https://youtu.be/BrCmKfb4KN8

Samsun'da yaşayan vatandaşlar, Çarşamba ve Bafra Ovası'na sahip olan şehirde, yeteri kadar tarım arazilerinde faydalanılamadığını, üretimin pahalı olduğunu ve devlet desteği dolayısıyla çiftçinin tarım yapmaktan vazgeçtiğini ifade etti.

YÖNETİM LAZIM
Mustafa UYSAL: Çarşamba ve Bafra ovalarının yanı sıra Alaçam, 19 Mayıs, Terme'nin tüm Türkiye'yi, hatta Orta Doğu'yu doyurabilecek bir potansiyeli var ama maalesef katma değeri yüksek ve nitelikli ürün üretemiyoruz. Tarıma dayalı sanayimiz yok. Tarımda başarılı ve yeterli donanıma sahip bir yönetime ihtiyacımız var.

ÇİFTÇİ GEÇİNEMİYOR
Selahattin ASAN: Samsun'u besleyen Çarşamba ve Bafra gibi iki tane ovası var. Bu iki ovada tarım yapanlara destek verilmiyor. Çiftçi elindeki üründen kazanmak için aracıya veriyor. Aracı da ürünü yüksek fiyata satıyor. Böylece üreticinin kazanacağını aracı kazanıyor. Bir de mazotun ve gübre fiyatlarının yüksek olması nedeniyle, tarımla uğraşanlar topraklarını ekmekten vazgeçiyor.

RAHATA KAÇIYORLAR
Yıldıray ERDOĞDU: Devlet, tüm Türkiye'de olduğu Samsun'da da çiftçiye de destek veriyor. Çiftçi kendisine para desteği verildiğinden dolayı biraz rahata kaçıyor. Bu yüzden tarım arazilerinin çoğu boşta ve işlenmiyor.

MODERN TARIM ŞART
Abdülmecid YİĞİT: Samsun'da tarım arazilerimiz yeteri kadar kullanılamıyor. Tarım yapmak Türkiye'de ne yazık ki pahalı. Ovalarımızda sulama yapılıyor ama yeterli değil. Şehrimizde modern tarım ile ilgili çalışmalar yapılmalı.

DAHA ÇOK KAZANIRIZ
Belma OFLUOĞLU: Çarşamba Ovası ve Bafra Ovası gibi iki tane verimli ovaya sahibiz. Ovalarımızda tarım yapılıyor fakat yeterli olduğunu düşünmüyorum. Daha modern ve teknolojiye ayak uydurarak tarım yapmalıyız ki hem çiftçi hem de ülkemiz kazanç elde etsin.

FAYDALANAMIYORUZ
Emin FİDAN: Devletimiz Samsun'da çiftçiye destek oluyor. Çiftçinin boş arazisine bile dönüm parası veriliyor. Hal böyleyken çiftçi tarlasını ekip, ürün yetiştirmiyor. Bu yüzden verimli topraklarımızdan faydalanamıyoruz.

İLKEL TARIM YAPILIYOR
Hüseyin ÇELİK: Türkiye'de tarım politikasının iyi bir şekilde yürütüldüğünü düşünmüyorum. Akaryakıt, gübre fiyatları yüksek ve hala ilkel tarım yapılıyor. Ziraat mühendisleri çiftçiye modern tarımı öğretmeli ve bu konuda eğitimler verilmeli. Öte yandan motorin fiyatları çiftçinin bütçesine göre çok yüksek. Çiftçiye indirim yapılırsa tarım arazilerimizden yeteri kadar faydalanabiliriz.

ÇİFTÇİ EKMİYOR
Kemal KORKMAZ: Maalesef tarım arazilerini sağlıklı bir şekilde kullanamıyoruz. Türkiye'nin tarım ihtiyacının yüzde 60'ını Çarşamba ve Bafra Ovası karşılayacak potansiyelde iken ne yazık ki karşılayamıyor. Halkı tembelleştirdiler. Çiftçiye verilen toprak paralarından dolayı çiftçi toprağını ekmemeye başladı. Ekenler ise harcadıkları paranın fazla olduğundan dert yakınıyor. Hal böyle olunca da köylü şehre kaçmaya başladı.

TARIM ARAZİLERİ BOŞ
Necmettin AKSEL: Çarşamba ve Bafra Ovası olmazsa Samsun değil, karadeniz aç kalır. Çiftçi zarar ettiği için tarım arazilerini boş bırakıyor. Tarım arazileri olanlar tarımla uğraşmak yerine şehre gelip asgari ücrette çalışıyor. Çünkü artık eskisi gibi insanlar uğraşmıyor.

BİTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR
Muzaffer YÜKSEL: Samsun'da 1974 yılında Hasan Uğurlu ve Suat Uğurlu barajı kuruldu. 1974'ten bu yana Çarşamba Ovası'nda sulama sistemleri yapmadıkları gibi bir de Çarşamba Ovası'na santral kuruyorlar. Türkiye'de kıraç arazi yokmuş gibi verimli topraklara santral kuruldu. Kısaca Samsun'da tarımı bitirmeye çalışıyorlar.

ARAZİLER EKİLMİYOR
Mustafa KARAKULLUKÇU: Birçok çiftçi tarım arazilerini ekmiyor. Bunun sebebinin bir tanesi de devlet. Çünkü devlet arazisi olan kişilere metre karesine göre ücret veriyor. Hal böyle olunca tarım yapmakta pahalı olduğunda çiftçi tarlalarını ekmiyor.

Esra VURAL , Yasin YILDIZ