https://youtu.be/g9b5d2DCDsQ

Sorularımızı yanıtlayan Samsunlu vatandaşlar, Samsun'un depreme hazır olmadığını belirterek, binalarda denetim yapılması gerektiğini ifade etti

Samsun Canlı Haber TV mikrofonlarına değerlendirmelerde bulunan vatandaşlar, Samsun'un olası bir depreme hazır olmadığını, büyük bir deprem yaşandığında çoğu binanın yıkalacağını düşündüklerini söyledi.

GEÇ KALINDI
Derya ÇALIŞKAN: Binaların sağlam olduğuna hiç inanmıyorum. Tedbir almak için geç kalındı. Çok kolay şekilde bu sorunu halledebilirlerdi ama herkes kendi cebini düşünüyor. Kötü yapılmış binalar insanların mezarı olacak. Samsun'da 1943 yılında çok büyük bir deprem yaşandı ve o depremden sonra bir daha böyle bir afet yaşanmaz havasına girildi. Acilen bütün binalar kontrol edilip dayanaksız olanların yıkılması ya da güçlendirilmesi gerekiyor.

GÜVENDE DEĞİLİZ
Cemil GÖL: Samsun'da çok fazla dayanıksız bina bulanuyor. İnsanlar güvenliği olmayan evlerde yaşamaya devam ediyor. Bütün binalar kontrol edilip, hasarlı binalardan insanların tahliye edilmesi gerekiyor. Aksi takdirde depremin ne zaman olacağı belli olmaz. Olası bir afet durumunda binlerce insan zarar görebilir. Bu konuda devletimiz, vatandaşına sahip çıkmalı ve el uzatmalıdır. Ladik depreminden bu yana hiçbir şey değişmedi ve hiçbir önlem alınmadı.

ÖLÜME TERK ETTİLER
Turgut TÜYAN: Binalarımız hiç sağlam değil. Müteahhitler kar elde etmek için vatandaşı ölüme terk ediyorlar. Bunun, her depremde örneklerini gördük. Bu işin ehli olmayan, sadece haksız para kazanmak için bu sektörde insanların canına kast eden insanlar var. Devlet bu duruma el koymalı.Tüm bu binaların en hızlı şekilde tespit edilmesi ve gerekenin yapılması gerekiyor. Ayrıca yıllarca deprem vergileri verdik. Bu vergilerin bugüne kadar hiçbir depremde kullanıldığını görmedim. Ayrıca Ladik depreminden bu yana Samsun deprem konusunda hiçbir önlem almadı. Kuzey Anadolu Fay Hattı'na yakın bir bölgedeyiz. Bile bile ölümü beklemek olmaz.

DEĞİŞİM OLMADI
Nazife AKDOĞAN: Günümüzde binalar yapılırken malzemeden çalınıyor. Sırf üç kuruş fazla kazanmak için insanların canına kast ediyorlar. Binaların büyük çoğunluğu eski ve güçlendirmeye ihtiyaç duyuyor. Geçtiğimiz günler İzmir'de yaşanan deprem Samsun'da yaşansaydı çok daha farklı bir tablo olurdu. Ladik depreminin üzerinden 70 küsür yıl geçti ama bu süre içinde Samsun'da hiçbir tedbir ve değişim olmadı. İnsan hayatı bu kadar ucuz olmamalı.

TESPİT EDİLMELİ
Türkan KURT: Samsun'da çok fazla eski bina var. Yetkililer bu binaların ne durumda oluğunu öğrenmek için bugüne kadar hiçbir şey yapmadı. Ladik depremi yaşandığında ben çok küçüktüm ama o günden bugüne Samsun'da hiçbir şey değişmedi. Olası bir deprem halinde halimiz çok kötü olacak. En kısa sürede bütün binaların risk durumlarının tespit edilmesi gerekiyor.

Emre ÖNCEL