https://www.youtube.com/watch?v=IP-ONKZ0YkI

Atakum Belediyesi, Karadeniz’in ilk ve tek gıda bankasını açıyor

Pandemi döneminde hayırseverlerin bağışladığı gıda kolileri ile 10 binden fazla ihtiyaç sahibi aileye ulaşan Atakum Belediyesi, altı ayda projeden gerçeğe dönüştürdüğü AtaMarket Gıda Bankası ile hem gıda israfını önleyecek hem de yoksullukla mücadele edecek.

Atakum Belediyesi, dünya genelinde 1960’larda uygulanmaya başlanan, gıda israfının önlenmesinin yanı sıra hayırseverler ile ihtiyaç sahiplerini buluşturmayı amaçlayan gıda bankacılığı modelini Karadeniz’de uygulayan ilk ve tek yerel yönetim olacak. Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’nin önemli sosyal belediyecilik projelerinden biri olan AtaMarket Gıda Bankası’nın kentteki ihtiyaç sahipleri ile buluşmasına sayılı günler kaldı. Başkan Deveci, Atakum Belediyesi Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı’na gönderdiği yazılı mesajı ile Karadeniz’in ilk ve tek gıda bankasının 29 Ekim’de Samsun’da açılacağını duyurdu. Tam donanımlı bir market olarak yaklaşık 250 metrekarelik kapalı alanda tasarlanan AtaMarket Gıda Bankası’ndan sosyal yardım alabilme kriterlerini taşıyan ihtiyaç sahibi Atakumlular yararlanacak. Atakum Belediyesi Sosyal ve Yardım İşler Müdürlüğü’ne başvuran yurttaşlara, kriterleri karşılamaları durumunda AtaKart ismi verilen alışveriş kartları dağıtılacak. Bu kartlara aylık periyotlarla sadece AtaMarket’te kullanılabilen AtaPuan alışveriş bakiyeleri yüklenecek. AtaKart sahibi olup Atakum Belediyesi Gıda Bankası’nın yararlanıcısı olan yurttaşlar, AtaMarket’e gelerek stokta bulunan gıda ve temizlik ürünlerinden limitler dahilinde alabilecek. Yararlanıcılar, AtaMarket’in kasa bölümünde AtaKartları’ndaki AtaPuanları kullanarak alışverişlerini tamamlayacak.

‘BİR EVDE İHTİYAÇ OLAN HER ŞEY BULUNACAK’

Koronavirüs pandemisinin ilk günlerinde Samsun’da ortaya çıkan dayanışma ruhuna bundan sonraki süreçte de ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Başkan Deveci, “Bu sistemin asıl temeli, özü dayanışma ve yardımlaşma. Bu bizim kültürümüzde var. Ben hemşehrilerimizi gıda bankasıyla ilgili dayanışmaya davet ediyorum. Bir evde ihtiyaç olan her şey burada bulunacak. Hem gıda, hem hijyen malzemeleri. Hemşehrilerimizin gıda bankasına destek olmalarını talep ediyorum. Biz bu süreçte dayanışma içerisinde olabilirsek, komşularımız da bu sürecin zorluklarını daha az hissetmiş olurlar, çocuklarına daha az yansımış olur. Komşuluk hukukunu, dayanışma kültürünü, bize yaraşanı, kültürümüze, inancımıza yaraşanı bu şekilde yaşatmış oluruz. Atakum Belediye Başkanı olarak tüm Samsunlulara dayanışma çağrımı yineliyorum. Gıda bankası, Karadeniz’de tek örnek, ilk örnek. Burada, Samsun’da başarılı bir örnek olarak sergileyebilirsek tüm Türkiye’ye örnek olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ATAMARKET GIDA BANKASI’NA NASIL BAĞIŞ YAPILIR?

AtaMarket’in rafları aracılığıyla Atakum’daki ihtiyaç sahiplerine ulaşmak isteyen hayırseverler, Atakum Belediyesi’nin gıda bankacılığı paydaşı olan Özgür Bölüşüm Derneği’ne gıda, temizlik, giyim ve yakacak gibi ürünlerin yanı sıra nakit olarak da bağışta bulunabiliyor.

– Bireysel ya da kurumsal olarak ürün bağışı yapmak isteyenler, ürünleri Yenimahalle Mahallesi 3075. Sokak No:17 Atakum/Samsun adresindeki AtaMarket’e ulaştırarak belge karşılığında teslim edebiliyor.

– Nakdi bağışlar ise Özgür Bölüşüm Derneği’nin Halkbank Atakum Şubesi’nde bulunan TR75 0001 2001 2110 0016 1001 26 IBAN numaralı hesabına havale ya da EFT yoluyla ulaştırılabiliyor.

– Ticari faaliyet yürüten kişi ya da kurumlar, ticaretini yaptıkları ya da sosyal sorumluluk amacıyla satın aldıkları gıda, temizlik, giyim ve yakacak gibi ürünleri, Özgür Bölüşüm Derneği’ne, “İhtiyaç sahiplerine yardım şartıyla bağışlandığından KDV hesaplanmamıştır” ibareli fatura keserek belge karşılığında bağışlayabiliyor.

– Bağışa konu olan ürünlerin maliyet bedeli, Gelir Vergisi Kanunu’nun 40/10. maddesi uyarınca gelir ya da kurumlar vergisine tabi işletmeler tarafından gider gösterilebiliyor.

– Bağış süreci hakkında ayrıntılı bilgi almak isteyen kişi ya da kurumlar, Atakum Belediyesi Çözüm Merkezi’nin 444 40 55 numaralı telefonundan Özgür Bölüşüm Derneği yetkililerine ulaşabiliyor.