https://www.youtube.com/watch?v=v2kWk8pLN1A

Pandemi dolayısıyla servis şoförlerinin mağdur olduğunu belirten Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay, "Yaklaşık 6 aydır aracın kontağını çevirmeyen servis şoförleri var. Arkadaşlarımız çektikleri krediler ile ayakta durmaya çalışıyor" dedi

Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay, koronavirüs salgını dolayısıyla servis şoförlerini çalışamaz hale geldiğini ve bin 250 esnaftan çoğunun lokanta, çay ocağı, inşaat, fındık ve çay toplama işinde geçici olarak çalıştığını söyledi.

KREDİLERLE GEÇİNİYORUZ
Türkiye'de koronavirüs salgını dolayısıyla okulların kapanması, servis işletmecilerini olumsuz yönde etkiledi. Servis esnafının çok zor durumda olduğunu belirten Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Binay, "Pandemiden dolayı yaklaşık 6 aydır aracın kontağını çevirmeyen servis şoförleri var. Esnafımız, kredilerle ayakta durmaya çalışıyor. Muayene, vergi, bakım-onarım, güzergah, oda ve esnaf-sicil aidatı ücreti 8 bin lira tutuyor. Eğer 'Okul Servis Araçları Yönetmeliği' 3 Eylül'de yürürlüğe girerse, sensör sistemi ile birlikte yola çıkmamız için 30 bin TL gerekiyor. Bin 250 servisçimizden sadece 210 tanesi personel servisi yapıyor. Onlar da dönüşümlü çalışıyor" dedi.

DESTEK BEKLİYORUZ
Devletten faizsiz kredi desteği beklediklerini belirten Samsun Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası Başkan Yardımcısı Celal Çavuş, "Servis şoförü esnafı olarak mağdur durumdayız. Okul servisçiliğine başlayacağız ama okulların açılması ertelendiği için başlayamıyoruz. Durumumuz içler acısı. Sadece devletimizden faizsiz kredi istiyoruz" diye konuştu.

BİZE SAHİP ÇIKIN
Zor durumda olduklarını ve 6 aydır çalışmadıklarını ifade eden şoför Hüseyin Avni Taşdemir, "Araçlarımız evimizin önünde yatıyor. Bir yerde geçici olarak çalışmak istesek bile etraftaki yabancı uyruklu vatandaşlardan dolayı bu pek mümkün olmuyor. Devlet bizlerden çok yabancı uyruklu vatandaşlara sahip çıkması ağırımıza gidiyor. Devletimizden tek isteğimiz bu zor günlerde bize sahip çıkmasıdır" diye konuştu

ARAÇLARIMIZ YATIYOR
Araçlarını satma noktasına geldiklerini belirten Nuri Sarı ise, "Aşağı yukarı 11 senedir servis şoförlüğü yapıyorum. Pandemiden dolayı 6 aydır çalışamıyoruz. Esnafın çoğu, aracını evinin önüne çekti. Kimi fındıkta, kimi tarlada çalışıyor. Bazı esnaflar çay ocağında bulaşık yıkıyor. Devletimizden, senetlerimizi ve kredi borçlarımızı kapatabilecek faizsiz veya geç ödemeli kredi istiyoruz" dedi.

Esra VURAL