https://youtu.be/GyN0cUij7EM

Samsun'da kış mevsimi öncesi hastalıklardan korunmak isteyen vatandaşlar aktarlara akın ederken, en çok ilgiyi ise içerisinde birçok bitki bulunan kış çayı görüyor

Samsun'da koronavirüsle mücadelede ve gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığına karşı en çok tercih edilen bitkilere rağbet arttı. Gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığından korunmak isteyen vatandaşlar, şifalı bitkiler satın almak için aktarlara akın ediyor.

200 GRAMI 13 LİRA
Tanha Çalık, vatandaşın en çok kış çayına, ıhlamura ve zencefile talebin fazla olduğunu söyledi. Çalık, "Soğuk havaların gelmesiyle beraber ıhlamur satışlarında epey artış yaşandı. Yine adaçayı ve zencefilin de satışı da arttı. Bu tarz bitkilerin karışımından olan kış çayı en çok giden ürünler arasında. Aynı zamanda vatandaş bitki karışımlarını kendisi alıp kış çayını hazırlayabilir. Fiyatı da gayet makul, 200 gram kış çayı 13 TL " dedi.

DİKKAT EDİLMELİ
Doğal bitkiler satın alırken dikkat edilmesi gerektiğini belirten Çalık, "Önemli nokta satın alınan ürünleri tercih ederken tarım bakanlığının izni olup olmadığına ve son kullanma tarihine dikkat edilmesi lazım. Bitki taze mi yoksa ömrü geçmiş mi dikkat edilmeli" diye konuştu.

ZENCEFİL KULLANILMALI
Bu dönemde doğal gıdaların tüketilmesini vurgulayan Çalık, şunları söyledi: "Şifalı bitkilerden vazgeçilmemeli. Yaş zencefilin bu dönemde mutlaka kullanması lazım. İster rendeleyerek ister kaynamış suyun içine atarak veya limon ivale ederek tüketilebilir. Aynı zamanda mevsim meyvelerini de tüketsinler. Çünkü kış meyveleri C vitamini açısından oldukça zengin. Vatandaş ikisini de tercih edebilir."

Tuğba SÖYLEMEZ