https://www.youtube.com/watch?v=Q8zjHQ4RUl4

15 Temmuz 2016 gecesi yaşananları anlatan dönemin AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz ile siyasi partilerin il başkanları, birlik ve beraberlik sayesinde darbe girişiminin başarısızlığa uğradığını söyledi

Türkiye, 15 Temmuz 2016 gecesi Türk Silahlı Kuvvetleri içinde örgütlenmiş FETÖ'nün üyesi bazı generallerin ve askeri personelin içinde olduğu kanlı bir darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı. İhanet girişimi tüm Türkiye'de olduğu gibi Samsun'da da halkın sokağa çıkması ve TSK içinde vatanına, milletine, devletine bağlı olan gerçek asker çoğunluğun destek vermemesi üzerine akamete uğratıldı.

Dönemin AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel ve MHP İl Başkanı Taner Tekin ile CHP İl Başkanı Tufan Akcagöz, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Samsun'da yaşananları Samsun Medya Grubu'na anlattı.

BERABER BU İŞİN
ALTINDAN KALKTIK
Dönemin AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri KURT: Kalkışma girişiminin olduğunu ilk öğrendiğimde 'Bunu bir şekilde defederiz' düşüncesi bende en baştan beri hakimdi. Gecenin ilerleyen saatlerinde meclisin bombalanması ile bu memleketin hatırasına çok kötü izler bıraktı. Bu kalkışmanın millete ağır bir faturası olur endişem vardı ama birlik ve beraberlikle bu işin altından kalktık. Darbe girişimini öğrenip Cumhuriyet Meydanı'na gelen ilk vekillerden biriydim. İnsanların yüzünde tedirginlik ifadesi vardı fakat dakikalar ilerledikçe bu endişe yerini memlekete ve hükümete sahip çıkma arzusuna bıraktı. Benim orada en çok hoşuma giden şey, AK Parti'nin önceki dönemlerde görev yapmış il başkanları ve belediye başkanları Cumhuriyet Meydanı'nda çoktan yerlerini almış olmasıydı. Biz daha onları çağırmadan her biri etrafımızdaydı.

O AKŞAM GURUR DUYRUM
Dönemin Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı, AK Parti Samsun Milletvekili Yusuf Ziya YILMAZ: 15 Temmuz 2016 gecesi Cumhuriyet Meydanı'nda devletine sahip çıkan, demokratik bilinci yükselmiş bir halk vardı. Meydana o gece yığınlar geldi. Hep birlikte orada sabahladık ve sabah namazımızı Büyük Cami'ye giderek hep birlikte kıldık. O gece, demokratik bilinci yükselmiş bir halkın kendi seçtiği iktidarına sahip çıkışı vardı. Biz büyük bir şaşkınlık içindeydik. Hiçbir zaman böyle bir silahlı kalkışmanın olabileceği aklımızın ucundan geçmezdi. Bir taraftan da vatandaşlarımızın Samsun'un çeşitli bölgelerinden akın akın meydana gelişi ve bu harekete karşı kendilerini siper edişi ancak demokratik bilinci gelişmiş bir halkın yapabileceği işti. Ben Türk insanı ile o akşam gurur duydum.

MİLLETİMİZ MÜSAADE ETMEDİ
Dönemin AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem GÖKSEL: 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminin yaşandığı gece Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile dönemin Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Büyükşehir Belediyesi'nin bir açılışı için Samsun'a gelmişlerdi. Açılışı yaptıktan sonra Bakanlarımız ve misafirlerimiz ile akşam yemeğindeyken bir hareketlilik meydana geldi. İlk dakikalarda bilgi kirliliği oldu fakat sonunda bir darbe girişimi olduğu anlaşıldı. Yemeği yarıda bırakarak apar topar Vali Konağı'na geçildi ve Ankara ile irtibat kurulmaya çalışıldı. Sonrasında Genel Merkez'den gelen mesajla birlikte parti binalarını korumak için yola çıktık ve teşkilatı organize ederek insanları Cumhuriyet Meydanı'na sevk ettik. Diğer illerde sadece büyük meydanlarda toplanılırken, biz Samsun'da tüm ilçelerin meydanlarını doldurduk. Vatandaşlar çok heyecanlıydı. Yanlış bir olaya mahal vermemek için ve sukuneti korumak için vatandaşlarımızın yanında olarak ortamı sakinleştirdik. Allah böyle bir durumu hiçbir ülkeye yaşatmasın. Bu girişim başarıya ulaşsaydı şimdi ne olacağımız belli değildi. Türkiye'nin çeşitli illerinde şehitlerimiz oldu. Nasıl kıydınız bu insanlara? İktidarı silah zoruyla ele geçirmek istediler fakat milletimiz buna müsaade etmedi. Allah milletimizden razı olsun.

HÜKÜMETİMİZİN YANINDA
OLDUĞUMUZU GÖSTERDİK
Dönemin MHP Samsun İl Başkanı Taner TEKİN: 15 Temmuz 2016 yılı bir daha yaşamak istemeyeceğimiz, karanlık gecelerden biriydi. Uzun yıllar boyunca devletimizin çeşitli kademelerine sızan Amerika destekli bir terör örgütü ülkemizi ele geçirmek istedi. O gece ilk haberi aldığımız andan itibaren, Genel Başkanımız Devlet Bahçeli'nin 'Bu binanın ışıkları sönerse, Türkiye'nin ışığı söner' talimatı doğrultusunda il binalarımıza giderek ve partimizin ışıklarını yakarak demokrasinin ve seçilmiş hükümetin yanında olduğumuzu gösterdik. Türk ordusu üniformasının altına sığınmış vatan hainleri bu ülkenin evlatlarının üzerine bombalar yağdırırken, genel başkanımızın tavrı darbe girişimin bastırılmasında büyük bir rol oynadı. Türk milletinin birlik ve beraberlik duygusuyla, vatan, millet, bayrak sevgisiyle hareket etmesi, o karanlık gecenin ardından doğan bir güneş oldu.

BERABERCE YÜRÜDÜK
Dönemin CHP Samsun İl Başkanı Tufan AKCAGÖZ: 15 Temmuz 2016 gecesi yönetim kurulunun üyesinin beni arayarak haber vermesinin ardından televizyonlara kitlendik ve ne olduğunu anlamaya çalıştık. O sıralarda Cumhuriyet Meydanı'nda toplanmalar başlamıştı. Beni arayan parti teşkilatı üyelerine emniyet güçlerine kulak vermemiz gerektiğini söyledim. Ankara'dan, İstanbul'dan acı haberler gelmeye başladı. Bir terör yapılanması o gece harekete geçmiş, meclisi bombalıyor, vatandaşların üzerine kurşunlar yağdırıyordu. Biz 82 milyon insan hangi görüşten olursak olalım demokrasiye sahip çıkacaksak eğer önce birbirimize saygı duyacağız. Devlette yükselmenin liyakattan başka kriteri olmamasını savunmalıyız. Biz 15 Temmuz'dan sonra Samsun Valiliği öncülüğünde, dönemin bakanları ve vekilleriyle elimizde bayraklarla beraberce yürüdük. Eğer birlik ve beraberliğimizi bozarsak birileri bir gün ülkeyi ele geçirebilir mantığıyla hareket etmeli ve uyanık olmalıyız.

Merve İLHAN