https://youtu.be/aDpoh7tOaXY

Samsun'da üreticiller sahte bala karşı vatandaşları güvendikleri esnaftan bal almaları konusunda uyardı

Samsun'da bal üreticisi Murat Kolçak, sahte balın renginden, kıvamından, kokusundan ya da tadından anlaşılamayacağını belirterek vatandaşlara uyarılarda bulundu.

ÜRETİM AZALIRSA
FİYAT ARTAR
Pandemi dolayısıyla bal üretiminin azaldığını ifade eden Kolçak "Balın fiyatları elde edilişin zorluğuna göre ve çiçek çeşitliliğine göre değişir.Üretmiş olduğumuz ballar 70 liradan başlayarak 350 liraya kadar devam ediyor. Tıbbi bal olarak belirttiğimiz Orman Gülü balı ise 1100 liraya kadar yükseliyor.Pandemi dolayısıyla ve havaların kurak gitmesi ile bal üretimi azaldı.Bal ne kadar az üretilirse o kadar fiyat artıyor " dedi.

SAHTE BAL NASIL ANLAŞILIR ?
Murat Kolçak, sahte bal ile gerçek balı tadıyla ayırmanın mümkün olmadığını ifade ederek şunları söyledi: "Analiz dışında balın sahte olup olmadığını anlamanız çok zor, insanlar bal alışverişini ise güvendikleri yerden almaları gerekir.Kulaktan duyma sözlere inanarak bal almanız doğru değil. Balın gerçek olduğunu anlamamız için küçük bir belirti ise kavonoz içindeki çiçek ballarının bir süre sonra kristalleşip donuyor olması ve tereyağı kıvamını alması gerekiyor,fakat donma süreci balın çeşitine göre değişiklik gösterebilir.Bal donuyor ise sahte bal değildir.Eğer bal donmuyor ise korkmalısınız."

Tuğba SÖYLEMEZ, Yasin YILDIZ