https://youtu.be/KGR16K8rttI

Büyük Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Uzmanı Dr. Davut Tepe, mevsimsel grip ile koronavirüs arasında benzer belirtiler olsa da koronavirüsün ayırt edici semptomlarının olduğunu belirtti

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı (KBB) Uzmanı Dr. Davut Tepe,kış mevsiminde yaygın olarak görülen soğuk algınlığı ile koronavirüs arasında benzerlik olsa da koronavirüsün kendine özgü belirtileri olduğunu söyledi.

KOKU ALINAMAYABİLİR
Koronavirüs ve soğuk algınlığını virüslerin yaptığı hastalıklar olduğunu belirten Davut Tepe,"Soğuk algınlığı dediğimiz şey aslında nezledir.Nezlede daha çok burun kozası tutulduğu için sadece buruna ait belirtiler görülür.Bunlar burun tıkanıklığı,hapşırık,akıntı gibi problemler ve bunlara bağlı koku kaybıda olabilir. Koronavirüs daha sistemik ve genel vucütta etkilere sahip olduğu için beraberinde ateş,eklem ağrısı,kuru öksürük, nefes darlığı gibi belirtilere neden olmaktadır.Ayrıca burun tınanıklığı yapmadan koku alma bozukluğu da yapabilir "dedi.

HİZMET TIKANMAMALI
Koronavirüs ve soğuk algınlığının arasında benzerlik olsa da koronavirüse özgü ciddi semptomların olduğunu ifade eden Tepe, şunları söyledi: ""Koronavirüs vakalarında son zamanlarda koku kaybı ön plana çıkmakta.Koku kaybı olan insanlarda PSR testinde korona testi pozitifliği daha fazla görülüyor. Her korona vakası da hastanede tedavi edilmiyor. Bazı hastalar evde tedavi görüyor. En ufak bir belirti ile hastanelere hücum etmek doğru değil. Sağlık hizmetini tıkamayalım, kilitlemeyelim. "

Tuğba SÖYLEMEZ- Yasin YILDIZ