https://www.youtube.com/watch?v=9-EUpTEhZDU

Samsun Canlı Haber mikrofonlarına konuşan Atakum Kurupelit Yat Limanı mevkiindeki işletme sahipleri, limanın doldurulması kararının yanlış olduğunu belirterek, dolgu yapıldığında kötü etkileneceklerini belirtti.

Samsun'un Atakum İlçesi'nde Kurupelit Yat Limanı mevkiindeki işletme sahipleri, su sirkülasyonu sağlayamayan ve kumla dolduğu için hizmet veremeyen limanın doldurulması kararının yanlış olduğunu, milyon liralık yatırımların heba olacağını ve işlerinin ciddi oranda etkileneceğini ifade ederek, karara tepki gösterdi.

YATIRIMLAR BOŞA GİDECEK
Open Kafe İşletmesi Ortaklarından Emrah ÇIKRIKÇI: İnşaatın başlamasıyla yat limanındaki esnaf tamamen bitecek ve yapılan yatırımlar boşa gidecek. Koku olduğundan bahsediyorlar ama iki yıldır buradayım ve bir koku almıyoruz. 7'den 70'e herkes burada mutlu bi şekilde vakit geçiriyor. Limadan hafriyat kamyonları çalışmaya başladığı andan itibaren, çok kötü etkileneceğiz. Basından takip ettiğimiz kadarıyla doldurulduktan sonra da ne olacağı belli değil. Buraya İstanbul'daki Tuzla Marina gibi bir şey yapılacaksa, bizim buraya harcadığımız yatırımın hiçbir anlamı ve değeri kalmayacak. Yeni yer açmış arkadaşlarımız var. Milyonlarca liralık yatırımlar yapıldı. Esnaf olarak bir açıklama bekliyoruz.

CİDDİ YATIRIMLAR YAPILDI
Open Kafe İşletmesi Ortaklarından Gökhan ÇAKIR: Kurupelit Yat Limanı'ndaki işletme sahipleri ciddi yatırımlar yaptı. Burası Karadeniz'in en güzel yeri. Şehir dışından bir çok kişi bu limanda vakit geçirebilmek için geliyor. Medyadan da takip ettiğimiz kadarıyla birçok kişi imza kampanyasına başladı. Bir belirsizlik var. Buranın doldurulmasıyla hem doğal güzellik yok olacak, hem de esnaf büyük oranda etkilenecek. Biz mekanımızı tutarken deniz kenarı diye tuttuk. Doldurulması olumsuz yönde etkileyecek. Çünkü insanlar mekanlara, deniz manzaralı olduğu için geliyor. Burada yaklaşık 2 milyondan aşağı yatırım yapan esnaf yok. İşletmelerin hepsi çok yeni. Çok mağdur olacağız.

KARAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Fatih SÜNE: Yat limanın doldurulmasıyla işletmeler çok zorlanacak. Hatta bazı işletmeler kapanmak zorunda kalacak. Burada limana endeksli bir ticaret var. Vatandaşlar doğal güzelliği için sahildeki mekanlara geliyorlar. Bu alana bir dolgu yapılırsa ve deniz uzaklaşırsa, insanlar gelmyecek. Yat limanı doldurulursa bu mevkiideki işletmelerin hayatlarını devam ettirmeleri mümkün değil. O yüzden yetkililer bu tür kararları kişisel olarak değil, bu kentin yarınları ve çocukları için almalı ve kararı tekrar gözden geçirmelerini istiyorum.

İNANIN ÇOK ÜZÜLDÜK
Samsun Tren İşletme Ortaklarından Ömer Çamlıbel: Yat Limanının doldurmasıyla, buradaki tüm işletmeler olumsuz yönde etkilenecek. Alınan kararı basın aracılığıyla öğrenmek bizleri çok üzdü. Liman yapılırken, kendi tapulu yerlerimizden devlete verdik ve katkı sağladık. Fakat alınan son kararla beraber buradaki doğallığın bozulması istemediğimiz bir durum. Bu alan doldurulduktan sonra ne yapılacağını bilmiyoruz. Muallakta olan bir konu. Çalışanlarımızla beraber iyi bir işletme olabilmek çaba sarfediyoruz. Ancak şu an gördüğümüz kadarıyla buradaki inşaat süreci ve sonrası, bizleri zor duruma sokacak. Sadece bizi değil, limandaki tüm işletmeleri büyük ölçüde etkileyecek.

ASLA YATIRIM YAPMAZDIM
Kaffa Kaffee İşletme Ortaklarından Ahmet TURAN: Yat limanı rağbet gördüğü için buraya yatırım yaptım ve bir işletme açtım. Doldurulacağını bilseydim asla yatırım yapmazdım. Bu alanın dolgu sahası olması mantık dışı. Yatırımımız yaklaşık 3.5 milyon lira civarı. 30 personel çalıştırıyoruz. Açılışımızı yaptık limanın doldurulacağı söylendi. Buranın doldurulması demek, ev sahiplerinin, evinin değerinin düşmesi, işletme sahiplerinin batması, arsa bedellerinin düşmesi demek. Her şeyi geçtik, doğanın bozulması demek. Durumumuz gerçekten kötü. Pandemi ve ekonomik kriz var. Bir de yerel yönetim yat limanını dolduracak. Burası doldurulur ama buraya ne yapılacak? Bize ne yararı olacak? Bunları bilmek bizim hakkımız.

Esra VURAL