doğamızın yok edilmesine yönelik girişimlerin en önemli engelidir. Baroların bölünmesi, Baroların parçalanması, Baroların susturulması demek; kadının susturulması, çocuğun susturulması, işçinin, memurun, emeklinin, çevrenin, doğanın susturulması demektir. Baroların susturulması demek, topyekün bir ülkenin susturulması demektir. Hiç kimse onu bulandırmadığı ve ihlal etmediği sürece hukuk, teneffüs ettiğimiz hava gibi görünmez ve tutulmaz bir şekilde etrafımızı kaplar. Hukuk ancak kaybettiğimizi anladığımız zaman değerinin farkına vardığımız sağlık gibi sezilmez bir şeydir. Bu nedenle bizler inanıyoruz ki, her türlü hak arama hürriyetinin yegane savunucuları olan Baroların susturulmasına, biz Avukatlardan dahi önce 80 milyon vatandaşımız karşı çıkacak, engel olacaktır" dedi.

KANUNSUZ ŞİDDETİ KINIYORUZ
Samsun Barosu Genel Sekreteri Kutluhan Gökçe konuşmasına şöyle devam etti "Savunma hakkı, her bireyin ömrü boyunca ihtiyaç duyacağı en temel haklardan birisidir. Savunma hakkı kaybolursa, savunma hakkı siyasallaşırsa yargı siyasallaşır; yargı siyasallaşırsa adalet terazisinin hak dengesi bozulur. Bizlerin dün olduğu gibi bugün de tek amacı vatandaşın en büyük ihtiyacı olan adaletin koşulsuz şartsız dağıtılmasının sağlanmasıdır. Giydiğimiz cübbenin bizlere yüklediği büyük misyon budur. Bu misyona sahip binlerce avukatın temsilcisi sıfatıyla şu anda Başkentte bulunan Baro Başkanlarımıza uygulanan kanunsuz şiddeti kınıyoruz" diye konuştu.

Haber: Mustafa İNAN